Premiile Exclusiv / Superlativele anului 2021 în Valea Jiului

Home Stiri la zi Premiile Exclusiv / Superlativele anului 2021 în Valea Jiului
Premiile Exclusiv / Superlativele anului 2021 în Valea Jiului

Încercând o conturare aproape completă a demersului nostru jurnalistic concretizat în acordarea ”Premiilor Exclusiv”, vă aducem în atenție câteva dintre momentele importante ale anului 2021 care au avut rezonanță în viața comunității locale din Valea Jiului. Fie că vorbim de evenimente publice, de investiții majore, de performanțe sau de atitudini civice, modul în care acestea au generat emoții și reacții îndeosebi pozitive, dar mai ales impactul pozitiv al acestora pentru viața oamenilor ne îndreptățește să credem că ele constituie nu doar un motiv de a le readuce în atenție și de a le premia ca atare, dar mai ales acestea nu fac altceva decât să confirme că, dincolo de dificultățile și provocările vieții în Valea Jiului, există motive care ne confirmă că Valea Jiului trăiește !

Iată, așadar, care sunt în analiza Grupului de presă Exclusiv, superlativele anului 2021 în Valea Jiului, pe care vi le prezentăm într-o ordine care nu ține de o ierarhizare, ci doar de cronologia în care s-au întâmplat:

  •  Adrian Ahrițculesei cucerește vârful celui mai mare vulcan activ din lume.

Montaniard pasionat și îndrăzneț, petroșeneanul Adrian Ahrițculesei a reușit în ianuarie 2021, să-și adauge în palmaresul personal cucerirea vârfului Ojos del Salado (6894 m), cel mai înalt vulcan activ din lume. Succesul din Chile vine după alte performanțe ale temerarului alpinist din Valea Jiului, care în anii anteriori a cucerit și alte vârfuri montane de pe mapamond precum: Musala (2925 m), Toubkal (4167 m), Elbrus (5642 m), Grossglockner (3798 m), Mont Blanc (4748 m), Aconcagua (6962 m). Adrian Ahrițculesei reuțește, tot în anul 2021, și o altă performanță remarcabilă, cucerind, în luna noiembrie, cel mai înalt vârf al Munților Kilimandjaro din Africa, Uhuru Peak (5895 m).

  • Apa Serv – școală de ucenici pentru elevii claselor de învățământ dual de la liceele industriale din Petrila și Petroșani.

Pregătirea câtorva zeci de elevi ai claselor de învățământ profesional dual de la Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila și Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani se bucură de susținerea Apa Serv Valea Jiului, care-și asumă cu toată responsabilitatea rolul de partener al celor două unități de învățământ, punând la dispoziția ucenicilor săi un atelier-școală dedicat, complet echipat precum și un coordonator avizat, în persoana ing. Adrian Donisă. Apa Serv este primul agent economic care se implică astfel, în mod activ și dedicat, în pregătirea unor noi generații de meseriași.

  • Municipiul Lupeni, lider în construcții imobiliare pentru cetățeni.

Într-o perioadă economică destul de dificilă, Primăria municipiului Lupeni a reușit, în anul 2021, să finalizeze o serie de investiții imobiliare majore, care completează alte activități de ordin administrativ și investițional cu impact major în comunitate. Reabilitarea blocului social M1 de pe Strada Viitorului cu repunerea în circuit a unui număr de 16 unități locative, reabilitarea fostei Policlinici din centrul vechi și transformarea acesteia în Centru social dar și finalizarea unui nou bloc ANL cu 45 de noi unități locative destinate familiilor tinere, sunt doar câteva exemple din portofoliul investițiilor publice realizate în domeniul imobiliar în anul 2021, acestea fiind completate de alte câteva investiții majore, realizate de investitori privați, îndeosebi în zona stațiunii turistice Straja.

  • ”Cărbune și societate în Valea Jiului”

Veritabilă frescă a activităților economice și sociale din sectorul minier al Văii Jiului, cartea ”Cărbune și societate în Valea Jiului” reprezintă o monografie completă a evoluției industriei miniere din regiunea Văii Jiului, cuprinsă în aproape 2000 de pagini excelent documentate și elaborate de prof.univ.dr. Mircea Baron, reputat istoric și cadru universitar.

  • Cetățile dacice intră în administrarea Consiliului județean Hunedoara

Experiența administrării sitului dacic de la Sarmizegetusa Regia de către Consiliul județean Hunedoara care a reușit introducerea acestui obiectiv UNESCO în circuitul turistic național și internațional, determină autoritățile județene să solicite Guvernului preluarea în  administrare, cu același scop, și a celorlalte cetățeni dacice din județul Hunedoara. Procedura este finalizată la începutul lunii martie, când CJH preia de la Ministerul Culturii, cetățile dacice de la Bănița, Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie și Piatra Roșie. Pentru administrarea, paza și repunerea acestora în circulație, CJH va înființa și un nou serviciu public special: Direcția de Administrare a Monumentelor și de Promovare Turistică a județului Hunedoara.

  • UNIVERSITARIA SIMPRO – Simpozion internațional la Universitatea din Petroșani

În ciuda dificultăților generate de pandemie, Universitatea din Petroșani reușește organizarea, în sistem on-line, a tradiționalului simpozion educațional UNIVERSITAREA SIMPRO, eveniment științific internațional, ajuns la cea de-a IX-a ediție.

  • Județul Hunedoara, primul din țară cu servicii de telemedicină.

Reorganizarea serviciului SMURD și preluarea majorității angajaților acestuia de către ISU, determină o necesară reorganizare a personalului rămas în cadruil Asociației Salvital. Acest lucru se va realiza cu succes, mai ales datorită sprijinului oferit de Consiliul județean Hunedoara, care va sprijini proiectul înființării primului serviciu de telemedicină din România, care oferă gratuit o serie de servicii de prevenție, analize medicale și consultații îndeosebi locuitorilor din zonele rurale izolate.

  • Municipiul Lupeni – localitatea cu cele mai multe parcări din Valea Jiului

Peste 1000 de noi locuri de parcare au reușit să identifice și să amenajeze autoritățile locale din municipiul Lupeni, numai în cursul anului 2021. Aceste investiții au venit ca un răspuns firesc la creșterea continuă a parcului auto din localitate, dar și dorința administrației locale de la Lupeni a fluidiza circulația în zona centrală prin eliberarea ambelor benzi de circulație ale principalului bulevard, precum și din dorința de a moderniza spațiile de parcare din zona turistică Straja. Aici, pentru implementarea unui prim proiect semnificativ, Primăria Lupeni s-a bucurat de sprijinul CJH, care a amenajat în zona Brăița o parcare modernă cu peste 300 de locuri. Municipiul Lupeni este în prezent localitatea care dispune de cele mai multe locuri de parcare modernizate din toată Valea Jiului.

  • Diversificare a serviciilor medicale la Spitalul Municipal Vulcan

După ce, cu doar un an în urmă, soarta Spitalului Municipal Vulcan era una incertă, în cursul anului 2021 acesta a înregistrat un reviriment spectaculos, după ce noua echipă managerială a reușit cooptarea unor noi medici specialiști și după ce, cu sprijinul Primăriei municipiului Vulcan, au fost realizate investiții semnificative în redeschiderea unor secții de specialitate. Astfel, pe lista serviciilor medicale de aici au fost reintroduse specializările de cardiologie, chirurgie, urologie, chirurgie plastică și estetică, dermatologie, hematologie și ATI.

  • Un secol de învățământ profesional și tehnic la Liceul Tehnologic din Lupeni

Unitate reprezentativă în domeniul educației, Liceul Tehnologic din Lupeni a marcat, în vara anului 2021, un secol de existență. Evenimentul a prilejuit derularea unei serii întregi de activități, cea mai emoționantă fiind reunirea cadrelor didactice care au activat de-a lungul anilor la această instituție. La 100 de ani de la inaugurare, primarul municipiului Lupeni, prof. Lucian Resmeriță a adus și vestea că aici vor fi efectuate, în anii următori, ample investiții de modernizare și dotare, care vizează întreaga infrastructură educațională a Liceului (cu fonduri europene), dar și construirea unei noi baze sportive (cu fonduri de la CNI).

  • Istorie și tradiții petrilene, în noi producții editoriale marca dr. Dumitru Gălățan Jieț

Reputat documentarist, păstrător și promotor al culturii, civilizației și tradițiilor momărlănești din Valea Jiului, dr. Dumitru Gălățan Jieț s-a remarcat și în anul 2021 prin finalizarea unor lucrări editoriale cu puternice conotații științifice. Astfel, după ce, în primăvară, apare sub egida Editurii Etnologice, o carte-document despre una dintre cele mai frumoase nedei autentice din Ținutul Momârlanilor, ”Nedeia din Poiana Muierii”, același meticulos scriitor dr. Dumitru Gălățan Jieț își onorează titlul de ”Cetățean de onoare al orașului Petrila”, prin publicarea unei monografii complete a acestei localități, de la începuturi și până în prezent. Intitulată ”Cronologia istoriei orașului Petrila”, lucrarea apărută la Editura Măiastra constituie, în opinia noastră, superlativul editorial al anului 2021 în Valea Jiului.

  • Redeschiderea Centului de zi ”Salvați copiii” de la Petrila

După o perioadă în care a cunoscut o serie de investiții în reabilitare și în care, pe fondul pandemiei, activitățile au fost suspendate, Centrul de zi al Organizației ”Salvați copiii” de la Petrila și-a redeschis porțile. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor oficialități locale și naționale, care au apreciat activitatea de peste 20 de ani a celor care și-au asumat aici misiunea de a fi cu adevărat salvatori ai unor copii cu vulnerabilități sociale și familiale extreme. Odată cu acest eveniment, Organizația ”Salvați copiii” a marcat și un nou început, după ce artizanul activităților din Petrila al acestei organizații, inimosul dascăl Valeria Popescu a predat ștafeta, pensionându-se.

  • Un nou an de succes pentru compozitorul lupenean Bela Andrași

Parcursul artistic al apreciatului compozitor lupenean Bela Andrași s-a înscris și în 2021 pe un trend ascendent, fapt confirmat de prezența acestuia, cu 6 noi compoziții, pe scena Festivalului național ”Mamaia Copiilor”, dar și cu o nouă compoziție, prezentată și premiată pe scena Festivalului Național de Romanțe ”Crizantema de aur” de la Târgoviște. La toate acestea se adaugă alte zeci de spectacole și emisiuni televizate, în care muzica lui Bela Andrași s-a bucurat de un binemeritat succes.

  • Apa Serv Valea Jiului, exemplu de bune practici în ARA pentru gestionarea programelor europene de investiții

Implementarea noului program de investiții europene în modernizarea rețelelor publice de apă și canalizare din Valea Jiului de operatorul regional Apa Serv Valea Jiului primește, din nou, aprecieri în cadrul Asociației Române a Apelor, structură asociativă reprezentativă a tuturor companiilor de profil din România.

  • Rareș Apostu – vicecampion național la șah, la numai 6 ani

Tânărul șahist din Petroșani Rareș Apostu contiunuă să uimească lumea sportului din țara noastră obținând, la numai 6 ani, titlul de vicecampion național la Campionate Naționale Individuale de Șah de la București. Rezultatele anului 2021 îi vor aduce și o poziționare de top în clasament, pe baza indicelui ELO, dar și calificarea în lotul național de șah al juniorilor din România.

  • ”Pandemie culturală” la Aztek Caffe Petroșani

Terasa cafenelei Aztek din centrul municipiului Petroșani este transformată în iunie 2021 într-o veritabilă galerie de artă, odată cu expoziția intitulată ”Pandemia culturală” care aduce aici în atenția publicului lucrări le unor remarcabili artiști ai Văii Jiului. De altfel, Aztek Caffe avea să fie, în 2021, din nou unul din locurile cu activități cultural-artistice constante.

  • Redeschiderea Muzeului Mineritului și a Muzeului Muntelui din Petroșani

Cu toate că lucrările de modernizare din fonduri europene au fost finalizate încă din anul 2020, pandemia a amânat pentru 2021 redeschiderea Muzeului Mineritului din Petroșani pentru public. Acest lucru a marcat însă și o creștere a interesului vizitatorilor, care au dorit să vadă exponatele acestui inedit muzeu, cu atât mai mult cu cât, tot aici, grație eforturilor derulate în ultimele decenii de Asociația ”Pro Parâng” condusă de Cazimir Radvanski, a fost amenajat și deschis primul Muzeu al Muntelui din România.

  • Artistul Francisc Nemeth face ocolul Saloanelor de Artă Fotografică din lume

Pentru reputatul artist fotograf Francisc Nemeth din Vulcan, anul 2021 aduce o revenire puternică a acestuia în spațiul expozițional, numeroasele expoziții naționale de artă fotografică la care acesta a fost invitat să-și expună lucrările, fiind dublate de marile saloane internaționale de artă fotografică din Luxemburg, Portugalia, Serbia, India, Sri Lanka sau Bangladesh, unde lucrările acestuia s-au bucurat de prezență și apreciere.

  • ”Baldovin Art” – cartea de vizită a unei familii de artiști

Una dintre cele mai frumoase expoziții de artă găzduite în anul 2021 la galeria de artă ”Iosif Tellmann” din municipiul Lupeni a adus în atenție familia Baldovin. Expoziția, intitulată ”Baldovin Art” consemnează debutul în creația plastică a Petronelei Baldovin (mult mai cunoscută în viața cultural-artistică pentru rolul său în pregătirea tinerilor artiști în domeniul muzical), aducând însă în atenție și o serie de excepționale lucrări de grafică ale fiului acesteia, George Baldovin (un artist complet, cu o laborioasă activitate în domeniul coregrafiei și creației muzicale), completate de aportul acustic al muzicii semnate de Jul Baldovin, cel de-al doilea fiu al Petronelei Baldovin, a cărui prezență pe scena muzicală românească este una încununată deja de succes.

  • Toma Coconea, ”Șoimul Carpaților” deasupra Alpilor

Sportiv de faimă internațională, Toma Coconea a reușit și în 2021 să se alinieze la startul celei mai dure competiții de anduranță din lume ”Red Bull X-Alps”, alături de alți 33 de sportivi din întreaga lume. Toma Coconea este singurul sportiv din lume care a participat până acum la toate edițiile acestei competiții.

  • In Memoriam Liviu Gherghin, evenimentul sub semnul excelenței Lions Club ”Via Regis” Petroșani

Asociație deosebit de activă, cu o prezență constantă în viața social-culturală a Văii Jiului, Lions Club ”Via Regis” Petroșani a reușit să marcheze printr-un eveniment public de înaltă ținută, omagierea celui care a fost unul dintre membri săi valoroși, notarul Liviu Gherghin. În memoria acestuia, au fost instituite și înmânate celor în drept, o serie de premii de excelență pentru tineri merituoși și talentați ai comunității din Valea Jiului. De altfel, sub egida Lions Club ”Via Regis” Petroșani, au avut loc și alte manifestări culturale semnificative organizate în Valea Jiului.

  • Solidaritate, sub sigla PSD, pentru reconstrucția casei unei familii cu 5 copii, arsă într-un incendiu la Lupeni

Sute de oameni au răspuns apelului la solidaritate lansat de Richard Ryan Tcaciuc, un cetățean din Lupeni care și-a asumat misiunea de a reconstrui casa unei familii cu 5 copii din cartierul Ștefan, care a fost distrusă într-un incendiu, în iarna anului trecut. Un rol determinant în succesul acestui proiect l-au avut membri Organizației PSD Lupeni care, la inițiativa liderului lor Cristian Resmeriță, au subscris acestui demers, făcând astfel posibilă finalizarea cu succes a proiectului umanitar într-un timp record.

