Echipa Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad, câștigătoarea ediției din acest an a concursului de cultură generală ”Citești și câștigi!”

Home Cultură Echipa Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad, câștigătoarea ediției din acest an a concursului de cultură generală ”Citești și câștigi!”
Echipa Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad, câștigătoarea ediției din acest an a concursului de cultură generală ”Citești și câștigi!”

În ultima confruntare din cadrul concursului de cultură generală, ”Citești și câștigi !” organizat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva, echipa Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad a întâlnit echipa Colegiului Pedagogic „Regina Maria” din Deva în lupta pentru locul întâi. A fost o competiţie strânsă, plină de emoţii şi suspans până la jumătatea meciului, de unde echipa liceului din Brad s-a desprins şi a devenit la finalul confruntării marea câştigătoare a acestei ediţii, cu un scor de 32 la 26 răspunsuri corecte.

Finala concursului județean de cultură generală s-a bucurat și de prezența unui public numeros în sala de evenimente de la Deva Mall, iar alături de elevi și profesori au participat, ca invitați și o serie de personalități ale vieții publice din județul Hunedoara, de la prefectul Călin Petru Marian și cei doi subprefecți Lorincz Szell și Gheorghe Bogdan Urdea până la administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, care de altfel a fost prezent, în mod constant, de-a lungul etapelor de desfășurare a acestui concurs. Acesta a și remarcat de altfel că fiecare etapă a concursului a reprezentat o palpitantă întrecere între mințile agere ale tinerilor liceeni de la instituțiile de învățământ care au luat parte la acest eveniment.

Nu mai puțin de 24 de licee din județul Hunedoara s-au înscris la ediția a VIII-a a concursului ”Citești și câștigi!”, al cărei start a fost dat încă din 17 noiembrie 2021, când s-au tras la sorți grupele preliminare. Concurenții s-au pregătit cu seriozitate, au fost la înălțimea așteptărilor pe care le-am avut, dând dovadă de maturitate și stăpânire de sine, ținând cont de faptul că întreg concursul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, și difuzat în reluare pe posturile de televiziune Antena 3 Deva și HD 365.

”De fiecare dată, prin întrebările formulate, am dorit să deschidem calea concurenților spre domenii mai puțin sau deloc studiate la școală. Într-adevăr, parcurgând bibliografia pe care Biblioteca Județeană a alcătuit-o, se poate observa că ea a cuprins teme cu totul noi, interesante, care vor contribui la formarea unei solide culturi generale. Astfel, concurenții au fost provocați să răspundă la întrebări din teme precum: Filosofie, Păsările lumii, Modă, le-am propus spre studiu viața și opera unor mari personalități: Marie Curie, Verdi, Marin Preda sau a unor oameni de seamă care au schimbat lumea în Antichitate. Temele de geografie și istorie propuse i-au purtat pe elevi pe teritoriul celui mai mic continent, Australia, precum și prin ținuturile statelor China și Japonia, i-au făcut să cunoască zbuciumata perioadă a Cruciadelor, să descopere civilizația dispărută a orașului roman Pompei. Am acordat o atenție specială vocabularului, propunându-le tema Sinonimele limbii române din dorința de a le dezvolta registrul lingvistic și capacitatea de a pătrunde sensurile multiple ale cuvintelor”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Acesta spune că și ultima confruntare din această ediție a concursului a fost palpitantă, mai ales că finaliștii s-au luptat pentru victorie până la ultima întrebare. Ioan Sebastian Bara apreciază că ei au demonstrat că seriozitatea, dorința de cunoaștere și perseverența nu depind de numele școlii, ci sunt o opțiune a fiecărui licean care a luat parte la acest concurs. Au fost emoții atât de partea concurenților, a celor implicați în mod direct în concurs, dar și în rândul celor prezenți în sală, a celor din spatele echipelor, colegi, profesori, părinți, care au venit în sală pentru a-i încuraja și a se bucura împreună de victorie.

Concursul a fost câștigat de Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, pe locul doi s-a clasat Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, iar locul al treilea a fost ocupat de Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara.

Locul 4 (Mențiune) a fost ocupat de Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,

Locul 5 – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara,

Locul 6 – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva,

Locul 7 – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

Locul 8 – Colegiul Național „Decebal” Deva,

Locul 9 – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

Locul 10 – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

Locul 11 – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva,

Locul 12 – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,

Locul 13 – Liceul Tehnologic „Ovid Densusianu” Călan,

Locul 14 – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria,

Locul 15 – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

Locul 16 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

Locul 17 – Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva,

Locul 18 – Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara,

Locul 19 – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara,

Locul 20 – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani,

Locul 21 – Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

Locul 22 – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani,

Locul 23 – Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan,

Locul 24 – Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara.

Au fost puse în joc premii importante: pentru locul I – 8 biciclete eliptice speciale, pentru locul al II-lea – 8 Spin Bikes, pentru locul al III-lea – 8 steppere cu ghidon, pentru locul al IV-lea – 8 pachete de fitness (fiecare pachet conținând un covoraș yoga Exclusive Plus, o roată de exerciții dublă și o coardă de sărituri Speed), 8 locuri în Tabăra Națională de Istorie și Civilizație Dacică și Romană de la Costești (Premiul juriului), 29 de vouchere pentru câte o băutură răcoritoare, 192 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale: o dronă, o priză Smart WiFi, un dispozitiv pentru televiziune prin internet, o undiță, trei invitații la restaurant pentru trei echipe, un tort pentru o echipă, două premii constând în 300 de lei fiecare și cinci ghiozdane cu rechizite.

Premiul juriului a fost acordat concurenților de la Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, care au avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, au manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și au dovedit spirit de echipă și fair-play.

Premiile au putut fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara și al unor sponsori precum: Cofetăria Arta Deva, S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De La Casa Deva, Restaurant Etiquette Deva, Eurosport DHS S.A., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva.

Administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, președintele juriului, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, împreună cu managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara, alături de sponsorii concursului, au înmânat premii tuturor concurenților. ”Prezența domnului Costel Avram la finala acestui concurs a avut o semnificație specială deoarece a pus în lumină sprijinul permanent pe care această autoritate județeană o acordă Bibliotecii noastre. Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Daniel Oprean, Sorin Pascu, Diana Trif, Mihaela Țoța  care, cu profesionalism și meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenți au oferit răspunsuri corecte. Felicitări câștigătorilor, felicitări tuturor concurenților, felicitări profesorilor, ne bucurăm împreună de această reușită a noastră”, a mai declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.