Apa Serv investește în soluții energetice pentru optimizarea costurilor cu energia

Home Economie Apa Serv investește în soluții energetice pentru optimizarea costurilor cu energia
Apa Serv investește în soluții energetice pentru optimizarea costurilor cu energia

Optimizarea costurilor reprezintă un indicator important în managementul companiei de apă și canalizare din Valea Jiului. În acest sens, în ultimii ani au fost făcute mai multe investiții în domeniul producției de energie verde, care permit acoperirea unei părți importante din consumul energetic propriu al Apa Serv Valea Jiului. Directorul general al ASVJ, ing, Cristian Ionică spune că, în medie, din exploatarea celor 3 microhidrocentrale pe care Apa Serv de deține la Valea de Pești, Zănoaga și Brazi, dar și din instalația de cogenerare de la Dănuțoni, consumul propriu de energie al companiei era, până în momentul declanșării crizei energetice, undeva la peste 65-70%. Odată cu explozia prețurilor la energie, din aceste surse Apa Serv mai acoperă doar puțin peste un sfert din consumul total de energie.

Desigur că, în acest context, conducerea Apa Serv a căutat să se orienteze spre identificarea și valorificarea de noi resurse energetice, care să permită echilibrarea balanței economice, în așa fel încât costurile pentru energie să nu crească într-o asemenea măsură încât să nu mai poată fi acoperite din veniturile actuale. Una din oportunitățile de acest fel constă și în construirea unor parcuri fotovoltaice, pentru captarea energiei solare. O primă investiție de acest fel a fost deja dată în funcțiune chiar în aceste zile, după ce Apa Serv a construit un sistem de panouri fotovoltaice în incinta stației de epurare a apei de la Dănuțoni – Aninoasa.

Șeful Departamentului Exploatare din cadrul ASVJ, ing. Florin Ciucur spune că investiția de la Dănuțoni se va finaliza în două etape și este prima dintr-un program mai amplu prin care Apa Serv Valea Jiului intenționează să-și acopere o parte din costurile energetice din resurse proprii. ”Parcul fotovoltaic de la Dănuțoni l-am proiectat pentru o capacitate de 40KW. Proiectul, pe care-l realizăm din fonduri proprii ale Apa Serv, va fi implementat în doua etape. Anul acesta am pus în funcțiune un prim set de panouri solare, urmând ca anul viitor să completăm cu un al doilea set de panouri solare, precum și cu o stație de încărcare pentru automobile electrice. Realizarea acestui parc fotovoltaic va asigura consumul de energie electrică pentru alimentarea celor 120 de stâlpi de iluminat cu led din perimetrul stației de tratare a apelor reziduale de la Dănuțoni, precum și consumul de energie electrică de la clădirea Laboratorului central de analize al Apa Serv. Este o investiție care se va amortiza în timp, dar important este că ea ne asigură de acum o reducere cu circa 10% a facturilor pentru consumul de energie electrică, ceea ce este foarte important pentru Apa Serv”, a declarat ing. Florin Ciucur.

Acesta spune că parcul fotovoltaic completează instalația de cogenerare care a fost construită la Dănuțoni pe fonduri europene, în urmă cu câțiva ani, care valorifică gazul emanat din sistemul de canalizare, permițând Apa Serv să mai acopere o parte din consumul energetic al Stației de epurare de la Dănuțoni, precum și să asigure energia termică pentru încălzirea spațiilor din cadrul acestei stații. Puterea instalată a acestei stații de cogenerare este de 150 KW, în timp ce întregul consum al stației este de 350 KW. ”Nu este mult, în contextul actual în care prețurile la energie electrică și termică au explodat, dar nu este nici puțin, dacă avem în vedere că sumele pe care le economisim pentru consumul de energie, care este cel mai important indicator de consum al stației de trarare de la Dănuțoni și, în general, în companiei Apa Serv, sunt considerabile”, spune ing. Florin Ciucur.

În plus, acesta a mai precizat că odată cu construcția parcului fotovoltaic de la Dănuțoni, unde este prevăzută și realizarea unei stații de încărcare a mașinilor electrice, începând de anul viitor, un alt indicator de consum va fi optimizat: consumul de carburant. ”În prezent, pe mașina de personal, spre exemplu, avem un consum de carburant de circa o tonă de motorină pe lună. Înbcepând de anul viitor, vom reduce acest consum la zero, deoarece am achiziționat deja și o mașină electrică pentru activitatea de transport personal, pe care o vom primi în vara anului viitor și care va fi alimentată, gratuit, din stația de încărcare de la Dănuțoni, prin sistemul de panouri fotovoltaice”, explică ing. Florin Ciucur.

Apa Serv are în vedere și alte investiții în domeniul producției de energie, de la punerea în funciune a unei noi microhidrocentrale (MHC) la Lupeni, la stația de captare de la Brăița, dar și extinderea parcurilor de energie verde, prin montarea de panouri fotovoltaice suplimentare la Stația de epurare a apei de la Dănuțoni, dar și la stațiile de tratare a apei și la celelalte obiective ale companiei, unde există spațiul necesar pentru montarea acestora. Investițiile urmează să fie realizate etapizat, prin fonduri proprii dar și prin atragerea de noi fonduri europene, pe programele disponibile în acest scop.

Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică dă asigurări că toate aceste investiții au un rol esențial în echilibrarea balanței economice a companiei, fără a afecta beneficiarii.