  • Uricani – oraș stațiune turistică de interes local

Demersurile începute de autoritățile locale ale orașului Uricani încă de acum câțiva ani, cu privire la obținerea atestatului de oraș stațiune turistică de interes local au fost încununate de succes, în vara anului 2021. Astfel, orașul Uricani, una din principalele porți de intrare în Parcul Național Retezat și una din cele mai frumoase zone etno-folclorice din Ținutul Momârlanilor, este din august 2021, a doua localitate din Valea Jiului declarată, în integralitate, drept stațiune turistică.

  • ”Pianul de sub stele” – un concert inedit cu adevărat la înălțime

Inițiat și construit într-un fericit parteneriat al asociațiilor ”Fabrica de pian”, ”Lions Club Via Regis” Petroșani și ziarul Exclusiv, cu sprijinul CAR Parîngul Petroșani și Aztek Caffe, proiectul cultural-artistic ”Fabrica de pian” a făcut posibilă nu doar desfășurarea unui concert de pian fără precedent, în care maestrul Aurelian Epuraș a excelat din nou, de data aceasta în condiții extreme, sub clar de lună, pe malul lacului Șureanu din masivul muntos cu același nume, ci a marcat o premieră demnă de Cartea Recordurilor. Evenimentul constituie, fără îndoia, superlativul absolut al anului artistic 2021 în Valea Jiului.

  • Ziua Minerului, sărbătoare de suflet în comunitatea Vulcanului

În seria activităților organizate în Valea Jiului pentru a marca momentele istorice din august 1929 și 1977, definitorii pentru mișcarea socială a minerilor din Valea Jiului, ”Ziua Minerului” a îmbrăcat, în 2021, la Vulcan o ținută cu adevărat specială, într-un eveniment public care a dus în atenție adevărate valori ale mineritului și a prilejuit oamenilor ocazia de a se reîntâlni cu o seamă de personalități ale mineritului din Valea Jiului și de a trăi atmosfera definitorie a unei astfel de sărbători.

  • Pelerini cu inimi de bravi români la Memorialul Eroilor de la Pasul Vîlcan

Întâlnirea cu istoria, prin rememorarea bătăliilor din Munții Vâlcanului care au consemnat, cu mai bine de un secol în urmă, eliberarea primei palme de pămân românesc din Ardealul ocupat de Imperiul Austro-Ungar, a constituit motivul pentru care sute de vulcăneni, dar și oficialități locale, județene sau naționale, dar și mulți oameni veniți din alte regiuni ale țării și-au dat întâlnire la Memorialul Eroilor de la Pasul Vîlcan. Ceremoniile organizate aici de autoritățile locale de la Vulcan, cu sprijinul Asociației cadrelor Militare în Rezervă și Retragere constituie una dintre manifestările cultural-patriotice din țara noastră cu puternice reverberații.

  • Luna Fest – primul festival muzical pentru tineri organizat în Valea Jiului

Cu toate că nici în 2021 nu a putut să-și pună în operă proiectul organizării unui mega-festival complex, de tipul Untold, în Valea Jiului, tânărul artist Andrei Popa și echipa sa au reușit să aducă în vara anului 2021, la Lupeni, într-un festival de mai mici dimensiuni, câteva dintre numele sonore din rândul DJ-ilor care fac spectacol pe scenele marilor festivaluri muzicale din România și din Europa.

  • Tânărul cantautor Răzvan Fara și-a lansat primul album muzical la vârsta de 13 ani

Vulcăneanul Răzvan Fara este, de ceva vreme, unul dintre cei mai talentați compozitori și interpreți de muzică folk din Valea Jiului. Cu o voce specială, atent șlefuită sub bagheta apreciatei profesoare Ileana Berki, dar și cu o energie aparte în compoziții și în interpretare,  Răzvan Fara și-a susținut cu succes primul mare examen, în fața publicului din orașul său natal, Vulcan, unde și-a lansat primul album de autor, intitulat ”Toamna”.

  • Mirela Cocheci, o apariție surprinzătoare de scena creației poetice din Valea Jiului.

