Eveniment cultural de excepție la Galeria de artă Forma din Deva, In Memoriam Iosif Matyas

Home Cultură Eveniment cultural de excepție la Galeria de artă Forma din Deva, In Memoriam Iosif Matyas
Eveniment cultural de excepție la Galeria de artă Forma din Deva, In Memoriam Iosif Matyas

Galeria de artă ”Forma” din municipiul Deva a fost, la mijlocul acestei săptămâni, gazda unui eveniment remarcabil, dedicat memoriei valorosului artist plastic hunedorean Iosif Matyaș, de la a cărui naștere s-au împlinit 92 de ani. Cu acest prilej, zeci de lucrări din creația plastică a acestuia au fost prezentate numerosului public prezent la vernisajul din 16 februarie 2022, derulat sub genericul ”In Memoriam Iosif Matyas – Arta viselor pure”.

Evenimentul a fost organizat de familia artistului, de Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici, în colaborare cu Direcția Județeană de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara. Prezentă la eveniment, consilierul județean Doinița Maria Bălănesc arată că ”artistul omagiat în cadrul acestui eveniment cultural a avut o contribuție deosebit de importantă în evoluția artelor vizuale contemporane, iar lucrările sale îmbogățesc zestrea culturală a județului Hunedoara. Vă invit să descoperiți arta și frumusețea lucrărilor acestui mare artist hunedorean.”

Tot cu această ocazie a avut loc și lansarea, în premieră, a cărţii despre cariera şi viaţa artistului, carte avându-l ca autor pe Gazda József.

MÁTYÁS IOSIF (n. 1930 – d. 2002), personalitate artistică remarcabilă în arealul cultural hunedorean și național, a avut o contribuție deosebit de importantă în evoluția artelor vizuale contemporane. Maestrul a făcut parte dintre membrii fondatori ai Filialei Deva – Petroșani, încă din anul 1956. Contribuția maestrului în importantul demers artistic a fost și mai elocventă odată cu stabilirea sa în municipiul Deva, unde a deținut funcția de profesor la Liceul de Artă (din 1971 și până la pensie) și mai apoi președinte al Filialei Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România, între anii 1979 – 1989. În 1958 și 1985 a obținut premiul I pentru grafică, în 1968 premiul II pentru artă monumentală, iar în 1980 premiul Bienalei Internaționale de Gravură de la Banska – Bystrica.

Criticul de artă Dan Grigorescu spune despre artistul Iosif Matyas că, deși a trecut în eternitate din anul 2002, aceste rămâne un artist a cărui viziune se prezintă într-o continuă înnoire. ”Pictura sa comentează cu vervă coloristică subiectele puse la îndemână de realizarea imediată. Imaginea capătă o putere de notare a esențialului și cromatica ei, alternând tonurile incendiare cu alburile curate, se impune cu aplomb”, arată criticul de artă Dan Grigorescu.

Expoziția ”Arta viselor pure” – In Memoriam Iosif Matyas poate fi vizitată, la Galeria de artă ”Forma” din Deva, gratuit, până la data de 28 februarie 2022, în fiec are zi între orele 10,00 și 18,00.

Foto: Remus Suciu