„Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, campanie publică privind problematica sănătății orale

Home Educație „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, campanie publică privind problematica sănătății orale
„Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, campanie publică privind problematica sănătății orale

În luna martie, în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate al Ministerului Sănătății, se derulează campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”. Prin intermediul acestei campanii, profesionștii din domeniul sănătății urmăresc să aducă în atenția publică problematica sănătății orale, să discute despre necesitatea și oportunitatea intervențiilor preventive pentru copiii preșcolari și să încurajeze formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce privește igiena dentară și tratamentul precoce al potenţialelor probleme dentare.

”Ne alăturăm astfel, inițiativei Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor, respectiv Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, marcată în fiecare an, pe data de 20 martie, cu scopul de a de a promova intervenții eficiente pentru sănătatea orală”, spune Jr. Băda Delia, director executiv al DSP Hunedoara.

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită boală netransmisibilă și se corelează la copiii cu modele de creștere nefavorabile, reprezentând și o cauză frecventă de absență de la școală. Cariile dentare, asociate direct consumului de zahăr, în general unui stil de viață nesănătos (alimente și băuturi îndulcite sau acide), dar și unei igiene orale deficitare, pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții individuale simple, cu costuri reduse, în timp ce tratamentul este costisitor și dificil.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari (dinții de lapte) și 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

Dintre elevii în vârstă de 6 ani examinați de medicul stomatolog școlar:

  • 7 din 10 copii nu au dentiția integră (68.79%);
  • În medie, un copil cu leziuni carioase prezintă mai mult de o carie netratată;
  • Jumătate dintre copiii examinați au nevoie de tratament preventiv sau curativ stomatologic.

În ceea ce privește deprinderile de igienă dentară și percepția propriei stări de sănătate orale, din evaluarea opiniei părinților copiilor din grupa de vârstă 6-14 ani, a reieșit că aprox. 51% dintre respondenți spun că se spală pe dinți de două sau mai multe ori pe zi și  49% consideră că au o stare de sănătate a dinților bună.

Menținerea sănătății orale este esențială la toate vârstele însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei de aceea, introducerea spălatului pe dinți, de la apariția primului dinte, în programul zilnic al copilului precum și îngrijirea cavității bucale a bebelușului sunt esențiale.

Campania este desfașurată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara în unități de învățământ primar de pe raza județului Hunedoara.