Fonduri europene substanțiale pentru comunitățile din Regiunea Vest în noul Program Operațional Vest 2021-2027

Home Economie Fonduri europene substanțiale pentru comunitățile din Regiunea Vest în noul Program Operațional Vest 2021-2027
Fonduri europene substanțiale pentru comunitățile din Regiunea Vest în noul Program Operațional Vest 2021-2027

Începând cu acest an, ADR Vest este autoritate de management pentru programele europene din județele Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin, care vor fi finanțate prin intermediul noului Program Operațional Vest 2021-2027.

În cadrul reuniunii Consiliului pentru Dezvoltare Regională, care a avut loc zilele acestea la Timișoara, au fost votate alocările financiare pentru Programul Operațional Vest 2021-2027, inclusiv sumele pe care le pot accesa UAT-urile din mediul urban, pentru dezvoltarea urbană durabilă.

Potrivit deciziei luate de membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională, cele mai mari sume vor putea fi accesate de municipiile reședință de județ. Astfel, cel mai mare oraș din regiune, municipiul Timișoara va putea accesa peste 91 de milioane de euro. Aradul are alocat peste 65 de milioane, Reșița – 56 de miioane, iar Deva – 47 de milioane de euro. Spre celelalte municipii din regiune vor ajunge peste 111 milioane de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă, după cum urmează: Hunedoara – 21 milioane de euro, Lugoj și Petroșani – 15 milioane de euro, Caransebeș – 13 milioane, Vulcan și Lupeni – 12 milioane, Orăștie – 11 milioane, Brad – aproape 10 milioane de euro. Tot în acest scop, orașele din regiune au alocate 124 de milioane de euro. Sumele vor putea fi accesate pentru proiecte de eficiență energentică – blocuri, respectiv clădiri publice, mobilitate urbană, educație, revitalizare și regenerare urbană.

Tot la ședința CDR a fost aprobată și înființarea unui hub de inovare în regiunea de Vest. Acesta va oferi competențe și opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorități publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare. „Ne propunem ca, odată cu Programul Regional Vest 2021-2027, să investim mai mult în zona de inovare, cercetare și digitalizare Am gândit această strategie astfel încât regiunea să se dezvolte armonios și sustenabil și la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranță de a crea dezvoltare în regiune”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Hubul vine să completeze alte inițiative similare ale Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care mai pregătește pentru Programul Regional Vest o agenție de inovare, un accelerator de afaceri, un fond de capital de risc, precum și centre de creativitate și inovare în fiecare județ.