Vizită de lucru a membrilor consorțiului european TRACER la INCD INSEMEX Petroșani

Home Economie Vizită de lucru a membrilor consorțiului european TRACER la INCD INSEMEX Petroșani
Vizită de lucru a membrilor consorțiului european TRACER la INCD INSEMEX Petroșani

Cercetătorii Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani au fost gazde pentru membri unei delegații de specialiști din cadrul Consorțiului European TRACER, care se află în această perioadă într-o vizită de studiu în Valea Jiului. Aceștia au avut o serie de întâlniri, la mijlocul lunii martie, atât cu conducerea executivă a INCD-INSEMEX, dar și cu cercetători din cadrul laboratoarelor de specialitate ale Institutului.

Potrivit directorului general al INCD INSEMEX Petroșani, dr.ing. George Artur Găman, cu ocazia vizitei efectuate la sediul din Petroșani al INSEMEX, liderul de consorțiu împreună cu partenerii din acest proiect din țări precum Grecia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Belgia și România s-au familiarizat cu domeniile de activitate ale institutului, în vederea inițierii de noi colaborări și schimburi de experiențe științifice. ”Dialogul cu echipa de proiect TRACER care implementează proiectul european cu același nume, proiect care vizează adoptarea unor strategii inteligente pentru tranziția regiunilor cu utilizare intensivă a cărbunelui, a fost unul constructiv, în cadrul căruia oaspeți noștri s-au familiarizat cu activitățile din cadrul institutului nostru, iar noi credem, că acest dialog este unul benefic și pentru noi, deoarece deschide noi oportunități de colaborare instituțională la nivel internațional pentru echipele de cercetători ale INSEMEX Petroșani”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD INSEMEX Petroșani.

TRACER este un proiect implementat la nivel european, care sprijină nouă regiuni intensiv carbonifere din Europa, în vederea elaborării sau actualizării strategiilor regionale de cercetare – inovare (C&I) pentru a facilita tranziția către un sistem energetic durabil. Activitățile proiectului se concentrează pe nouă regiuni europene cu o istorie îndelungată în exploatarea cărbunelui și utilizarea sa drept combustibil pentru producerea energiei electrice, respectiv: Regiunea de Sud-Est (BG34) din Bulgaria, Boemia de Nord-Vest (CZ04) din Republica Cehă, Regiunea Luzația, Brandenburg (DE40) și Dresda (DED2) din Germania, Macedonia de Vest (EL53) din Grecia, Silezia superioară (PL22) din Polonia, Valea Jiului / Regiunea Vest (RO42) din România, Regiunea Kolubara din Serbia, Regiunea Donețk din Ucraina și Țara Galilor (UKL1, UKL2) din Marea Britanie.

Activitățile principale din cadrul acestui proiect includ:
• Mobilizarea, într-o gamă cât mai largă, a părților interesate din cele nouă regiuni europene pentru a discuta și a conveni asupra unei viziuni comune și asupra unor priorități pentru tranziția zonelor carbonifere;
• Dezvoltarea împreună a strategiilor de cercetare și inovare (C&I), a foilor de parcurs industriale și a instrumentelor de sprijin în procesul decizional;
• Identificarea și analiza celor mai bune practici în procese de tranziție reușită și ambițioasă, a
regiunilor intensiv carbonifere;
• Evaluarea provocărilor sociale, de mediu și tehnologice;
• Elaborarea de ghiduri privind atragerea investițiilor;
• Promovarea cooperării în domeniul cercetării și inovării (C&I) la nivelul regiunilor intensiv carbonifere din Europa și din afara ei.

Potrivit proiectului TRACER, cărbunele, exploatat în prezent în 41 de regiuni din 12 state ale UE, este cel mai abundent combustibil fosil din Europa și o sursă importantă generatoare de activități economice. Chiar și în condițiile în care, ca urmare a problemelor cauzate de războiul din Ucraina, rolul cărbunelui în strategia energetică europeană este reconfigurat la nivelul decidenților politici, tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon rămâne un punct important pe agenda statelor europene și implică provocări semnificative pe plan tehnologic, economic și social, în special pentru regiunile intensiv carbonifere care trebuie să fie pregătite pentru reducerea sau eliminarea treptată a cărbunelui, atât datorită tendințelor din piață, cât și a politicilor de mediu. Este evident că aceste regiuni au nevoie de o foaie de parcurs eficientă pentru a face tranziția necesară către o economie mai diversificată și un sistem energetic durabil iar cest proces de tranziție ar trebui să asigure coeziunea socială și echitate pentru comunitățile și regiunile dependente de producția de cărbune. Identificarea de soluții și măsuri în această direcție este constituie principala temă de pe agenda activităților consorțiului european TRACER.

Schimbul de experiență al cercetătorilor europeni din cadrul consorțiului TRACER în Valea Jiului vizează, pe lângă dialogul cu echipa de cercetători de la INCD-INSEMEX Petroșani și o serie de acțiuni similare, care se vor desfășura la Universitatea din Petroșani, la Apa Serv Valea Jiului și la Primăria orașului Uricani.