Dramaturgul Valeriu Butulescu, premiat alături de tinerii actori din Baia Mare

Home Cultură Dramaturgul Valeriu Butulescu, premiat alături de tinerii actori din Baia Mare
Dramaturgul Valeriu Butulescu, premiat alături de tinerii actori din Baia Mare

Recent, la Baia Mare s-a încheiat Festivalul de teatru “Masca”, destinat trupelor dramatice din şcoli şi licee. S-au luptat pentru premii numeroase formaţiuni de teatru din şcolile maramureşene, dar şi din alte localităţi din ţară: Repertoriu divers, cu autori vestiţi: Moliere, Shakespeare, Caragiale, Kiriţescu, Sorescu etc.

Juriul a acordat Premiul 1 trupei “Reverenţa” de la Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” din Baia Mare, pentru spectacolul “Pacea cu zmeii”, după piesa cu acelaşi nume scrisă de Valeriu Butulescu. Spectacolul a fost regizat de profesorul Mihai Mascovic.

Pentru ca succeul să fie total, trei din cele şase premiile pentru “cel mai bun actor” au revenit interpreţilor din “Pacea cu zmeii”, acestea fiind adjudecate de:  Paula Recean – pentru rol principal,  Dorina Hosu și Andrei Petruș – pentru roluri secundare.

Rugat să comenteze evenimentul, Valeriu Butulescu ne-a transmis: “Mă bucur mult pentru că, alături de tinerii actori băimăreni, am devenit şi eu premiant. E semn bun, mai ales acum, când unii forţează scoaterea premiilor din şcolile româneşti. Dar cel mai mult mă bucură revitalizarea teatrului pentru tineret, paralizat vreme de doi ani de pandemie.”

Valeriu Butulescu a scris această comedie în urmă cu 25 ani. Premiera absolută a piesei “Pacea cu zmeii” a avut loc pe scena Teatrului Dramatic “Ion D. Sîrbu” din Petroşani (regizor, Marcel Şoma) în 5 februarie 1999, imediat după ce premierul de atunci (Radu Vasile) semnase la Cozia celebra pace cu Zmeul Zmeilor de la Liga Sindicatelor Miniere “Valea Jiului”. Speriată de această coincidenţă, conducerea teatrului nu a mai organizat alte spectacole. Dar piesa a continuat să fie jucată de teatre profesioniste şi de amatori, bucurându-se de peste 20 de premiere, în ţară şi în Republica Moldova.

Credit foto eveniment: Denis Bărbos