Iubitorii Pasului Vîlcan, câștigători la unison ai ediției 2023 a ”Cupei Pasul Vâlcan”

Home Reportaj Iubitorii Pasului Vîlcan, câștigători la unison ai ediției 2023 a ”Cupei Pasul Vâlcan”
Iubitorii Pasului Vîlcan, câștigători la unison ai ediției 2023 a ”Cupei Pasul Vâlcan”

Între două coduri de vreme rea, administratorii domeniului schiabil de la Pasul Vîlcan și organizatorii ediției din acest an a ”Cupei Pasul Vîlcan” la schi alpin și snowboard, s-au mobilizat exemplar pentru ca evenimentul să se poată desfășura în condiții optime, spre bucuria iubitorilor sportului alb și, în general, a iubitorilor muntelui care au ajuns aici sâmbătă, 11 martie 2023 într-un număr foarte mare, venind din toată Valea Jiului, dar și din diverse alte colțuri ale țării și chiar de peste hotare.

Ce-i drept, era de așteptat afluența aceasta de turiști pentru cel mai titrat eveniment al primului sezon de iarnă din Pasul Vîlcan, de când acesta a fost declarat stațiune turistică, mai ales că Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan au făcut, de data aceasta, o promovare ”ca la carte” a evenimentului. Spre bucuria primarului Cristian Merișanu, vremea rea s-a mai îmblânzit preț de câteva ore, suficiente pentru ca întrecerile pe pârtie să se poată desfășura în condiții bune, iar cei peste 100 de competitori și alte câteva sute de iubitori de munte veniți să-i încurajeze și să se bucure de poate ultimele zile de iarnă din această stațiune să aibă parte de acest lucru.

Cert este că atmosfera a fost una cu adevărat de sărbătoare, tipică unei stațiuni de munte, astfel încât și întrecerile de pe pârtie au fost mai mult un prilej de distracție decât unul de competiție. Chiar și așa, cei mai buni sportivi de la fiecare categorie de vârstă au urcat pe podium și au primit însemnele victoriei în aplauzele și uralele asistenței. ”Ne-am pregătit cu diplome, medalii și cupe pentru toți participanții la această ediție a Cupei ”Pasul Vîlcan” la schi alpin și snowboard și ne-am bucurat că, deși vremea ne-a dat ceva emoții, stațiunea s-a animat de sutele de oameni care au răspuns invitației noastre și au venit să se bucure de serbările zăpezii în Pasul Vîlcan. Le mulțumesc tuturor, sportivilor pentru curaj, îndemânare și fair-play, turiștilor pentru că s-au dovedit veritabili oameni de munte și colegilor primari din Valea Jiului pentru că mi-au fost alături în dorința noastră comună de a da un semnal că acționăm împreună pentru dezvoltarea turismului în Pasul Vîlcan și peste tot în Valea Jiului”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Cei mai aprigi competitori ai ediției din acest an a Cupei ”Pasul Vîlcan” la schi alpin și snowboard au fost copiii, pentru care au fost organizate categorii de concurs de la 4 ani până la 18 ani. Bucuria de a aluneca pe pârtiile de la Pasdul Vîlcan, dar și aceea de a urca pe podiumul celui mai titrat concurs de schi de aici în acest sezon de iarnă, a fost însă în egalîă măsură și a seniorilor care au intrat în concurs pe categorii de vârstă de la 18 ani până la 83 de ani. Sportivi profesioniști ori simpli pasionați ai sporturilor de iarnă, competitorii întrecerii de la Pasul Vîlcan s-au bucurat de o zi de munte excepțională, alături de oameni iubitori de munte. În rândul acestora i-am văzut, spre exemplu, pe valorosul sportiv Toma Coconea sau pe veteranul salvamontist al Parângului, Dumitru Bârlida, dar și grupul montaniarzilor de la San Montan, în frunte cu Erika Șanta, preșeidntele acestei active asociații și încă pe mulți alții.

În același timp, au răspuns invitației lansate de primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu de a participa la acest eveniment, colegii primari ai acestuia de la Lupeni – Lucian Resmeriță, Uricani – Dănuț Buhăescu, Petrila – Vasile Jurca, Aninoasa – Nicu Dunca, dar și senatorul Cristian Resmeriță și omul de afaceri Emil Părău, unul dintre cei mai aprigi susținători ai dezvoltării turismului în stațiunile montane din Valea Jiului. Fiecare dintre aceștia a transmis un mesaj de solidaritate întru acest interes comun de a dezvolta turismul în toată Valea Jiului și l-au asigurat pe primarul Vulcanului, Cristian Merișanu că îi sunt aliați de nădejde în acest demers.

Așa cum se întâmplă la fiecare concurs de iarnă într-o stațiune de munte, dincolo de competiție, distracția a fost tema zilei. O zi în care am înțeles din nou că Pasul Vîlcan, devenit între timp stațiune turistică ”cu acte în regulă” calcă deja, cu încredere, pe urmele sorei sale mai mari, de pe celălalt versant al muntelui Straja. Și nu oricum, ci cu ”motoarele” turate la maxim !

La eveniment a fost prezent la datorie și ”fotograful de serviciu” Vasile Laurențiu Sorin, din albumul căruia am preluat și noi aici câteva imagini ale unui eveniment de excepție organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan.