Măsuri pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale adoptate de Guvern

Home Economie Măsuri pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale adoptate de Guvern
Măsuri pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale adoptate de Guvern

Guvernul României a adoptat, la finalul săptămânii trecute, Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, măsura urmând să fie aplicată în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Potrivit noilor reglementări, consumatorii casnici, vor beneficia pentru o o perioadă de un an de plafonarea prețului pentru consumul de energie electrică, în două tranșe valorice, după cum urmează:

  • pentru cei care consumă până în 100 de kW, prețul va fi de 0,68 lei, măsură de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodării.
  • pentru cei care consumă între 100 și 300 de kW, prețul va fi de 0,80 lei, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării.

De asemenea, de măsura plafonării prețului la energia electrică vor beneficia, în același interval de timp, și consumatorii non-casnici, pentru care prețul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt,

De asemenea, pentru consumatorii energointensivi se va aplica o schemă de ajutor de stat.

Similar, în ceea ce privește prețul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici prețul va fi de maxim 0,31 lei pe kW, iar pentru consumatorii non-casnici prețul va fi de până la 0,37 lei pe kW, cu mențiunea că pentru întreprinderile care au avut un consum, la locul de consum, în anul 2021 de până la 50.000 de kW pe oră se menține același preț.

”Am luat toate aceste măsuri, așa cum am precizat anterior, astfel încât să continuăm cu programul și măsurile guvernamentale pentru a putea proteja cetățenii, pentru a stimula economia și a proteja locurile de muncă. Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau măsuri pentru tot ceea ce înseamnă identificarea de surse noi de energie și, de asemenea, pentru identificarea de surse noi de aprovizionare cu gaze naturale”, a declarat primul ministru Nicolae Ciucă.