”Arta viselor pure”, expoziție de pictură și grafică in memoriam Iosif Mátyás

Home Cultură ”Arta viselor pure”, expoziție de pictură și grafică in memoriam Iosif Mátyás
”Arta viselor pure”, expoziție de pictură și grafică in memoriam Iosif Mátyás

Galeria Națională de Artă ”FORMA” din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, vă invită să vizitați expoziţia de pictură şi grafică „ARTA VISELOR PURE” –  In memoriam  MÁTYÁS IOSIF, deschisă publicului în perioada 16-28 februarie 2022, zilnic, în intervalul orar 10.00-18.00.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 16 februarie 2022, începând cu ora 17.00. Cu acest prilej va avea loc și lansarea, în premieră, a cărţii despre cariera artistică şi viaţa artistului, autor: Gazda József.

MÁTYÁS IOSIF (n. 1930 – d. 2002), personalitate artistică remarcabilă în arealul cultural hunedorean și național, a avut o contribuție deosebit de importantă în evoluția artelor vizuale contemporane. Maestrul a făcut parte dintre membrii fondatori ai Filialei Deva – Petroșani, încă din anul 1956. Alături de un grup de tineri artiști, Matyas Iosif a creat un climat propice afirmării artei vizuale hunedorene în zona Văii Jiului și mai apoi în Deva și împrejurimi. A reușit să formeze, în scurtă vreme, un nucleu artistic cu un puternic potențial creativ, iar alături i-au stat unii colegi de breaslă (Tellmann Iosif, Silvester Victor, Silviu Băieșu, Gheoghe Iliescu Călinești, Fodor Kalman, Szilagyi Adalbert, Elena Bianu.

Contribuția maestrului în importantul demers artistic a fost și mai elocventă odată cu stabilirea sa în municipiul Deva, unde a deținut funcția de profesor la Liceul de Artă (din 1971 și până la pensie) și mai apoi președinte al Filialei Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România,  între anii 1979 – 1989.

În calitate de artist expozant, Matyas Iosif s-a afirmat printr-o activitate expozițională intensă, la început la Cluj-Napoca (debut în 1959), apoi la Petroșani, Deva, Oradea și ulterior pe plan național și internațional. În 1958 și 1985 a obținut premiul I pentru grafică, în 1968 premiul II pentru artă monumentală, iar în 1980 premiul Bienalei Internaționale de Gravură de la Banska – Bystrica.

Criticul de artă Dan Grigorescu îl descrie pe Matyas Iosif ca „un artist a cărui viziune se prezintă într-o continuă înnoire. Pictura sa comentează cu vervă coloristică subiectele puse la îndemână de realizarea imediată. Imaginea capătă o putere de notare a esențialului și cromatica ei, alternând tonurile incendiare cu alburile curate, se impune cu aplomb”.

Artistul a fost mereu preocupat de problema spațiului, în special de posibilitățile expresive ale picturii evidențiate prin intensitatea suprafețelor colorate. Din punct de vedere stilistic, creația sa este mai aproape de expresionism, mai ales prin forța pe care o degajă imaginea, dar și prin capacitatea de a schimba ordinea firească a existenței lucrurilor. În universul pe care îl creează, legile fizicii sunt neglijate. Aceste rezolvări plastice dovedesc faptul că perspectiva spațială este pur afectivă.  Dintre temele majore pe care Matyas Iosif le-a abordat în creația sa, mare accent este pus pe eternul feminin, tinerețea veșnică, maternitatea, dar și lumea circului.

În acest an, Matyas Iosif ar fi împlinit 92 de ani. În memoria sa, familia și Filiala Deva a U.A.P.R, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara,  organizează o expoziție omagială cu lucrări de grafică și pictură, în special din colecția familiei. Evenimentul artistic va evidenția, din nou, preocupările tematice, rezolvările stilistice, cromatice și compoziționale remarcabile din creația maestrului.