Întâlnire Sergiu Ianza-Sorina Țibacov, sub semnul artelor plastice, la Galeria de artă ”Corvin” din Hunedoara

Home Cultură Întâlnire Sergiu Ianza-Sorina Țibacov, sub semnul artelor plastice, la Galeria de artă ”Corvin” din Hunedoara
Întâlnire Sergiu Ianza-Sorina Țibacov, sub semnul artelor plastice, la Galeria de artă ”Corvin” din Hunedoara

Doi artiști plastici remarcabili ai generației contemporane, Sorina Țibacov (din Alba Iulia) și Cristian Sergiu Ianza (din Petroșani) și-au dat întâlnire la Hunedoara, acolo unde spațiul expozițional generos al Galeriei de artă ”Corvin” găzduiește, în această perioadă, expoziția personală a celor doi artiști, într-o elegantă simbioză a lucrărilor de pictură și sculptură ce aparțin acestor creatori de artă. Evenimentul expozițional a fost vernisat joi, 23 iunie 2022, în prezența publicului iubitor de artă și, evident, în prezența celor doi autori.

Despre lucrările de pictură expuse cu acest prilej de Sorina Țibacov, precum și despre cele de sculptură și ceramică ale lui Cristian Ianza, care se regăsesc în cadrul acestei expoziții, a vorbit prof. Tibor Fazakas. ”Pentru cei mai mulți dintre noi, iubitorii de artă, lucrările expuse de cei doi autori ne sunt deja cunoscute, în ceea ce privește tehnica acestora, deoarece le-am văzut și în alte expoziții. Chiar și așa pot să vă spun că lucrările pictoriței Sorina Țibacov sunt abstracte, gestuale, dar în același timp au și un evident mesaj, prin inserțiile de simboluri, litere, cuvinte, cifre, între tușele de culoare, făcând ca tablourile sale să pară veritabile documente ce par că vor să demonstreze că, într-adevăr, arta lasă urme. Remarcabile sunt și culorile folosite care, de multe ori țipătoare, sunt foarte frumos combinate cu verdele găbui, cu ultramarinul, iar felul cum sunt plasate, prin asimetrie le dau o tendință de înălțare care se dezvoltă, atât pe verticală cât și pe orizontală. Compoziția acestor culori și felul cum sunt ele ”aruncate pe pânză” arată de fapt că nimic nu este întâmplător și că totul este bine gândit în realizarea fiecăreia dintre picturile prezentate. În ceea ce privește lucrările artistului Cristian Ianza, deși acesta demonstrează că știe să lucreze natural, are și aceste lucrări ceramice, care evidențiază o serie de elemente precum arcade, ferestre, crucea, mărul discordiedei ș.a.m.d., care pe lângă felul în care sunt gândite, creează și culoare, într-o tehnică personală foarte frumoasă. Adevărul este că cele două componente artistice, pictura și sculptura, se potrivesc foarte bine în această expoziție, completându-se reciproc în chip armonios”, a arătat prof. Tibor Fazakas.

Pentru a înțelege și mai bine valoarea acestei expoziții, pe lângă vizualizarea lucrărilor expuse pe simezele Galeriei de artă ”Corvin” din Hunedoara de către cei doi artiști, este suficient să vă aducem în atenție doar câteva aspecte generale din viața și cariera plastică a acestora.

