Exploatarea Culturală Petrila, temă de proiect pentru Consiliul județean Hunedoara

Home Administrație Exploatarea Culturală Petrila, temă de proiect pentru Consiliul județean Hunedoara
Exploatarea Culturală Petrila, temă de proiect pentru Consiliul județean Hunedoara

La sediul din Deva al Consiliului județean Hunedoara a avut loc miercuri, 18 mai 2022, o primă reuniune de lucru a reprezentanților noului proprietar al Ansamblului istoric Mina Petrila (Consiliul județean Hunedoara), ai administrației locale din orașul Petrila și ai Asociației ”Planeta Petrila”, în vederea conturării primelor măsuri de continuare a parteneriatului comun care vizează valorificarea potențialului cultural și turistic al acestei zone.

La întâlnire au participat președintele CJH – Laurențiu Nistor, administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram, primarul orașului Petrila – Vasile Jurca, secretarul județului Huneodara – Dan Daniel, consilierul județean Doinița Maria Bălănesc (reprezentant al petrilenilor în CJH), reprezentanții Asociației ”Planeta Petrila” și mai mulți funcționari din aparatul de specialitate al CJH, specialiști în elaborarea de proiecte europene.

Președintele CJH, Laurențiu Nistor a reiterat, cu acest prilej, dorința de a continua parteneriatul cu membri Asociației ”Planeta Petrila”, cei care au reușit să salveze acest ansamblu monumental de excepție de la distrugere și care au creionat deja o serie de planuri cu potențial de dezvoltare a acestuia. ”Așa cum am promis, odată cu preluarea fostei exploatări miniere Petrila, suntem gata să dăm o nouă viață acestui obiectiv. Asistența tehnică oferită de reprezentanții Planetei Petrila este extrem de utilă în condițiile în care această asociație are o experiență în identificarea celor mai bune soluții pentru punerea în valoare a obiectivului. Așadar, am convenit să colaborăm îndeaproape pentru ca, după preluarea efectivă a terenului și a clădirilor, să demarăm procedurile pentru transformarea acestei zone. Ne dorim refuncționalizarea clădirilor din zona protejată, iar propunerile venite din partea viitorilor noștri parteneri sunt extrem de atractive: spații expoziționale, centre de vizitare, muzeu, spații multifuncționale, dar și centru de cercetare și dezvoltare, parc tehnologic, etc. Există exemple în Cehia sau Polonia pe care le putem urma! Pentru a realiza tot ceea ce ne propunem, suntem determinați să atragem fonduri europene, iar sursele de finanțare nu sunt deloc puține. Trebuie doar să fim hotărâți, să susținem acest proiect comun pentru ca Ansamblul Istoric Mina Petrila să devină o reală atracție în zonă, atât pentru investitori, cercetători, cât și pentru turiști”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

La rândul său, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram este convins că parteneriatul cu Asociația ”Planeta Petrila” va accelera valorificarea potențialului de dezvoltare a fostei mine de la Petrila, îndeosebi în domeniul cultural, educațional și turistic. ”Propunerile Asociației Planeta Petrila, de a transforma această fostă exploatare minieră într-un punct de atracție, printr-un masterplan de regenerare urbană bine pus la punct, sunt binevenite și îmi exprim încrederea că vor face obiectul multor investiții în acest obiectiv. Bineînțeles, odată cu preluarea terenului și a clădirilor, ne vom concentra pe asigurarea pazei tuturor bunurilor cumpărate de către Consiliul Județean Hunedoara. Tot ce înseamnă Ansamblul Istoric Mina Petrila este și respiră istoria mineritului în Valea Jiului. Avem responsabilitatea de a revitaliza această zonă, de a crea cadrul propice pentru dezvoltare economică, dar și culturală. Noua economie locală va fi strâns legată de funcționalitatea pe care o va primi fosta Mină Petrila!”, a declarat Costel Avram.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca apreciază că efortul comun al administrației județene, al administrației locale de la Petrila și al societății civile din Petrila și din Valea Jiului va avea efectul scontat și de declară convins că, pas cu pas, ”Ansamblul istoric Mina Petrila” va deveni un reper important pe harta culturală, social-educațională și turistică a județului Hunedoara. ”Trebuie să ne unim eforturile pentru ca acest proiect să reușească și să fie unul de succes. Cred că exemplul de bune practici pe care parteneriatul de până acum pe care Primăria Petrila și Asociația ”Planeta Petrila” l-au arătat este un excelent punct de plecare în dezvoltarea și extinderea colaborării noastre, mai ales acum, când în acest parteneriat s-a implicat, în mod decisiv, și Consiliul județean Hunedoara, prin achiziționarea clădirilor istorice și prin dorința liderilor județului nostru de a continua investițiile publice în această direcție”, a declarat primarul Vasile Jurca.

Mai mult decât atât, acesta a arătat că, pornind de la un alt exemplu al unei alte inițiative de succes începute în arealul fostei exploatări miniere de la Petrila de către reprezentanții societății civile, s-a deschis oportunitatea de a salva și valorifica în scop turistic și ultima cale ferată urbană cu ecartament îngust din Valea Jiului, pe care va circula ciclodrezina realizată de ing. Viorel Constantin Stroe. ”Duminică, 15 mai 2022, a avut loc lansarea primei ciclodrezine turistice din Valea Jiului, care va circula cu aprobarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pe linia ferată îngustă, pe traseul cuprins între fosta Mină Petrila și Mina Lonea. Vreau să îl felicit pe artizanul acestui proiect, ing. Viorel Constantin Stroe, cel care a conceput și a realizat această ciclodrezină în propriul său atelier, sprijinit de familie, prieteni apropiați, colaboratori și membri ai Montan Club „Floarea Reginei” Valea Jiului. Evenimentul a avut loc la Mina Petrila, areal cunoscut de-acum sub genericul „Planeta Petrila”, locul unde oameni cu suflet reușesc să ne aducă în atenție evenimente deosebite. Mulțumesc doamnelor Adina Vințan și Ina Berar, domnilor Ion Barbu, Cătălin Cenușe, precum și tuturor celor implicați în transformarea acestui fost spațiu industrial într-un spațiu cultural de excepție. Vom iniția discuții cu CEH pentru ca această ciclodrezină să poată circula în zilele de weekend pe o porțiune din această cale ferată și vă vom anunța data la care aceasta va intra în programul turistic”, a mai spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Noul proprietar al ”Ansamblului istoric Mina Petrila” își propune să valorifice la potențial maxim atât clădirile de patrimoniu istoric din cadrul acestuia, cât și întregul perimetru al fostei exploatări de cărbune, iar specialiștii Consiliului județean Hunedoara deja analizează oportunitățile de finanțare europeană care pot fi accesate în acest scop.