Efecte nefaste ale Codului Roșu de viscol, la Lupeni și în alte zone din județul Hunedoara

Home Stiri la zi Efecte nefaste ale Codului Roșu de viscol, la Lupeni și în alte zone din județul Hunedoara
Efecte nefaste ale Codului Roșu de viscol, la Lupeni și în alte zone din județul Hunedoara

Avertismentul de Cod Roșu pentru viscol cu care au fost alertați, în seara zilei de luni, 17 ianuarie 2021, locuitorii din Valea Jiului s-a adeverit, un prim efect nefast al vremii capricioase fiind semnat la Lupeni, unde vântul a smuls acoperișul unui bloc, provocând daune la o mașină parcată în fața blocului, dar și avarii la linia electrică ce deservește linia CFR Lupeni – Bărbăteni. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara, acoperişul de aproximativ 200 mp al blocului 4 din cartierul Bărbăteni a fost dislocat de vânt şi trântit la pământ.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, a convocat imediat după semnalarea acestui incident Comitetul Local pentru Situații de Urgență și a declarat că se vor lua toate măsurile pentru înlăturarea efectelor produse de vremea rea, urmând ca pagubele să fie ulterior evaluate și cei afectați, despăgubiți. ”Am convocat încă de aseară, imediat ce am fost informat de situația creată de viscol, Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pentru a lua toate măsurile de urgență necesare înlăturării efectelor produse de vântul puternic si căderile de zăpadă care au smuls acoperișul de la blocului nr.4 din Cartierul Bărbăteni. În cursul zilei de astăzi, vom forma și o echipă care să evalueze pagubele produse și vom căuta soluții pentru sprijinirea celor afectați”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Acesta a mai precizat că intervenția echipajelor de la ISU, dar și a celor de la Poliția națională și Poliția locală a fost unul rapid, fapt care a condus la limitarea pagubelor produse în urma acestui eveniment meteorologic. ”Echipajele de la ISU, Poliția Națională și Poliția Locală au intervenit rapid în zona afectată, pentru descongestionarea situației, mai ales că acoperișul luat de viscol a căzut și pe firele de curent de la stâlpii plasați în zona căii ferate. Important este însă că nu avem victime, ci doar pagube materiale după acest episod de vreme rea”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.

Probleme cauzate de zăpadă, vânt puternic și viscol au mai fost semnalate și pe DJ 708 D la Muncelu Mic, unde circulația a fost întreruptă după ce un copac a fost rupt de vânt. De altfel, cele mai mari probleme au fost semnalate pe drumurile publice, unde circulația a fost îngreunată de căderile masive de zăpadă și mai ales de viscol, care a spulberat și troienit zăpada pe mai multe sectoare de drum. Potrivit prefectului de Hunedoara, Petru Călin Marian, cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 76, pe porțiunea Vălișoara – Brad – limită jud. Arad, pe DN 74 Brad – Buceș – limită jud. Alba și pe DN 7 porțiunea Deva – Zam.

De asemenea, s-au înregistrat probleme în circulația rutieră și pe mai multe drumuri județene unde, în ciuda eforturilor drumarilor, circulația a fost întreruptă temporar din cauza viscolului și a căderilor de zăpadă.

Luni, 17 ianuarie 2021, zona înaltă montană a judeţului Hunedoara s-a aflat, timp de mai bine de 6 ore, sub incidenţa avertizării COD ROSU de fenomene meteo imediate caracterizate de viscol puternic, intensificari de vant de până la 170km/h, zapada troienită şi vizibilitate 0 la peste 1800m altitudine.