Municipiul Lupeni are la dispoziție în acest an mai bine de 120 de milioane de euro pentru investiții

Home Administrație Municipiul Lupeni are la dispoziție în acest an mai bine de 120 de milioane de euro pentru investiții
Municipiul Lupeni are la dispoziție în acest an mai bine de 120 de milioane de euro pentru investiții

Consiliul local al municipiului Lupeni a aprobat, în unanimitate, la finalul lunii ianuarie, proiectul de buget propus de echipa managerială a Primăriei municipiului Lupeni, condusă de primarul Lucian Resmeriță, acesta constituind, de fapt, Planul de Management al administrației publice din această localitate pentru anul 2023.

Bugetul local al Municipiului Lupeni pentru anul 2023 este compus, la venituri, de sume totale în valoare de 57.465,13 mii lei și, respectiv cheltuieli, în sumă totală de 71.287,77 mii lei, diferența dintre venituri și cheltuieli fiind acoperită din excedentul bugetului instituțiilor publice și al activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii al anului 2022. Transformați în euro, banii municipalității din Lupeni însumează circa 11,5 milioane de euro.

Din fericire, eforturile depuse de administrația publică locală în ultimii ani de a creiona o serie de proiecte de dezvoltare locală, în perspectiva accesării de fonduri europene, mod  special, dar și de fonduri naționale și județene, au fost încununate cu succes, astfel încât, potrivit primarului Lucian Resmeriță, Lupeniul are în acest an la dispoziție, în contracte deja angajate, un buget de investiții publice de 10 ori mai mare decât valoarea bugetului local pentru anul 2023. ”Am reușit să atragem, numai din fonduri europene, fonduri pentru proiectele noastre de investiții, care însumează peste 120 de milioane de euro. Vorbim, practic, despre cel mai mare buget pentru investiții pe care l-a avut municipiul Lupeni cel puțin în ultimii 30 de ani. Am reușit acest lucru pentru că, în ultimii ani, pornind de la ideea că fondurile europene sunt indispensabile pentru a dezvolta municipiul Lupeni pe măsura nevoilor comunității noastre, am acționat împreună cu echipa din Primărie în așa fel încât nu am ratat niciunul din programele de finanțare lansate de UE în România, iar proiectele depuse de noi au fost, în cea mai mare parte, acceptate de organismele de gestionare a fondurilor europene. Așa cum le-am promis cetățenilor municipiului Lupeni, dezvoltăm Lupeniul cu fonduri europene!”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Acesta a precizat că programele de investiții din fonduri europene care sunt sau urmează să fie implementate în municipiul Lupeni vizează toate domeniile economice și sociale pe care le are în subordine administrația publică locală. Sigur că atragerea acestor consistente fonduri europene pentru dezvoltare locală vin și cu obligația asigurării cotelor de cofinanțare prevăzute în mod obligatoriu în programele pe fonduri europene dar și cu asumarea unor cheltuieli neeligibile pentru finanțarea nerambursabilă. Ei bine, asigurarea acestor bani vor constitui, în opinia primarului Lucian Resmeriță, marea provocare a anului 2023 pentru echipa managerială a Primăriei Lupeni. ”Imaginați-vă că la un buget de investiții de  peste 120 de milioane de euro, numai cota minimă de cofinanțare, de 2% , aplicată la unele din programele europene, însumează aproape două milioane și jumătate de euro, iar unele proiecte au o cotă de cofinanțare mai mare dar și cheltuieli neeeligibile semnificative. Va fi, fără îndoială, o provocare, pentru a găsi soluții pentru a pune și noi acești bani, pentru că nu ne permitem să pierdem niciunul dintre proiectele europene pe care le-am câștigat. Vom acționa însă în așa fel încât să găsim sprijin și la Guvern, și la Consiliul județean, și în bugetul nostru local iar, dacă va fi nevoie, vom angaja chiar și un împrumut pentru a asigura banii necesari pentru cotele de cofinanțare a proiectelor europene”, arată primarul Lucian Resmeriță.

Acesta apreciază că, în acest context, Bugetul local al Primăriei municipiului Lupeni pentru anul 2023 este unul echilibrat, care prevede asigurarea cofinațării proiectelor aflate în derulare, dar și finanțări necesare pentru alte proiecte publice și, desigur, pentru asigurarea funcționării în condiții optime a administrației publice, a școlilor, a spitalelor, a cluburilor sportive, a instituțiilor de cultură, pentru programele de asistență socială ș.a.m.d.

Primarul Lucian Resmeriță dă asigurări că fondurile publice vor fi administrate în așa fel ele să asigure eficiența unei administrații locale pentru cetățeni. ”Administrația publică locală are ca obiectiv principal creșterea calității vieții în municipiul Lupeni, înțelegând prin aceasta funcționarea fără sincope a sistemelor de educație și sănătate, realizarea investițiilor necesare în infrastructură, mediu, transport în comun, spații verzi, cultură, sport, turism, etc., precum și sprijinul cuvenit persoanelor vulnerabile, care au dreptul, potrivit legii, la programele de asistență socială. Din fericire, avem banii necvesari pentru toate acestea și le mulțumesc atât colegilor din administrația locală, cât și consilierilor locali care au realizat și aprobat Bugetul local al anului 2023 pornind de la aceste premise care definesc programul meu de primar, pentru care am primit votul de încredere al cetățenilor municipiului Lupeni”, a concluzionat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.