Universitatea Politehnica Timișoara, gazdă a celei de-a XX-a ediții a Conferinței Naționale de Acționări Electrice

Home Educație Universitatea Politehnica Timișoara, gazdă a celei de-a XX-a ediții a Conferinței Naționale de Acționări Electrice
Universitatea Politehnica Timișoara, gazdă a celei de-a XX-a ediții a Conferinței Naționale de Acționări Electrice

Specialiștii în Acționări Electrice din toată țara s-au reunit joi, 12 mai 2022, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, la cea de-a XX-a ediție a Conferinței Naționale de Acționări Electrice (CNAE), manifestare științifică de anvergură, organizată, la 50 de ani de la prima ediție, de Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică din cadrul UPT.

Structurată pe patru secțiuni – Acționări electrice, Controlul și automatizarea acționărilor electrice, Electronică de putere, Mașini electrice – conferința va beneficia de prezentarea, în plen și pe secțiuni, a peste 30 de lucrări științifice, de către cadre didactice și cercetători de la Universitatea Politehnica București, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea din Petroșani, Universitatea din Craiova, Universitatea Sapientia, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, dar și de la companii (BeeSpeed Automatizări Timişoara, Endress Group, Data Science Studio Austria, ELCO Târgu Jiu).

Comitetul organizatoric al conferinței îi are ca președinți pe prof.univ.dr.ing. Sorin Musuroi, prorector la Universitatea Politehnica Timişoara și președinte al Asociației Naționale de Acționări Electrice și conf.univ.dr.ing. Ciprian Șorândaru, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Energetică din cadrul UPT, iar Comitetul Onorific al conferinței este format din acad. Ion Boldea, prof.univ.dr.ing. Dorin Popovici, prof.univ.dr.ing. Nicolae Muntean, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prof.univ.dr.ing. Lucian Tutelea, prof.univ.dr.ing. Sorin Deaconu și conf.univ.dr.ing. Alexandru Hedeș.

În cadrul deschiderii festive, după o trecere în revistă a conferințelor în domeniu desfășurate la Timișoara, de către prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, președintele Asociației Naționale de Acționări Electrice, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a adresat mesajul său participanților, salutând spiritul de familie și subliniind importanța unor astfel de conferințe naționale care au rolul de a conjuga eforturile unei categorii profesionale pentru a face față provocărilor multiple și a găsi soluțiile potrivite pentru domeniul respectiv.

Tot în cadrul festivității de deschidere, prof.dr.ing. Gheorghe Manolea a prezentat un scurt istoric al conferințelor naționale în domeniul acționărilor electrice, de la prima dintre acestea, ce a avut loc la Iași, în 1972, la inițiativa profesorului Nicolae Boțan, accentuând rolul oamenilor care au perpetuat desfășurarea acestor conferințe, dar și evoluțiile apărute în decursul anilor în domeniul acționărilor electrice.

Conferința a continuat cu prezentarea lucrărilor în plen și pe secțiuni, programate pe durata zilelor de 12 și 13 mai 2022, cu abordarea ultimelor noutăți în domeniul acționărilor electrice, de la standardele europene în domeniu, eficiența energetică, roboți, energii regenerabile, conversia energiei, încărcarea autovehiculelor electrice, automatizarea unor procese industriale și până la studii de caz și aplicații practice din industrie.