Cu toate că, în mai puțin de doi ani, de când a debutat în literatură, poeta Mirela Cocheci a reușit să scoată de sub lumnina tiparului două volume de carte, numele acesteia și, mai ales, creațiile sale au captat atenția iubitorilor de cultură din Valea Jiului odată cu apariția celui de-al treilea volum, intitulat ”Concertul fluturilor” (apărut sub egida Casei de Presă Exclusiv), lansat oficial în toamna anului 2021 în cadrul unui elegant eveniment de gală găzduit la Teatrul ”I.D. Sîrbu”, în care autoarea și-a prezentat cele două fațete ale artei sale creatoare, poezia și pictura.

  • Un nou record mondial la înot stabilit de Avram Iancu

Cu toate că nu a putut să-și ducă la bun sfârșit, din pricina capriciilor vremii, obiectivul pe care și l-a fixat pentru anul 2021 (dubla traversare înot a lacului Balaton din Ungaria), temerarul sportiv Avram Iancu a reușit să ducă la bun sfârșit, în compensație, o altă dificilă aventură, înotând 18 ore pe Dunăre, împotriva curentului, fapt consemnat drept o nouă premieră demnă de ”Cartea Recordurilor” în natație.

  • ”Dacica” – spectacol-aniversar grandios al Ansamblului ”Parângul” din Petroșani

Pentru a marca aniversarea celor 20 de ani de la înființarea Ansamblului artistic ”Parângul” din Petroșani, maestrul coregraf Nicolae Nicoară a construit un spectacol artistic grandios, în a cărui unică reprezentație, dansul, muzica și poezia au fost argumente ale unui poem artistic cu valențe istorice, folclorice și patriotice cu un impact emoțional fără precedent.

  • Beatrice Mikloș, dublă campioană a Europei la tir cu arcul

Tânăra sportivă Beatrice Mikloș din Valea Jiului, sportivă de top a SCM Deva și componentă a lotului național de tir cu arcul, a avut un parcurs excelent la ediția din acest an a Campionatelor Europene de tir cu arcul, desfășurate în luna semptembrie la Porec, în Croația. Aceasta a reușit să obțină titlul european, atât la individual, cât și alături de echipa României.

  • ”Adunarea Momârlanilor”, eveniment de cotitură pentru parcursul viitor al turismului în Valea Jiului

După ce, la inițiativa lansată de omul de afaceri Emil Părău, a fost lansată tema promovării primului brand zonal al regiunii Văii Jiului sub denumirea ”Ținutul Momârlanilor” și după ce orașul Uricani a brevetat un traseu turistic tematic cu aceeași denumire, la Petroșani s-a desfășurat și prima ediție a unui eveniment dedicat promovării turismului în Valea Jiului sub efigia momârlanilor. ”Adunarea Momârlanilor” a reunit producători locali, meșteri și artiști populari, asociații de profil și personalități ale comunității momârlanilor din Valea Jiului într-un eveniment ce se dorește a fi piatra de temelie pentru construirea unei noi identități a regiunii.

  • ”Cântec pentru prieteni”, un festival folk devenit emblematic pentru Valea Jiului

După 11 ediții consecutive, Festivalul de muzică folk ”Cântec pentru prieteni”, organizat de artistul lupenean Cătălin Stepa în memoria mamei sale, îndrăgita cantautoare Tatiana Stepa, a devenit unul din evenimentele artistice emblematice pentru Valea Jiului. Pentru ediția din anul 2021, Cătălin Stepa a reușit să construiască o emoționantă punte de suflet între prietenii și admiratorii Tatianei Stepa, aducându-i laolaltă, într-un concert folk absolut admirabil, pe Ducu Bertzi (unul dintre artiștii care au girat apariția în muzica folk a Tatianei Stepa), Magda Pușcaș (cea împreună cu care Tatiana Stepa a cântat în grupul Partaj), pe Nicu Zotta, Constantin Niculae și Luminița Donisă, dar și pe pianistul Aurelian Epuraș (împreună cu care Cătălin Stepa a lansat un nou gen în muzica folk românească, piano-folk), spre admirația unui public entuziast, iubitor al muzicii de calitate.

