Autoritățile hunedorene avertizează asupra creșterii consumului de droguri în județul Hunedoara

Home Stiri la zi Autoritățile hunedorene avertizează asupra creșterii consumului de droguri în județul Hunedoara
Autoritățile hunedorene avertizează asupra creșterii consumului de droguri în județul Hunedoara

Cele mai recente date statistice, prezentate în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Prefectura județului Hunedoara, arată că 8,2 % din elevii înscriși în învățământul liceal și profesional din județul Hunedoara au consumat droguri cel puțin o dată în ultimul an.

Situația este cu atât mai complicată cu cât, pe piața din județul Hunedoara, au apărut noi substanțe psihotrope care sunt vândute tinerilor.

Alte caracteristici ale consumului de droguri în județ, relevate de analiza datelor statistice, sunt:

  • Scăderea vârstei de consum la 12 ani;
  • Cei mai mulți consumatori sunt în zona Văii Jiului, Hunedoara și Deva;
  • Creșterea continuă a traficului și consumului de droguri;
  • 1 din 25 de liceeni hunedoreni a consumat droguri cel puțin o dată în ultimele 30 de zile

Potrivit celui mai recent studiu efectuat în județul nostru, cei mai mulți tineri consumă canabis, etnobotanice și cocaină. Este destul de însemnat și numărul celor care sunt consumatori de ecstasy sau medicamente fără prescripție, pe care le combină cu alcool.

Pentru a discuta despre creșterea accelerată și îngrijorătoare a numărului de consumatori de droguri, la solicitarea prefectului Călin Petru Marian a avut loc, marți, 14 iunie 2022, o întâlnire pentru dezbaterea unui „Plan de acțiune în domeniul drogurilor la nivelul județului Hunedoara”. La eveniment au participat reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog, ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice implicate în combaterea acestui fenomen.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a solicitat măsuri ferme și acțiuni mai bine organizate pentru combaterea consumului de droguri. „Trebuie să lucrăm împreună, să ne sprijinim pentru a „tăia răul de la rădăcină”. În spatele cifrelor sunt copiii și tinerii din jurul nostru, și avem datoria de a face tot ce este posibil pentru a-i feri de la autodistrugere”, le-a spus celor prezenți prefectul Călin Petru Marian.