Olimpiada în pandemie, într-un inedit jurnal olimpic semnat de Nicolae Gavrea

Home Cultură Olimpiada în pandemie, într-un inedit jurnal olimpic semnat de Nicolae Gavrea
Olimpiada în pandemie, într-un inedit jurnal olimpic semnat de Nicolae Gavrea

După volumul de debut, „Rio 2016. Jurnal olimpic”, și volumul dedicat gimnastelor române intitulat „Gimnastelor, cu dragoste”, reputatul cronicar sportiv hunedorean Nicolae Gavrea revine pe scena publicisticii sportive cu o carte în care descrie, pe zile, foarte amănunțit și documentat, experiența sa cu totul excepțională prilejuită de participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, jocuri organizate cu dificultate, sub semnul restricțiilor impuse de pandemia aflată în plină răspândire în lume.

Prezent la Tokyo, alături de delegația olimpică a României, Nicolae Gavrea consemnează evoluțiile sportivilor români, se bucură de succesele lor (Ana Maria Popescu la spadă, David Popovici la natație, Nicoleta Bodnar, Simona Radiș, Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă la canotaj), dar răzbate și regretul că sportul românesc n-a mai reeditat succesele de odinioară.

Cartea, intitulată „Jurnal olimpic, Tokyo, 2021. Olimpiada în pandemie” va fi lansată la Deva,  în ziua de 10 februarie 2022, ora 17,00, la Sala de Lectură a Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, într-un eveniment organizat de această instituție culturală în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Managerul Bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara arată că Nicolae Gavrea nu și-a dezmințit vocația de jurnalist și cronicar sportiv nici în condițiile extrem de dure pe care a fost nevoit să le respecte la ultima olimpiadă. Așa cum singur mărturisește, o parte însemnată a vieții și-a dedicat-o „cititorilor, ascultătorilor sau telespectatorilor, tuturor celor care iubesc sportul”, cărora le-a adus „informațiile cele mai diverse de pe bazele sportive pe unde a umblat ca reporter, comentator de eveniment sportiv”.

Ioan Sebastian Bara observă că și de această dată, în volumul-document semnat de Nicolae Gavrea, relatarea fiecărei zile de competiții este făcută cu mult profesionalism și obiectivitate, Nicolae Gavrea dovedindu-se un gazetar sportiv cu experiență și chemare pentru această profesie. ”Nu lipsește atmosfera fascinantă pe care Japonia o generează și care impresionează pe oricine petrece chiar și câteva zile în Țara Soarelui Răsare. În final, concluzia jurnalistului este limpede: „Sportul a învins pandemia! Cu un an mai târziu decât era programată inițial, fără spectatori în tribune, dar cu întreceri sportive la cel mai înalt nivel, cea de-a XXXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară s-a încheiat după 17 zile în care cei mai valoroși sportivi ai planetei s-au luptat pentru medaliile olimpice.” Sportivii au demonstrat, și de această dată, că „suntem #MaiPuterrniciÎmpreună.” Este o concluzie valabilă mereu, și nu doar în domeniul sportiv”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.