Ediție specială a ”Serbărilor Naționale de la Țebea” la 150 de ani de la trecerea în eternitate a Eroului național Avram Iancu

Home Cultură Ediție specială a ”Serbărilor Naționale de la Țebea” la 150 de ani de la trecerea în eternitate a Eroului național Avram Iancu
Ediție specială a ”Serbărilor Naționale de la Țebea” la 150 de ani de la trecerea în eternitate a Eroului național Avram Iancu

Anul acesta ”Serbările Naționale de la Țebea”, manifestare de suflet a tuturor celor care gândesc și trăiesc în spiritul valorilor cele mai de preț ale națiunii române, își dau întâlnire la mormântul Eroului Național Avram Iancu, într-un an cu o semnificație aparte care marchează 150 de ani de la trecerea în eternitate a ”Crăișorului Muntelui”.

Acesta este și motivul pentru care pregătirea evenimentului care va avea loc pe 11 septembrie 2022 în județul Hunedoara, la Țebea, a fost pregătită cu minuțiozitate de autorități, astfel încât acesta să fie unul pe măsura momentului special pe care-l marchează. Ultimele detalii privind programul din acest an al ”Serbărilor Naționale de la Țebea” au fost definitivate la finalul săptămânii trecute, astfel încât toți cei care vor alege să facă acest pelerinaj de suflet la mormântul Iancului în acest an în care comemorăm 150 de ani de la adormirea acestuia întru Domnul, să cunoască toate detaliile acestui eveniment de talie cu adevărat națională.

Acest eveniment va fi precedat de un altul, cu o semnificație aparte, ce va avea loc pe 10 septembrie 2022 la Biserica Ortodoxă cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea (comuna Baia de Criș), aflată chiar în incinta ”Cimitirului Eroilor” unde odihnește și Eroul Național Avram Iancu, dar și eroi militari căzuți în luptele Marelui Război al Reîntregirii. Aici va avea loc slujba de sfințire a noii picturi din Sfânta Biserică, slujbă care va fi oficiată de un sobor de ierarhi preoțești în frunte cu Mitropolitul Ardealului, Înalt Prea Sfințitul dr. Laurențiu Strezea, în fața sutelor de credincioși care sunt așteptați să participe la acest eveniment.

Pe 11 septembrie 2022, prima duminică din ziua cea mai apropiată de la moartea Eroului Național Avram Iancu (trecut la cele veșnice la 10 septembrie 1872), la mormântul acestuia de la Țebea vopr avea loc, după tradiție, ”Serbările Naționale” dedicate marelui Erou transilvan. Acestea vor debuta tot cu spiritul credinței, sfânta Liturghie fiind oficiată la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” încă de la primele orele ale dimineții, astfel încât de la ora 10,30 să înceapă aici ceremonialul public și slujba de pomenire a marelui Erou Național. La aceste ceremonii sunt așteptați în acest an zeci de mii de români, în frunte cu înalte oficialități ale României contemporane.

Potrivit programului întocmit de organizatori – Consiliul județean Hunedoara, Instituția Prefectului județului Hunedoara, Primăria și Consiliul local al comunei Baia de Criș, DGAMPT Hunedoara și Centru de Cultură și Artă al județului Hunedoara – ceremoniile vor cuprinde o evocare istorică, alocuțiuni ale celor mai importante oficialități prezente, ceremonialul depunerii de coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu și o defilare a Gărzii de Onoare a Armatei Române.

În partea  doua a zilei, de la ora 14,30 pe scena de la Țebea vor urca nume importante ale folclorului românesc, într-un spectacol grandios în care aceștia îi vor aduce un sincer și înălțător omagiu lui Avram Iancu, omul care și-a dedicat viața pentru un crez, acela de a-și vedea națiunea fericită! În acest spectacol, prezentat de apreciata prezentatoare a Televiziunii Române Iuliana Tudor, vor urca pe scenă: Nicolae Furdui Iancu și Grupul ”Crai Nou”, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Gheorghe Roșoga, Vasilica Dinu, Floarea Calotă, Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan Gigu, Florentina și Petre Giurgi, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ovidiu Olari, Bogdan Firu, Ioan Surdu, Ciprian Pop, Simona Alexandru, Gabriel Treteag, Diana Lungu, Liviu Iana și Grupul ”Doruri Muscelene”, cu toții acompaniați de orchestra Ansamblului folcloric profesionist ”Drăgan Muntean” din Deva (dirijor prof. Gheorghe Cîlțea). În spectacol vor mai evolua maeștri ai taragotului Pera Bulz, Ionel Coza, Petrică Pașca, Mihai Mariș, Petrică Popa, Cosmin Marta, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori, precum și tulnicăreasa Diana Neag.

”Serbările Naționale de la Țebea” sunt dedicate tuturor românilor care sunt așteptați aici să aducă un omagiu marelui Erou al Națiunii Române și să se bucure de sărbătoarea care este închinată acestuia.