”Oda Bucuriei” de Ziua Europei, la Liceul ”Constantin Brâncuși” din orașul Petrila

Home Educație ”Oda Bucuriei” de Ziua Europei, la Liceul ”Constantin Brâncuși” din orașul Petrila
”Oda Bucuriei” de Ziua Europei, la Liceul ”Constantin Brâncuși” din orașul Petrila

Elevii Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din orașul Petrila s-au bucurat împreună luni, 9 mai 2022 de sărbătoarea Zilei Europei, în cadrul unui eveniment special dedicat acestui moment istoric deosebit de important din viața popoarelor de pe ”bătrânul continent” european.

În sala de sport a unității de învățământ, ”Oda Bucuriei” de Ludwig van Beethoven a răsunat cu adevărat ca un veritabil Imn al Europei Unite, dorind parcă să exprime bucuria participanților la acest eveniment. Alături de corpul profesoral, dar și de invitați de onoare, elevii Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” au pus în scenă un inedit dar în același timp remarcabil spectacol, prin care au adus în atenție valori specifice ale mai multor state europene. Aceștia au pregătit o serie de programe culturale în care au reprezentat cu succes dansurile populare și cultura fiecărei țări europene, inclusiv gătind preparate tradiţionale din ţările Uniunii Europene.

În fața acestui veritabil periplu european, juriul condus de directorul colegiului, prof. Cecilia Mitran și format din cadrele didactice ale școlii, dar și de reprezentanții administrației locală prin primarul orașului, Vasile Jurca și viceprimarul orașului, Marius Heljiu, a fost copleșit de dibăcia cu care s-au pregătit elevii, fiecare moment fiind apreciat la cote maxime.

În spiritul multiculturalităţii, fiecare clasă participantă la acest eveniment a reprezentat câte o țară din UE, promovând cultura şi obiceiurile statului respectiv, prin prezentarea reperelor istorice, geografice şi culinare. În a doua etapă a concursului, fiecare echipă a prezentat momente artistice în faţa juriului, participanţii optând pentru dansuri tradiţionale sau chiar valsuri, momentul de excepție fiind reprezentat de imnul Uniunii Europene, ”Odă bucuriei”.

”A fost o zi de excepție, pe care am petrecut-o alături de acești tineri petrileni de excepție care ne-au oferit o adevărată lecție despre tot ceea ce înseamnă tradiții, cultură, istorie, geografie, gastronomie și alte elemente specifici statelor europene. Pot spune că, la rândul meu, odată cu participarea la acest eveniment, am învățat lucruri noi despre Europa, despre cetățenii europeni și despre valorile europene și mă bucur că tinerii noștri petrileni au demonstrat, cu acest prilej, încă o dată, că suntem și noi, românii, parte a acestei construcții europene care ne așază în rând cu statele Europei, acolo unde cred că, de fapt, ne este și locul. Felicitări, elevilor și cadrelor didactice, pentru modul elegant în care au punctat Ziua Europei în cadrul acestui eveniment deosebit de frumos!”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

La final, clasele care au avut, în opinia membrilor juriului, cele mai inedite, complexe și complete prezentări ale țării pe care au avut-o de prezentat, au fost recompensați cu premii din partea organizatorilor.