S-au scurs 37 de ani de la teribilul accident de la Mina Vulcan

Home Stiri la zi S-au scurs 37 de ani de la teribilul accident de la Mina Vulcan
S-au scurs 37 de ani de la teribilul accident de la Mina Vulcan

S-au împlinit astăzi 37 de ani de la producerea unuia dintre tragicele evenimente care au îndoliat mineritul din Valea Jiului.

Pe 21/22 martie 1986, în decurs de nici 24 de ore, în urma a două explozii consecutive de metan, în subteranul Exploatării Miniere Vulcan au fost accidentate 36 de persoane, 25 dintre acestea pierzându-și viața. La data de 21 martie 1986, orele 11:44 are loc prima explozie de gaz metan la sectorul VII, stratul 7, blocul 0, în urma căreia își pierd viața 17 angajați. Pe 22 martie 1986, tot in jurul orelor 11, se produce cea de-a doua explozie, în urma căreia își pierd viața alte 8 persoane, 5 fiind angajați ai C.C.S.M Petroșani ( așa se numea în 1986 INSEMEX).

Prof. dr. ing. Constantin Teodorescu, director C.C.S.M Petroșani împreună cu ing. Mihai Pătrașcu, ing. Dumitru Ionescu, ing. Nicolae Mihail Pusak și ing. Francis Bana sunt cei 5 specialiști care au intrat în mină pentru a face investigațiile în lucrările miniere, cu intenția de a rămâne în afara zonei direct afectate de prima explozie, în curent de aer curat, neintuind posibilitatea unei surse remanente de inițiere a unei noi explozii, conform concluziilor anchetatorilor. Dintre membrii comisiei de expertiză, singurul care a scăpat cu viață a fost dr. ing. Sabin Tat, pe care explozia l-a surprins într-o nișă.

Printre cauzele care au stat la baza producerii tragicului eveniment de muncă, organele de control au identificat „aplicarea unei tehnologii necorespunzătoare în timpul efectuării operației de împușcare, respectiv utilizarea dinamitei în prezența metanului, nerespectarea monografiei de armare, respectiv neînchiderea lucrărilor miniere vechi și a spațiului exploatat, defecțiuni în aeraj, amplasarea greșită a capetelor de detecție a metanului, precum și alte cauze organizatorice”. Drept sursă de producere a exploziei a fost identificată operația de împușcare.

Amintirea acestui trist eveniment este încă una vie, atât pentru minerii de ieri și de azi ai Minei Vulcan, dar și pentru colectivul INCD INSEMEX Petroșani, care își exprimă profundul regret și garanția amintirii veșnice a colegilor care au pierit în condiții atât de tragice.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!