Premiul ”Cartea care zidește” atribuit de AJSTR, scriitorului dr. Dumitru Gălățan Jieț

Home Cultură Premiul ”Cartea care zidește” atribuit de AJSTR, scriitorului dr. Dumitru Gălățan Jieț
Premiul ”Cartea care zidește” atribuit de AJSTR, scriitorului dr. Dumitru Gălățan Jieț

Zilele trecute a avut loc la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București o nouă ediție a Galei Naționale a Premiilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJSTR), eveniment menit să recompenseze eforturile depuse de oameni pasionați și dedicați explorării și promovării spațiului mioritic românesc în cărți și publicații de specialitate.

Ne bucurăm să vă anunțăm că între laureații ediției din acest an (prima după doi ani în care și acest eveniment a fost suspendat din cauza pandemiei) se numără și distinsul nostru concitadin din Valea Jiului, dr. Dumitru Gălățan Jieț. Acestuia i-a fost atribuit unul dintre cele mai importante premii ale AJSTR, respectiv ”Premiul Cartea care zidește”, conferit pentru cel de-al 30-lea volum din impresionanta sa creație literară dedicată în principal momârlanilor din Valea Jiului. Cartea premiată de AJSTR, ”Nedeia din Poiana Muierii” este nu doar o minuțioasă lucrare de cercetare științifică a unui eveniment definitoriu pentru comunitatea momârlanilor petrileni, ci și o minuțioasă frescă a nedeilor momârlănești din Valea Jiului, în general, dar și un excepțional reportaj în care este descrisă nedeia din Poiana Muierii, eveniment emblematic al culturii tradiționale din Petrila. Toate acestea sunt încondeiate într-un stil aparte de eminentul etnolog, cercetător și publicist dr. Dumitru Gălățan Jieț în această carte-document, care îmbie nu doar la lectură, ci te îndeamnă neapărat să-ți dorești cu ardoare prezența, măcar ca turist, la o astfel de nedeie, cum este și cea din Poiana Muierii, un loc de poveste din Munții Carpați, aflat pe traseul ”Drumului Regelui” cunoscut astăzi drept Transalpina.

Desigur, un premiu în plus la impresionantul său CV, am putea crede că este pentru dr. Dumitru Gălățan Jieț doar încă un efect redundant al creațiilor sale publicistice, apreciate și premiate odată cu fiecare nouă ispravă literară realizată de acesta. În ciuda modestiei sale proverbiale, suntem însă convinși că dr. Dumitru Gălățan Jieț este profund onorat de acest premiu care nu doar că îi confirmă propriul crez în ceea ce privește destinul cărților sale – ”Cartea care zidește!” – ci vine din partea unui colectiv de oameni pentru care reportajul este un mod de viață. În ceea ce ne privește, suntem evident bucuroși de faptul că strădaniile acestui ambițios, meticulos și deosebit de talentat publicist al Văii Jiului sunt recunoscute la un asemenea nivel. Pentru că, să recunoaștem, nu e ”de colo” să fii apreciat (și premiat!) de un juriu alcătuit din cele mai reprezentative nume ale jurnalismului de turism din țara noastră, condus de Mihai Ogrinji, președintele AJSTR și editor coordonator al prestigioasei reviste de turism ”România pitorească”.

Felicitări, maestre dr. Dumitru Gălățan Jieț !