  • Universitatea din Petroșani obține un nou calificat de ”Universitate cu grad de încredere ridicat”

Amânată cu un an din cauza pandemiei, evaluarea instituțională a Universității din Petroșani se încheie cu un nou succes notabil pentru instituția de învățământ superior din Valea Jiului. Astfel, în urma raportului de audit al Asociației Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Universității din Petroșani îi este conferit calificativul cel mai înalt, respectiv cel de ”Universitate cu grad de încredere ridicat”. Același calificativ va fi conferit și Școlii Doctorale din cadrul Universității din Petroșani, în urma unei evaluări speciale derulate de ARACIS.

  • Modernizarea DJ 709F Cabana Rusu – Parâng

Una dintre cele mai mari investiții derulate în Valea Jiului în ultimii ani de Consiliul județean Hunedoara, cu fonduri guvernamentale obținute în programul PNDL, se finalizează cu deschiderea drumului județean dintre Cabana Rusu și satul de vacanță din Masivul Parâng, acesta fiind complet reabilitat. După finalizarea lucrărilor de asfaltare, DJ 709F este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase drumuri montane de belvedere din România, reabilitarea acestuia dovedindu-se încă din primele luni de la redeschiderea circulației o investiție cu impact semnificativ în dezvoltarea turismului în stațiunea Parâng.

  • Festivalul artistic ”Crinul de piatră”, eveniment artistic ce poartă amprenta maestrului Tiberiu Coconeț

În ciuda tuturor restricțiilor provocate de pandemie, efortul remarcabilei familii Jana și Tiberiu Coconeț în descoperirea și șlefuirea tinerelor talente ale muzicii instrumentale, muzicii ușoare și folclorului au fost încununate de succes. Acest fapt a fost reconfirmat și la finalul anului 2021 în cadrul unei noi ediții a festivalului-maraton ”Crinul de piatră”  organizat sub egida asociației conduse de prof. Tiberiu Coconeț. Evenimentul s-a dovedit a fi unul remarcabil, la fel ca și festivalul ”de primăvară” organizat sub patronajul aceleiași Asociații Culturale Lirica din Petroșani, ”Lira cu briliante”, ambele constituind evenimente la superlativ în ceea ce privește educația în domeniul artelor spectacolului.

  • Distincții pentru echipa de medici a Spitalului de Urgență Petroșani

În dorința de a răsplăti printr-un cuvenit gest de mulțumire efortul medicilor de la Spitalul de Urgență din Petroșani în lupta împotriva pandemiei și în desfășurarea cu responsabilitate a activității medicale într-un an extrem de complicat, autoritățile locale de la Petroșani au conferit reprezentanților secțiilor medicale ale SUP diplome de excelență. În plus, managerului Spitalului de Urgență din Petroșani i-a fost conferită Medalia ”Pro Urbe”, distincție specială a Consiliului local Petroșani, ce onorează personalități marcante ale comunității locale din municipiul Petroșani.

  • Calendarul Mireselor San Montan.

Dorința de a ajuta la concretizarea unui proiect special (participarea tânărului vulcănean Tudor Nicolau la ediția din 2022 a Jocurilor Olimpice ”Special Olympics”) a făcut ca Erika Șanta (președintele Asociației San Montan din Petrila) să coopteze câteva distinse doamne din comunitatea Văii Jiului în jurul unui inedit proiect artistic, concretizat cu editarea așa-numitului Calendar al Mireselor San Montan, în care 8 doamne au pozat îmbrăcate în elegante rochii de mireasă, pentru un album special realizat de artistul fotograf Gabriel Hotea. Calendarul Mireselor San Montan s-a bucurat de un real succes, câteva mii de exemplare fiind vândute iar banii rezultați urmând să constituie ”biletul de drum” pentru Tudor Nicolau la J.O. de la Kazan (Rusia).

  • ”Albastrele iubiri” – un nou volum de poezie semnat de Dorel Neamțu.