Născută la Bârlad (jud. Vaslui), Sorina Țibacov a absolvit Liceul de muzică şi arte ”O. Băncilă” din  Iaşi, secţia de artă monumentală (promoția 1976-1980) și, mai apoi, Academia de Arte Iaşi, secţia pictură (promoția 1980-1984). Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1986, făcând parte din cadrul secției de pictură de la Filiala UAP București. Este de asemenea membră a ,,Asociației femeilor creatoare de artă plastică” din România și profesoară la Liceul de  Arte  din Alba Iulia. În același timp, face parte dintr-o familie în care arta este un veritabil mod de viață. Tatăl Sorinei Țibacov este artistul plastic Corneliu Vasilescu, cunoscut drept părintele curentului artistic numit gestualism, în țara noastră, iar soțul acesteia, Leontin Țibacov este, la rândul său, un apreciat sculptor român. În portofoliul său artistic figurează zeci de expoziții personale și de grup, la care a participat în toată țara, dar și peste hotare, lucrările sale fiind prezentate în cele mai importante galerii naționale din București, Iași, Alba Iulia, Piatra Neamț, Buzău, Rm. Vîlcea, Brașov, Constanța, Petroșani, Deva, Bistrița, Hunedoara etc. și în galerii de artă internaționale din Belgia, Germania, Japonia. O serie de creații plastice ale acesteia se află în colecţii particulare si de stat din România, Germania, Belgia, Elveţia și Suedia. De asemenea, Sorina Țibacov este prezentă în ”Enciclopedia Artiștilor Români” de Vasile Florea, Editura ”ARC 2000”, 2013.

La rândul său, Cristian Sergiu Ianza este un artist cu o carte de vizită impresionantă. Născut în Lupeni, județul Hunedoara, încă din copilărie a frecventat și a absolvit Școala de artă din Petroșani dar și Liceul de muzică și artă plastică din Deva. Este absolvent al Universității Naţionale de Artă „Nicolae Grigorescu“din Bucureşti, Facultatea de Arte decorative, secţia ceramică, promoţia 1985. A studiat, printre alţii, cu: prof. Lazăr Florian Alexie, prof. Lucia Ioan, Prof. Lucia Neagu, prof. Costel Badea. După absolvire și stagiatura ca designer la fabrica de porțelan din Curtea  de Argeș și până în prezent, își desfășoară activitatea ca artist plastic liber profesionist, dar a mai avut contracte de colaborare cu fabrici de porțelan din țară și din Germania, unde a predat și ceramica la școli populare de artă. Este membru al U.A.P.  secția arte decorative din București și membru al VISARTA din România, B.B.K din Bamberg – Germania și IAA-AIAP UNESCO din Franţa. Începând din 1984, fiind încă student, şi până în prezent a avut peste 100 de expoziţii personale în România şi străinătate, cu precădere în Germania. Lucrările sale au fost prezentate în spații expoziționale și muzeale din București, Cluj, Iași, Oradea, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Curtea de Argeș, în galerii de artă și alte spații expoziționale din țară și străinătate. De asemenea, are peste 350 de participări la expoziţii colective, de grup şi saloane naţionale şi international din România și străinătate, participări la tabere de creaţie atât în România cât şi în Austria, Germania, Grecia, Ungaria. Este prezent cu numeroase lucrări în diverse spații publice din România și Germania, iar multe lucrări din ceramică şi sculptură mică ale sale fac parte din colecţii particulare şi publice din întreaga lume.

De asemenea este preşedinte fondator al Fundaţiei IANZA-ART INTER-CULTURAL din Petroșani și curator al galeriei de artă private care-i poartă numele, din Petroșani. Începând cu anul 2013, Cristian Ianza organizează Tabere Internaţionale de artă vizuală Ianza-Art Inter-Cultural în Petroşani (România), Marktrodach (Germania) şi în Neos Marmaras (Grecia), la care participă alături de aproximativ alți 100 de artiști profesioniști din România și întreaga Lume. De atunci până în prezent organizează numeroase expoziții itinerante ale rezultatelor taberelor fundației, în galerii importante, cât și în muzee din țară și străinătate. În cele două galerii ale fundației, din Petroșani – România și Marktrodach – Germania, pe lângă expozițiile taberelor organizate de fundație, sunt organizate numeroase evenimente culturale: expoziții personale și de grup, expoziții etnografice (făcând lobii Văii Jiului, bineînțeles României cu precădere în Germania și în celelalte țări unde participă și expune). De asemenea organizează expoziții ale cluburilor copiilor din Valea Jiului,  precum și serate literare și muzicale.

Credit foto: Galeria de artă ”Corvin” Hunedoara