Comunicat de presă CJH / Cine stabilește prețul apei în județ. Dezinformarea, regretabilă!

Home Stiri la zi Comunicat de presă CJH / Cine stabilește prețul apei în județ. Dezinformarea, regretabilă!
Comunicat de presă CJH / Cine stabilește prețul apei în județ. Dezinformarea, regretabilă!

În contextul apariției în spațiul public a unor abordări care denaturează realitatea în ceea ce privește modul de stabilire a tarifelor pentru serviciile de furnizare a apei potabile și de canalizare, pentru corecta informare a cetățenilor județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara face următoarele precizări:

În județul Hunedoara își desfășoară activitatea doi operatori regionali de apă/canal cărora li s-a delegat serviciul de către unitățile administrativ teritoriale pe raza cărora operatorii își desfășoară activitatea.

Operatorul SC ApaServ Valea Jiului SA implementează proiectul major de reabilitare a rețelelor de apă/canal cu finanțare din POIM, drept pentru care are obligativitatea aplicării unei strategii de tarifare asumată inclusiv de unitățile administrativ-teritoriale din Valea Jiului prin hotărâri ale tuturor consiliilor locale.

Operatorul SC ApaProd SA se află în faza de pregătire a proiectului care vizează extinderea și reabilitarea rețelelor din aria de acoperire și, după semnarea contractului de finanțare, va avea de asemenea o politică de tarifare pe care va avea obligativitatea să o pună în practică.

În aceste condiții, este evident că, fiind vorba despre două proiecte diferite, nu poate exista un preț unitar al serviciilor la nivel de județ. O decizie pentru un preț unitar ar fi putut opera numai dacă ar fi existat un singur operator în tot județul și, în această ipoteză nu se poate spune concret ce politică tarifară ar fi rezultat, poate una mai mică, poate una mai mare.

Tarifele serviciilor rezultă în urma unor studii economice care au la bază situația tehnică a sistemului și a cheltuielilor pentru furnizarea serviciilor de apă/canal. Cu alte cuvinte, dacă dorim să investim bani europeni în lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a rețelelor pentru a beneficia de servicii de calitate, trebuie să respectăm condițiile de finanțare.

Tratarea acestui subiect în mod populist, superficial, ignorând realitatea, nu face altceva decât să dezinformeze cetățenii județului Hunedoara și să umbrească eforturile operatorilor regionali de a aduce rețelele de apă/canal și serviciile prestate la standarde moderne. Încropirea unor clasamente de tipul „cea mai scumpă apă vs. cea mai ieftină apă” fără a ține cont de proiectele majore implementate și de condițiile de finanțare, reflectă o necunoaștere a mecanismelor financiare europene și generează informații false.

Îi asigurăm pe locuitorii județului Hunedoara că administrația județeană depune toate eforturile pentru ca serviciile publice oferite populației să fie de calitate, la standarde moderne.

 Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara