Petroșaniul s-a făcut frate cu un sector al Chisinăului

Home Stiri la zi Petroșaniul s-a făcut frate cu un sector al Chisinăului
Petroșaniul s-a făcut frate cu un sector al Chisinăului

Relațiile de cordialitate între municipalitatea din Petroșani și cea de la Chișinău sunt adânc înrădăcinate în timp, însă odată cu începutul anului 2022 acestea au devenit și oficiale. Asta după ce, urmând acordul convenit încă din luna octombrie a anului trecut, când Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani (unul dintre cele 5 sectoare ale Capitalei Republicii Moldova) a fost oaspete al municipalității de la Petroșani, a fost semnat un acord de înfrățire între cele două comunități.

Acordul de înfrățire al municipiului Petroșani și sectorului Buiucani a fost semnat chiar în data de 24 ianuarie 2022, într-un moment istoric cu adânci reverberații pentru români. Documentul a fost semnat la Chișinău, în prezența pretorului sectorului Buiucani – Vadim Brînzaniuc, respectiv a primarului municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi. Martori ai acestui eveniment au fost atât Ion Ceban, Primarul General al Chișinăului, cât și consilierii locali de la Petroșani, Lavinia Grigoriu, Francisc Gerschner, Septimius – Cristian Sîrb și Eusebiu Durbacă.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi este de părere că acest acord este,în esență, o unire de suflet cu Basarabia. ”Am semnat la Chișinău acordul de înfrățire dintre Municipiul Petroșani și Sectorul Buiucani din capitala Moldovei într-o zi cu însemnătate istorică deosebită pentru toți cei care simțim, gândim și vorbim românește. Semnarea acestui acord de înfrățire și cooperare între Municipiul Petroșani și Pretura Sectorului Buiucanii reprezintă o consfințire a relațiilor atât de speciale pe care le avem cu frații noștri de peste Prut, de care ne leagă intrinsec limba, istoria, cultura și tradițiile.  Înfrățirea perfectată astăzi este, în esență, o unire de suflet a noastră cu Basarabia și îmi exprim deplina bucurie că, în acest fel, putem crea și dezvolta noi punți de colaborare dintre noi, în deplină concordanță cu valorile românești și europene”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

La rândul său, Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani al municipiului Chișinău, a dat de înțeles că respectivul acord reprezintă începutul unor colaborări frumoase în diverse domenii. „Marcăm astăzi 163 de ani de la un eveniment istoric important, odată cu semnarea acestui acord cu municipiul Petroșani din România. Este un început spre o colaborare extrem de frumoasă și de normală între două autorități locale. Deschidem ușa unor viitoare colaborări atât din punct de vedere economic și, nu în ultimul rând, culturale, dar și alte domenii”, a declarat pretorul Vadim Brînzaniuc.

Documentul semnat prevede consolidarea relațiilor de colaborare și stipulează schimburi de experiență în domeniile cultural, educaţional şi al administraţiei locale dintre municipiul Petroșani și sectorul Buiucani al municipiului Chișinău.