Demonstrații de ”împistrit” ouă la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad

Home Cultură Demonstrații de ”împistrit” ouă la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad
Demonstrații de ”împistrit” ouă la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad

Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai mari sărbători creștine: Paștile. Poate, acum, mai mult ca nicicând, gândul nostru se întoarce spre anii copilăriei, spre casa bunicilor, spre lumea satului, cu obiceiurile și tradițiile sale din străbuni.

Pentru cei interesați de unul dintre obiceiurile specifice Sărbătorii Pascale, încondeierea sau „împistritul” ouălor, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, instituție care face parte din zestrea culturală a Consiliului Județean Hunedoara, oferă în zilele premergătoare sărbătorilor pascale demonstrații de „împistrit” ouă. Acestea vor fi realizate de către muzeograful Monica Dușan, care va prezenta ustensilele folosite pentru acest meșteșug, precum și tehnica prin care sunt „împistrite” ouăle. Modelele sunt cele utilizate de-a lungul timpului în zona Bradului.

Demonstrațiile vor avea loc la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad iar, atelierele se vor derula în zilele de 12, 13 și 14 aprilie 2022, la sediul din Brad, strada Cloșca, nr. 4, între orele 11-17, pentru toți vizitatorii care vor trece pragul muzeului.

”Aducând în fața publicului obiceiul tradițional al încondeierii ouălor de Paști, ne propunem să creștem interesul publicului pentru obiceiurile și tradițiile românești, și să promovăm patrimoniului cultural al Muzeului Civilizației Dacice și Romane și al județului Hunedoara”, spune Liliana Țolaș, director al MCDR Deva.