Consultare locală privind elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare pentru Zonele Montane din România la Consiliul Județean Hunedoara

Home Administrație Consultare locală privind elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare pentru Zonele Montane din România la Consiliul Județean Hunedoara
Consultare locală privind elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare pentru Zonele Montane din România la Consiliul Județean Hunedoara

Consiliul Județean Hunedoara a găzduit joi, 9 martie 2023 o consultare publică locală privind Strategia Integrată de Dezvoltare pentru Zonele Montane din România, document ce va fi elaborat de experții Băncii Mondiale, în cadrul unui proiect derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au fost prezenți la consultările publice Aurel Simion, secretar de stat, și Tiberiu Ștef, consilierul ministrului Petre Daea. Din partea Băncii Mondiale au participat Jan Joost Nijhoff, Senior Agriculture Economist, și Luz Berania Diaz Rios, manager de proiect. Invitat în prezidiu a fost și primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, care asigură și președinția Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră” din  care face parte Consiliul Județean Hunedoara, dar și o serie de comune hunedorene din arealul munților Apuseni. Asociația a elaborat și a depus deja Strategia de Dezvoltare care să asigure dezvoltarea durabilă a acestei zone, în strânsă legătură cu menținerea specificului local.

„Potențialul ridicat pe care îl are județul Hunedoara, de la creșterea animalelor (în special a ovinelor și bovinelor), cultivarea cerealelor, producția de lactate și produse procesate din carne în ferme care au devenit investiții de succes, până la cultivarea fructelor de pădure în zonele montane, ne asigură că, și pe viitor, agricultura din județul Hunedoara va avea un cuvânt important de spus. Și pentru că ne referim la zona montană, aici vreau să subliniez un lucru important: județul nostru se clasează pe locul al doilea la nivel național ca număr de proiecte depuse și aprobate destinate fermierilor din zona montană cu o valoare de 2,6 milioane de euro” a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, în deschiderea evenimentului.

„România are deja o Lege a Muntelui, iar lucrurile încep să funcționeze. De la această consultare pentru noi este important feedback-ul pe care îl vom avea. Vrem să aflăm care sunt nevoile, obiectivele și prioritățile de dezvoltare ale celor care locuiesc în zonele montane. Iar strategia trebuie să fie una cu bătaie lungă, pe cel puțin 10 ani” a precizat, la rândul său, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Reprezentanții Băncii Mondiale au adăugat că fiecare zonă montană din România are specificul ei, niciun loc nu este la fel, fiecare are ceva diferit. Experții au precizat că în elaborarea strategiei se va ține cont de ceea ce s-a realizat până acum în zonele montane, dar va fi luată în considerare și revizuirea priorităților de dezvoltare stabilite în urmă cu ceva ani, dacă acestea nu mai sunt de actualitate.

Pe parcursul a câtorva ore, specialiști în domeniu, experți, producători locali, reprezentanți ai unor instituții publice, autorități locale și arii protejate au participat la sesiuni de dezbateri în vederea creionării unei strategii cât mai complexe, care să răspundă tuturor necesităților de dezvoltare ale zonelor montane de la noi, prin identificarea oportunităților, dar și a priorităților care să asigure viitorul acestor zone și al comunităților aflate pe teritoriul lor. Sesiunile de dezbateri au fost mediate de trei facilitatori, care vor transmite o serie de rapoarte cu datele colectate în timpul discuțiilor către experții Băncii Mondiale

Județul Hunedoara are un relief predominant montan, context în care propunerile concrete care se vor face în cadrul acestor consultări vor avea un impact major în definirea unei strategii cât mai realiste. Consiliul Județean Hunedoara este alături de acest demers și pune la dispoziție resurse umane și logistice pentru a susține în continuare elaborarea și implementarea strategiei.