Peste 550.000 de lei se vor aloca în 2022 pentru proiectele culturale, artistice și sportive din municipiul Lupeni

Home Cultură Peste 550.000 de lei se vor aloca în 2022 pentru proiectele culturale, artistice și sportive din municipiul Lupeni

Nu doar în ceea ce privește activitățile edilitar-gospodărești s-au făcut pași importanți înainte, în ultimii ani, la Lupeni. Este evident pentru orice om de bună credință că viața socială și culturală a oamenilor din această localitate a Văii Jiului a cunoscut o din ce în ce mai mare efervescență. Este la fel de adevărat că, în ultimii doi ani, pandemia a limitat dezvoltarea fenomenului social dezvoltat de explozia evenimentelor cultural-artistice, educaționale și sportive derulate în municipiul Lupeni, cu toate că evenimentele de acest fel nu au lipsit, iar administrația locală condusă de Lucian Resmeriță a rămas, în continuare, un partener esențial al celor care și-au asumat misiunea organizării unor astfel de evenimente.

Acum, după ce potrivit specialiștilor se întrevede finalul perioadei de restricții epidemiologice, încă din primăvara acestui an, pe agenda Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni, programul de activități culturale, artistice, educaționale și sportive ocupă din nou un loc esențial. Acest fapt este confirmat de lansarea în dezbatere publică a unui proiect de hotărâre pe care primarul Lucian Resmeriță dorește să o aducă în atenția opiniei publice și, mai apoi, a Consiliului local al municipiului Lupeni. Proiectul prezintă un set de activități din sfera culturală pe care administrația locală de la Lupeni dorește să le organizeze în cursul acestui an.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță își propune astfel ca trendul de dezvoltare a vieții culturale și artistice să fie reașezat pe un ritm ascendent, în acest an. Motiv pentru care, pe agenda publică figurează deja o serie de acțiuni culturale, artistice, educaționale sau sportive care vor fi susținute de către municipalitate. “La început de an, constatând necesitatea aprofundării bugetului local al municipiului Lupeni pentru anul 2022, consider oportună stabilirea unor evenimente cultural-artistice, științifice și sportive pe care să le avem în vedere și să le organizăm în mod corespunzător. Evenimentele, pe care le propunem analizei și dezbaterii publice, tuturor celor interesați, au fost cuprinse într-o listă-program pe care am întocmit-o ținând cont de evenimentele aprobate de Consiliul Local al municipiului Lupeni în anii precedenți și de sumele alocate. Programul pe care îl propun nu este unul exhaustiv sau strict în privința perioadelor propuse pentru organizare, așa cum, în aceeași măsură, dincolo evenimentele pe care le putem cuprinde în acest Program anual, vom putea aproba și alte evenimente pe care le vom considera oportune sau benefice pentru comunitate”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Printre principalele evenimente pe care Primăria Lupeni vrea să le organizeze în acest an se numără:

* Serbările Zăpezii din stațiunea turistică Straja (în luna martie);

* Cupa Veteranilor la Schi (în luna martie);

* Sărbătorirea zilelor de 1 Martie – Mărțișorul și 8 Martie – Ziua Femeii;

– Procesiunea religioasă ”Drumul Crucii” (programată pentru 22 aprilie, în Vinerea Mare);

* Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor (26 mai);

* Ziua Copilului (1 Iunie);

* Nedeia Sânzienelor (24 Iunie);

* Zilele Municipiului Lupeni (în luna iulie);

* Ziua Minerului (în luna august);

* Concursul de cros Ambruș (în luna august);

* Festivalul Berii (în luna septembrie);

* Ziua Vârstnicilor (1 Octombrie);

* Ziua Educatorului (5 Octombrie);

* Festivalul de folk ”Tatiana Stepa – Cântec pentru prieteni” (în luna octombrie);

* Festivalul ”Toamna lupeneană” – Ziua Recoltei (în luna octombrie);

* Concursul de desen ”Lupul de argint” (în luna octombrie);

* Balul bobocilor de la liceele din Lupeni (în luna octombrie);

* Ziua Națională a României (1 Decembrie);

* Aprinderea iluminatului festiv de sărbători (la începutul lunii decembrie);

* Festivalul colindelor de Crăciun și Festivalul Crailor (în luna decembrie);

* Gala de excelență (în luna decembrie);

* Revelionul.

Pe lângă toate acestea, Primăria și Consiliul local Lupeni își propun să finanțeze și evenimentele cultural-artistice organizate pe parcursul anului sub egida Clubului copiilor șui Elevilor și al Cenaclului ”Pas cu pas”, precum și să susțină organizarea Zilelor culturii maghiare în Valea Jiului, dar și alte activități de acest gen.

În acest sens, autoritățile locale din municipiul Lupeni, au lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea programului acțiunilor culturale, știintifice, artistice, sportive și de agrement pentru anul 2018.

Proiectul de hotărâre, însoțit de anexele aferente, poate fi consultat la avizierul Primăriei Municipiului Lupeni și se poate obtine, în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Primăriei municipiului Lupeni, de toți cei interesați. Reprezentanții Primăriei Lupeni precizează că orice fel de propuneri, sugestii sau recomandări pe marginea proiectului de hotărâre se primesc la sediul Primăriei Municipiului Lupeni – Registratură, sau pot fi transmise prin fax la numărul 0254/560.515 sau în format electronic la urmãtoarea adresă de e-mail: primaria@e-lupeni.ro, până în data de 11.02.2022, ora 11.00, după cum se arată într-o informare a Primăriei Lupeni.

Pentru toate aceste activități, autoritățile locale de la Lupeni au estimat un buget de peste 550.000 de lei.