Modernizarea culoarului rutier Mureș Nord între problemele în trafic și soluțiile autorităților

Home Administrație Modernizarea culoarului rutier Mureș Nord între problemele în trafic și soluțiile autorităților
Modernizarea culoarului rutier Mureș Nord între problemele în trafic și soluțiile autorităților

Consiliul Județean Hunedoara reabilitează peste 70 de kilometri de drum, între Ilia și Geoagiu, pe așa numitul Culoar rutier Mureș Nord, în cadrul unui proiect de anvergură finanțat cu fonduri europene. Evident că, așa cum se întâmplă întotdeauna pe șantierele de infrastructură în care circulația rutieră nu poate fi oprită în totalitate, disconfortul cauzat participanților la trafic este unul incontestabil.

Probleme au apărut desigur și pe raza comunei Șoimuș, unde primarul localității și-a propus chiar să organizeze un miting pentru a atrage atenția autorităților județene cu privire la starea drumului județean care străbate localitatea. Reprezentanții CJH atrag însă atenția că, în ceea ce privește sectorul de drum DJ 761 Șoimuș – Bălata, cea mai mare perioadă de timp în care drumul nu a fost practicabil s-a datorat lucrărilor la proiectul de introducere a canalizării derulat chiar de către Primăria Comunei Șoimuș. ”După finalizarea lucrărilor de amplasare a conductelor de canalizare și a căminelor de vizitare și branșament, Consiliul Județean Hunedoara a demarat lucrările de modernizare prevăzute în proiectul finanțat din fonduri europene. Având în vedere că este vorba despre un proiect amplu de modernizare, iar sectorul preluat în urma lucrărilor de canalizare nu prezenta un terasament corespunzător, prin proiectul tehnic s-a stabilit că acesta trebuie refăcut în mai multe zone ale drumului, în vederea respectării prevederilor legale în materie. În perioada sezonului rece nu s-au putut executa lucrări de turnare a covorului asfaltic. Condițiile meteo nefavorabile care au produs îngheț/dezgheț inclusiv în data de 8 martie 2022 și care persistă, nu permit efectuarea operațiunilor menționate”, se arată într-un comunicat al CJH.

Odată cu venirea primăverii, s-au reluat în forță lucrările și, în prezent, se lucrează pe tot parcursul celor 70 de km ai Culoarului Mureș Nord, la lărgirea drumului existent, la poduri, la porțiunile înclinate, la cele foarte deteriorate. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că lucrările sunt foarte complexe, necesitând în multe situații refacerea completă a carosabilului și a căii de rulare. În același timp, Avram este de părere că autostrada A1 și DN7 vor avea în culoarul Mureș Nord o alternativă rutieră utilă, dar în același timp turistică, ce va permite accesul spre zona de sud a Apusenilor, spre stațiunea Geoagiu Băi, spre Brad prin Almașul Mic de Munte, pe un alt drum ce va fi reabilitat tot de CJH. ”Vom face, noi, cei de la Consiliul Județean Hunedoara, tot posibilul pentru ca proiectul Trafic Mureș Nord să se finalizeze la termenele anunțate – sfârșitul anului 2022. Dar trebuie să înțelegem cu toții că nu avem cum să reabilităm drumul fără restricții, dar putem avea garanția că atunci când va fi gata, județul Hunedoara va avea un nou drum modern, care străbate extraordinarele noastre peisaje turistice”, a declarat Costel Avram.

Acesta își exprimă în același timp regretul că dintr-un exces de zel oarecum prostesc, unii oameni ai legii au găsit de cuviință să-i amendeze pe șoferii care, din dorința de a-și proteja autovehiculele pe porțiunile de drum cu gropi au ales să circule, acolo unde vizibilitatea permite, și pe porțiunea mai bună a drumului, chiar dacă pentru asta erau nevoiți să ”calce” linia albă de demarcaj a benzilor, respectiv pe contrasens. ”Caz concret, între Șoimuș și Bălata, pe un astfel de drum, cei care rulau pe porțiunea mai bună a drumului au fost amendați de polițiști zeloși pe motiv că rulează pe contrasens. Sau chiar li s-au luat permisele! Desigur, regulile de circulație trebuie clar respectate, nu pledez pentru încălcarea lor, dar consider că pe un drum județean în reabilitare, situația trebuie analizată selectiv și cu înțelegere, atât timp cât siguranța circulației și viețile oamenilor nu sunt puse în pericol! A recurge la amenzi și la suspendarea permiselor de conducere, cred că este exces de zel care face celorlalți viața mai grea, în condițiile în care și așa nu e ușoară! Sunt alături de toți cei care au fost sancționați excesiv și îi rog să-mi comunice în ce situație sunt. Vom încerca rezolvarea amiabilă a situației pentru ca pe viitor astfel de cazuri să nu mai fie posibile!”, a declarat Costel Avram.

Lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere Mureș Nord vor continua pe tot parcursul acestui an, motiv pentru care autoritățile județene invită participanții la trafic să circule cu atenție pe acest sector de drum județean sau, dacă este posibil, să aleagă rute alternative.