A doua zi de FITS a umplut, din nou, Piața Mare din Sibiu

Home Cultură A doua zi de FITS a umplut, din nou, Piața Mare din Sibiu
A doua zi de FITS a umplut, din nou, Piața Mare din Sibiu

A doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a readus emoții și explozie de talent în cele 80 de spații pe care organizatorii le propun iubitorilor artelor spectacolului. În plus, expozițiile din Platforma de Arte Vizuale s-au bucurat de admirația celor care  le-au trecut pragul, iar conferințele FITS au avut oaspeți de seamă.

Ziarul Exclusiv vă aduce zilnic informații de la cel mai important eveniment cultural din România. Și în acest an reporterii noștri sunt acreditați la FITS și participă la cele mai importante evenimente ale festivalului.

Primul invitat al seriei de dialoguri din cadrul conferințelor de presă zilnice de la FITS a fost sâmbătă, 25 iunie 2022, E.S. Arthur Mattli, Ambasorul Elveției în România. Acesta a discutat cu jurnaliștii acreditați la FITS despre puterea teatrului și diversitate culturală și despre cum acestea ar trebui să fie subiecte predate în școli, dar și despre viitoarea Capitală Culturală Europeană din 2023 – Timișoara – și despre ediția a XXX-a a FITS care are loc tot anul viitor.

Acestuia i s-a alăturat actorul francez Mounir Margoum, pe care publicul l-a putut vedea în spectacolul „Nevoia de adevăr”, prezentat de Théâtre Vidy-Lausanne. Acesta a vorbit despre viața sa și despre drumul către scenă ca actor profesionist.

Cel de-al treilea invitat al conferinței de presă de sâmbătă a fost actorul, regizorul și scriitorul Pippo Delbono și poate cel mai important lucru pe care l-am aflat de la acest creator este: „Nu îmi pun mintea în spectacol, ci inima!” Cât despre spectacolul „Iubire”, cel cu care ne-a delectat, la FITS, în primele două zile, Pippo Delbono ne-a spus: ”Ieri am văzut multe persoane plângând la spectacolul meu. Nu plâng la povestea mea. Plâng la povestea lor de iubire”.

La conferința specială „George Banu în dialog cu Claus Peymann, Emil Hurezeanu și Ioan Holender” (desfășurată la Filarmonica de Stat), Claus Peymann, cel care primește anul acesta, alături de alți artiști remarcabili, și o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, ne-a spus că „teatrul nu trebuie să fie un loc al izolării. Dimpotrivă, teatrul intervine, ia cuvântul. Mereu am vrut să transform arta și teatrul în ceva plăcut tuturor, la care să apeleze oricine, un loc deschis. Acest lucru a stat la baza activității mele”.

Și Therme Forum a avut un prim eveniment, din cele cinci programate, în cadrul FITS: „Teatru și arhitectură – Construind orașe: Parteneriatul public-privat” la care au participat John Alschuler în dialog cu Robert Hanea, Constantin Chiriac, Mah Bow Tan și Tateo Nakajima.

Spectacolele de teatru programate pentru sâmbătă, 25 iunie, s-au bucurat de aprecierea publicului, iar Piața Mare a fost neîncăpătoare seara, la CirkVOST și la concertul Holograf. FITS 2022 continuă și astăzi, cu noi evenimente speciale, indoor și outdoor.