Întâlnire a conducerii CJH cu participanții la Festivalul internațional de folclor ”Carpatica”

Home Cultură Întâlnire a conducerii CJH cu participanții la Festivalul internațional de folclor ”Carpatica”
Întâlnire a conducerii CJH cu participanții la Festivalul internațional de folclor ”Carpatica”

În perioada 16-20 iunie 2022 are loc la Deva, cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ,,Carpatica”. Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor Deva și aprobat de către Ministerul Educației în Calendarul Național al Activităților Educative. Parteneri în organizarea evenimentului sunt: Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și este susținut, de asemenea, de  Primăria Orașului Hațeg, Primăria Comunei Șoimuș, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” Deva, Liceul cu program Sportiv ,,Cetate” Deva și Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor” Deva.

În cele două decenii de când a luat ființă, pe scena Festivalului Internațional de Folclor ,,Carpatica Deva” au urcat ansambluri folclorice de renume din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Grecia, Cipru, Turcia, Franța, Polonia, Mexic și din toate județele României. ,,Carpatica-Deva” reunește la această ediție, ansambluri folclorice din Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia și județele: Arad, Caraș-Severin, Cluj, Iași, Maramureș, Timiș și Hunedoara, aproximativ 250 de dansatori, soliști de muzică populară și instrumentiști.

Consiliul Județean Hunedoara a fost, în aceasta dimineața, gazda întâlnirii cu reprezentanții ansamblurilor din țară și străinătate invitate la festivalul organizat de Palatul Copiilor din Deva. Vicepreședintele Ion Bădin i-a întâmpinat pe oaspeți cu un cuvânt de bun venit și le-a vorbit despre frumusețile județului Hunedoara, despre locurile încărcate de istorie și tradiții. ”A fost o reală plăcere să-i întâmpin pe tinerii dansatori și pe coordonatorii ansamblurilor din țară și străinătate invitate la eveniment, unele dintre ele aflate pentru prima dată în județul nostru, altele fiind o prezență aproape constantă. Le-am urat bun venit și le-am vorbit despre frumusețile județului Hunedoara, despre locurile noastre încărcate de istorie și tradiții, pe care sper să le descopere cu ocazia acestui eveniment. Le doresc tuturor succes și să aibă parte de cât mai muți spectatori!”, a declarat Ion Bădin, vicepreședintele CJH.

Reprezentanții delegațiilor din Serbia și Macedonia au vorbit în termeni elogioși despre festivalul de la Deva și despre primirea de care au parte ori de câte ori vin la acest eveniment. La rândul lor, reprezentanții ansamblurilor din România, o parte prezente pentru prima dată la festival, au spus că așteaptă cu emoție zilele de spectacole și că își doresc să revină an de an la acest festival.

Festivalul Carpatica Deva, care este unul itinerat, debutează vineri, 17 iunie 2022, după-amiază de la ora 17.00, la Deva, cu o paradă a portului popular pe străzile orașului, urmată de un spectacol în Piața Victoriei. Sâmbătă, 18 iunie 2022, începând cu ora 16:00, este programat un spectacol la Hațeg, iar duminică, 9 iunie 2022, începând cu ora 13:00, la Șoimuș, va avea loc festivitate de închidere a festivalului.