”Festivalul Crailor” de la Lupeni, un regal cu cele mai frumoase colinde, cele mai frumoase costume și cele mai frumoase tradiții din Valea Jiului

Home Cultură ”Festivalul Crailor” de la Lupeni, un regal cu cele mai frumoase colinde, cele mai frumoase costume și cele mai frumoase tradiții din Valea Jiului
”Festivalul Crailor” de la Lupeni, un regal cu cele mai frumoase colinde, cele mai frumoase costume și cele mai frumoase tradiții din Valea Jiului

Eveniment cu tradiție seculare în Valea Jiului, organizat fără întrerupere, cu migală și
pasiune în ultimul sfert de secol de pasionatul promotor al culturii și tradițiilor locale Emil Părău împreună cu Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, ”Festivalul Crailor” și-a câștigat prestigiul de a fi nu doar cel mai longeviv și cel mai cunoscut festival de colinde din regiunea Văii Jiului, ci și pe acela de a se număra printre cele mai apreciate festivaluri de acest fel din România.

Desigur, așa cum era de așteptat, ediția din acest an ”Festivalului Crailor” de la Lupeni a reconfirmat toate acestea, într-un adevărat regal al tradițiilor din Țara Momârlanilor, găzduit sâmbătă, 17 decembrie 2021 în sala Palatului Cultural ”Minerul”, acest veritabil centru cultural-artistic al municipiului Lupeni. Aici s-au adunat pentru întrecerea artistică a vestitorilor nașterii lui Hristos, nu mai puțin de zece cete de colindători, veniți din zone folclorice renumite de pe Valea Jiului, de la Cimpa, Dealu Babii, Paroșeni, Bărbăteni, Cîmpu lui Neag), dar și din zonele rurale și urbane ale Lupeniului (Viitorului, Cocs sau Ștefan), semn că tradițiile și credința sunt sentimente care s-au transmis, din fericire, nu doar de la o generație la alta, ci și de la o comunitate la alta, aici, în Valea Jiului.

Fiecare dintre aceștia a adus pe scenă, în fața unui public entuziast, admirabil care a avut plăcerea de a urmări un spectacol artistic de excepție vreme de mai bine de 5 ore. Și poate că ar fi stat și mai mult pentru a-i asculta și a-i aplauda pe talentații colindători care au dat viață, repetitiv dar de fiecare dată altfel, minunatului și unicului colind al Crailor, dacă organizatorii nu ar fi impus un timp maxim pentru prestația fiecărei cete de colindători.

În fața acestui regal de colinde pus în scenă de cetele Crailor din Valea Jiului, nici misiunea juriului nu a fost una ușoară, în a-i departaja pe câștigători. Într-un final, după cum a recunoscut și Emil Părău, inițiatorul acestui festival-concurs și președinte al juriului, ”am căzut de acord că toate cetele merită să urce pe podium, pentru că fiecare a avut un program deosebit, fiecare au avut costume impresionante și fiecare au dat dovadă că sunt cu adevărat păstrători ai tradițiilor noastre strămoșești.”  

Așa se face că, anul acesta, nu mai puțin de 7 cete de colindători au cucerit titlul de laureați ai ”Festivalului Crailor”, respectiv ”Moștenitorii” din Bărbăteni, fiecare din cele două cete de creai de la Cimpa, ”Craii de la Câmpu lui Neag”, Momârlanii” din Uricani, ”Craii de la Paroșeni” și ”Vestitorii Domnului” din Lupeni. Acestora le-au urmat, pe locul secund cetele crailor din Dealu Babii de la Vulcan, iar pe locul al treilea s-au clasat cetele crailor din ”Ștefan” Lupeni, respectiv ”Craii de la Răsărit” din cartierul Viitorului din Lupeni.

Dincolo de competiția artistică a cetelor de crai, festivalul de colinde de la Lupeni a oferit
publicului și ocazia întâlnirii cu cei mai talentați colindători ai Lupeniului, dar și cu oaspeți de seamă veniți să colinde pe scena acestui apreciat eveniment. Binemeritate aplauze au cules copiii talentați și frumoși ai Grupului de colindători de la Clubul copiilor din Valea Jiului – Lupeni (coordonați de prof. Simona Ionașc) așa cum cu aceleași cuvenite aplauze au fost răsplătiți și colindătorii de la Ansamblul artistic ”Junii Petrileni” din Petrila (coordonatori: Maria și Constantin Cigmăian).

Așa cum se întâmplă deja de ani buni la Lupeni, ”Festivalul Crailor” a avut și oaspeți de seamă, artiști de primă mână ai scenei folclorice românești. Anul acesta, la invitația organizatorilor, pe scena de la Lupeni au colindat două voci de tezaur ale cântecului popular hunedorean, Cristian Fodor și Valentin Crainic, acompaniați de la fel de valoroși instrumentiști precum taragotistul Cristian Benea și Marius Cugerean (la orgă) de la Centrul cultural ”Drăgan Muntean” din Deva. Împreună, aceștia au adus în inimile oamenilor, prin minunatul recital de colinde autentice, atmosfera unică a celei mai dragi sărbători a creștinătății: Nașterea Domnului.

Pentru a avea tabloul aproape complet al ediției din acest an a ”Festivalului Crailor” de la Lupeni trebuie să punctăm și faptul că, în drumul lor spre Palatul Cultural din Lupeni, colindătorii au venit, care pe jos, care în căruțe împodobite trase de cai, care în mașini special aranjate pentru această sărbătoare, într-o veritabilă paradă a portului popular în care păstrătorii de tradiții au purtat cele mai frumoase costume momârlănești, dar și cele mai inedite costume tipice scenografiei colindului crailor (brunduși, crai, ofițeri, popi ș.a.m.d.). Nu a lipsit, evident, la finalul evenimentului nici tradiționala întrecere bărbătească a brundușilor, așa numitul ”țic”, câștigat de unul din membri trupei ”Vestitorii Domnului” de la Lupeni, așa cum nu a lipsit nici ”vânătoarea de Like-uri” de pe rețelele de socializare, care au fost inundate atât benevol dar și la îndemnul senatorului Cristian Resmeriță, de imagini și filmări de la acest eveniment de excepție care anunță un Crăciun fericit și binecuvântat !