Termocentrala Paroșeni se va închide, după ce amendamentul senatorului Cristian Resmeriță de salvare a acesteia a fost respins la vot în Parlament

Home Politică Termocentrala Paroșeni se va închide, după ce amendamentul senatorului Cristian Resmeriță de salvare a acesteia a fost respins la vot în Parlament
Termocentrala Paroșeni se va închide, după ce amendamentul senatorului Cristian Resmeriță de salvare a acesteia a fost respins la vot în Parlament

Cu toate că semnalele pe care senatorul Cornel Resmeriță le-a primit din partea colegilor parlamentari la momentul depunerii amendamentului la Legea nr. 447/2022 privind avizarea OUG 108/2022, prin care acesta propunea eliminarea paragrafului în care este prevăzută, în mod expres, închiderea SE Paroșeni până la data de 31 decembrie 2030, acesta a picat la vot în ședința comună a Comisiei pentru Energie și Comisiei Economice din Senatul României, care a avut loc marți, 27 septembrie 2022.

Potrivit senatorului PSD Cristian Resmeriță, acest vot al unei majorități ad-hoc reprezintă încă o dovadă a dezinteresului pe care anumute formațiuni politice din România îl au pentru regiunea Văii Jiului, fiind în același timp, în contextul crizei energetice pe care o traversăm, o atitudine total ilogică. Mai mult, acesta atrage atenția că aceste aspecte sunt și mai evidente, dacă avem în vedere și faptul că un alt amendament depus de mai mulți senatori PSD și UDMR, tot la inițiativa lui Cristian Resmeriță, amendament care viza prelungirea perioadei de activitate a celor 4 exploatări miniere din Valea Jiului până la finele anului 2032, a fost respins la rândul său, de majoritatea senatorilor din cele două comisii de specialitate.

”Spre surprinderea mea, amendamentul prin care am dorit ca Termocentrala Paroșeni SĂ NU FIE ÎNCHISĂ, A PICAT LA VOT în ședința comună a comisiei de energie și a comisiei economice. Din păcate și amendamentul prin care am dorit ca activitatea EM Lonea și EM Lupeni să fie prelungită NU A PRIMIT votul colegilor. Doresc să aduc la cunoștința opiniei publice din Valea Jiului, că aceste amendamente AU FOST VOTATE doar de PSD și UDMR. Colegii senatori din PNL, AUR și USR au VOTAT ÎMPOTRIVĂ!”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

În opinia sa, acest vot nu face altceva decât să legifereze ”certificatul de deces” al industriei miniere și termoenergetice din Valea Jiului.

Ceea ce este și mai grav, în accepțiunea parlamentatului social-democrat din Valea Jiului este că decizia de legiferare a închiderii sectorului industrial din Valea Jiului vine fără ca statul român să pună ceva în loc, fapt care va avea consecințe extrem de grave pentru întreaga comunitatea locală din această regiune a țării. ”Nu poți abandona o întreagă comunitate, închizând totală industria termoenergetică ”din pix”, fără să iei în calcul că în Valea Jiului zeci de mii de oameni depind aproape în exclusivitate de acest sector de activitate și fără să pui nimic în loc. Mi se pare incalificabil votul de astăzi al colegilor parlamentari de la PNL, AUR și USR și voi face în așa fel încât toată opinia publică din județul Hunedoara să știe acest lucru”, a mai spus senatrorul Cristian Resmeriță.

Practic, potrivit legii, în urma respingerii amendamentelor depuse de senatorul Cristian Resmeriță la legea 447/2022, Termocentrala Paroșeni va fi închisă până la finalul anului 2030, minele Vulcan și Livezeni, până în 2032, iar minele Lonea și Lupeni vor mai funcționa doar până la 31 decembrie 2026.