Petrila va avea centru de colectare prin aport voluntar, prin PNRR

Home Administrație Petrila va avea centru de colectare prin aport voluntar, prin PNRR
Petrila va avea centru de colectare prin aport voluntar, prin PNRR

La București a avut loc joi, 20 octombrie 2022 semnarea primelor contracte de finanțare prin PNRR a unor proiecte de mediu depuse de autoritățile publice locale. Acestea au fost semnate de Ministrul Mediului, Barna Tánczos, în prezența Primului Ministru al României, Nicolae Ciucă, cu primarii mai multor localități din România care vor beneficia de fonduri în valoare totală de peste 590 de milioane de euro. Între primele orașe din România care vor beneficia de finanțări pentru investiții de mediu se numără și orașul Petrila, primarul Vasile Jurca fiind prezent la ceremonia de semnare a unui astfel de contract.

”Am semnat contractul de finanțare nerambursabilă prin PNRR privind înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în orașul Petrila. Împreună cu viceprimarul orașului, Marius Heljiu și Consiliul Local al orașului Petrila și funcționării primăriei, am analizat posibilitatea modernizării sistemului de gestionare a deșeurilor pe raza UAT Petrila, datorită unor cerințe de colectare cât mai ridicate atât din partea populației, constatând că este foarte necesară înființarea unei structuri noi de colectare în orașul Petrila, care să sprijine infrastructura actuală de gestionare a deșeurilor menajere”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Acesta a mai arătat că este foarte important faptul că locuitorii orașului Petrila vor avea posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deșeuri de hârtie și carton, sticlă, metal, material plastic, cauciuc, lemn, textile, ambalaje, deșeuri de echipamente electrice si electronice, deșeuri de baterii si acumulatori si deșeuri din construcții, deșeuri voluminoase, inclusiv saltele și mobilă, având ca singură obligație doar aceea de a le transporta la acest nou centru. ”În foarte multe zone din oraș, unii cetățeni certați cu mediul, cu natura înconjurătoare, aruncă tot felul de deșeuri pe malurile apelor, pe pășuni, etc., iar prin acest centru, pe care-l vom realiza cu fonduri europene, în cadrul contractului pe care l-am semnat la Ministerul Mediului, le oferim posibilitatea de a putea depune aceste categorii de deșeuri, absolut fără nici un fel de costuri din partea lor, contribuind astfel la creșterea gradului de curățenie pe raza orașului Petrila și la protejarea mediului înconjurător”, a precizat primarul Vasile Jurca.

Primul ministru al României i-a felicitat pe primarii care au semnat la București primele contracte de finanțare pentru construirea de Centre de colectare cu aport voluntar, apreciind că aceștia au demonstrat că le pasă într-adevăr de sănătatea populației și a mediului. ”Sunt aici domni primari care au înțeles cât de important este acest acest demers și cât de mult bine face acest demers comunităților pe care dumnealor le conduc. Și această infrastructură de colectare voluntară este, practic, una complementară la celelalte măsuri şi proiecte derulate prin Ministerul Mediului. un plan foarte ambițios pentru noi, prin care ne propunem ca, până în anul 2030, să nu mai ducem la centrele de colectare mai mult de 10% din deșeurile urbane. Sunt convins că, atât prin intermediul autorităților, cât și prin acțiunea voluntară, conștientă a fiecăruia dintre noi, putem să îndeplinim acest obiectiv. Practic, prin această activitate, reușim să punem la dispoziția cetățenilor o soluție gratuită de colectare a deșeurilor din gospodării, deșeuri care nu sunt ridicate de operatorul de salubritate – și aici discutăm de mobilier vechi, de cauciucuri, de deșeuri de echipamente electrice și electrocasnice, baterii uzate, deșeuri rezultate din demolări și/sau construcții, deșeuri care, așa cum menționam, nu sunt ridicate de către operatorul de salubritate. Ca atare, cred că este important ca, în viitor, să continuăm și să ducem la bun sfârșit acest proiect, iar pe măsură ce proiectul se apropie de final, să putem să identificăm soluția, astfel încât să acoperim cât mai mulți din teritoriul țării și să avem această soluție extinsă la nivelul tuturor autorităților publice”, a declarat Nicolae Ciucă, primul ministru al României.

La Petrila vor fi amenajate, grație contractului de finanțare semnat astăzi la București, o serie de insule ecologice digitale. ”Sistemul va funcționa exact cum funcționează acum punctele de colectare al gunoiului menajer, doar că vor fi niște puncte nemobile, închise și digitalizate. Cei care le vor folosi nu vor vedea decât partea de sus a pubelei, iar aceste insule, denumite astfel generic, vor fi montate în diverse zone și cartiere, în zona blocurilor, o astfel de insulă deservind între 3, 5 sau 7 blocuri, în funcție de numărul de apartamente. Fiecare cetățean care plătește taxa de salubrizare la primărie va primi o cartelă digitală și cu aceasta va putea merge să depună gunoiul. Pubelele vor fi pe trei componente, deci gunoiul va fi aruncat, obligatoriu, în mod selectiv. Gunoiul va fi automat cântărit și atunci vom putea atinge și această țintă pe care o avem stabilită de către Comisia Europeană, vizavi de plata gunoiului selectiv: adică să plătești exact cât produci! Aceste insule au, deci, posibilitatea de a avea cântar electronic, cetățeanul pune sacul de gunoi pe acel cântar, iar cântarul va emite un cod de bare care se lipește pe sacul respectiv. Ulterior, în funcție de deșeurile pe care le depune omul, selectiv, adică plastic, hârtie sau menajer, îl aruncă în pubela corespondentă gunoiului adus de-acasă. Cu cartela respectivă va deschide pubela și omul va arunca sacul, cu codul de bare pe el lipit, iar acest lucru va fi înregistrat (de aceea se lipsește acel cod de bare pe sac): domnul X a depus, să dăm un exemplu, 5 kg de plastic. La final de lună, în funcție de ce a depus fiecare, se va factura!”, explică Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

De finanțări similare, prin PNRR vor beneficia și alte localități din Valea Jiului, însă așa cum remarca premierul Nicolae Ciucă, edilii prezenți astăzi la Guvern pentru semnarea primelor contracte, s-au dovedit a fi cei mai harnici și atenți la acest demers guvernamental, au reușit să depună proiectele și să beneficieze, încă de la început, de fonduri odată cu deschiderea sesiunii de finanțare.