O nouă apariție editorială sub egida Casei de editură Exclusiv l-a readus în atenție pe jurnalistul Dorel Neamțu, într-o inedită dar extrem de frumoasă postură de poet. ”Albastrele iubiri”, cel de-al doilea volum de autor semnat de poetul Dorel Neamțu prezintă peste 100 de poezii, în cea mai mare parte emoționante versuri de dragoste și dor, primite cu căldură de publicul iubitor de poezie din România.

  • Ediție aniversară a simpozionului internațional SESAM

În organizarea INSEMEX Petroșani este organizată cea de-a X-a ediție a Simpozionului Internațional pentru Sănătate și Securitate în muncă, manifestare științifică prestigioasă care permite un dialog al cercetătorilor în domeniile specifice securității și sănătății în muncă. Evenimentul aniversar s-a bucurat de un real succes, cu toate că activitățile acestuia s-au derulat exlcusiv în mediul on-line.

  •  ”Coletul de artă”, album aniversar al Salonului Național de Artă Sacră de la Petroșani

Grație unui frumos parteneriat dintre Casa de Cultură a Studenților din Petroșani și Centrul de Creație și Cercetare Continuă ”Sf. Evanghelist Luca” al Facultății de Teologie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj, pentru al optulea an consecutiv, municipiul Petroșani este gazdă a Salonului Național de Artă Sacră, ajuns anul acesta la ediția cu numărul XXXIX.  Evenimentul  a fost dublat și de lansarea volumului de carte ”Coletul de artă”, în care lector univ.dr. Lavinia Hulea împreună cu lector univ.dr. Marius Dan Ghenescu au cuprins istoria primilor 7 ani de când Salonul Național de Artă Sacră este găzduit la Petroșani.

  •  ”Festivalul Crailor”, remarcabil eveniment de promovare a tradițiilor de Crăciun în comunitatea din Valea Jiului

Eveniment cu tradiție seculare în Valea Jiului, organizat fără întrerupere, cu migală și pasiune în ultimul sfert de secol de pasionatul promotor al culturii și tradițiilor locale Emil Părău împreună cu Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, ”Festivalul Crailor” și-a câștigat prestigiul de a fi nu doar cel mai longeviv și cel mai cunoscut festival de colinde din regiunea Văii Jiului, ci și pe acela de a se număra printre cele mai apreciate festivaluri de acest fel din România. Desigur, ediția din acest an ”Festivalului Crailor” de la Lupeni a reconfirmat toate acestea, într-un adevărat regal al tradițiilor din Țara Momârlanilor, găzduit în fața Parcul CAP din Lupeni, în fața unui public entuziast.

Am cuprins în acest remember doar o parte din multele activități și evenimente care au marcat anul 2021 în comunitatea locală din Valea Jiului. Desigur, ele vor fi fost mult mai multe, dar poate că ele au trecut neobservate pentru că, din modestie sau din ignoranță, organizatorii nu s-au preocupat îndeajuns pentru ca ele să ajungă și la urechile noastre. Premiile Exclusiv, așa cum am spus întotdeauna încearcă să reflecte, într-o formă retrospectivă și admirativă, acei oameni care în anul precedent au fost artizani ai unor evenimente remarcabile, acei oameni care, personal sau colectiv au generat performanță și ne-au făcut să fim mândri de ei, dar mai ales pe acei oameni și acele evenimente care au fost reflectate în paginile publicației Exclusiv. Le mulțumim tuturor celor care au înțeles acest lucru și care ne-au permis să le urmărim și să le evaluăm activitatea și performanța. Celor care poate ar fi meritat, la fel de bine, atenția oamenilor, atenția cititorilor noștri, dar nu au înțeles că în societatea contemporană nu e suficient să ai realizări remarcabile dacă ele nu sunt cunoscute de ceilalți membri ai comunității, le recomandăm să lase la o parte modestia și să ne aducă la cunoștință realizările și performanțele lor. Pentru că puterea exemplului este mai prețioasă pentru o comunitate decât orice altceva, iar comunicarea este singura ”cheie” care poate deschide calea și spre unul din deja râvnitele Premii Exclusiv.