Instrumente de măsurare descoperite în situl arheologic de la Sarmizegetusa

Home Reportaj Instrumente de măsurare descoperite în situl arheologic de la Sarmizegetusa
Instrumente de măsurare descoperite în situl arheologic de la Sarmizegetusa

Conservarea și restaurarea fortificației dacice de la Grădiștea de Munte este un obiectiv major al proiectului de cercetare arheologică derulat în perimetrul străvechiului sit din Capitala Daciei. Reprezentanții DGAMPT Hunedoara, care administrează cetățile dacice din Munții Orăștiei consideră că de aceea este important ca începând cu faza de proiectare, dar și în timpul intervenției propriu-zise, să fie desfășurate cercetări arheologice amănunțite. Iar asta în primul rând pentru că datele și informațiile obținute pe această cale ajută la corecta înțelegere a situației din teren și la alegerea soluțiilor optime de conservare, restaurare și punere în valoare a monumentului.

Săpături preliminare au fost întreprinse aici în 2018 cu ocazia întocmirii documentației de tip DALI care a stat la baza proiectului de reabilitare a zidului cetății de la Sarmizegetusa Regia. Cercetările au fost aprofundate apoi în campania de anul trecut. Timp de peste două luni, arheologi de la Cluj-Napoca, Deva și Târgu Mureș au deschis mai multe unități de săpătură pentru a obține cât mai multe informații cu privire la arhitectura și caracteristicile zidurilor antice, ale porților vizibile astăzi în teren, precum și ale drumului pavat care unește fortificația din piatră de zona templelor.

Rezultatele au fost deopotrivă interesante și încurajatoare, furnizând arhitecților de la Institutul Național al Patrimoniului informații inedite cu privire la structura zidului și a masivelor modificări aduse peisajului încă din antichitate. De asemenea, au fost documentate intervențiile în sol efectuate la începutul sec. XIX de către autoritățile imperiale austriece, dar și urmele activităților de restaurare a sitului întreprinse la începutul anilor ’80 ai secolului trecut.

În cadrul săpăturilor au fost descoperite și două instrumente de măsurare, respectiv un echer și un compas, fapt care atestă că pentru realizarea unor construcții monumentale precum cele de la Sarmizegetusa Regia, era necesară efectuarea unor măsurători precise și elaborarea unui plan înainte de a începe lucrările propriu-zise. ”Pentru Grădiștea de Munte-Sarmizegetusa Regia, avem un astfel de exemplu. Un echer din bronz descoperit în capitala regatului dacic ne oferă informații precise despre unitățile de măsură utilizate de către daci. Echerul are două brațe, inegal păstrate, brațul scurt are atașată o mică ramă în partea inferioară. O linie diagonală este incizată, la distanță egală față de vârf, pe suprafața celor două brațe, care formează împreună cu acestea un triunghi isoscel. Pe lângă echer, la Sarmizegetusa Regia mai este atestată arheologic și folosirea compasului ca instrument de măsurare”, apreciază reprezentanții DGAMPT Hunedoara.

Cercetarea arheologică preventivă în situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia va continua și anul acesta.