Comunicat de presă al USR Hunedoara

Home Politică Comunicat de presă al USR Hunedoara
Comunicat de presă al USR Hunedoara
USR îl cheamă pe premierul Nicolae Ciucă în Parlament pentru a explica de ce protejează pensiile speciale și vrea să pierdem banii din PNRR pentru creșe, școli, autostrăzi și căi ferate moderne, demne de o țară europeană și de anul 2023.
USR a depus la Biroul Permanent al Camerei solicitare ca premierul PSD-PNL să vină la Ora prim-ministrului din data de 3 aprilie 2023, pentru o dezbatere politică cu tema „Bani prin PNRR pentru școli, spitale și autostrăzi vs. privilegii pentru speciali”. În acest fel, premierul va putea explica românilor ce demersuri vor fi făcute de Guvernul PSD-PNL pentru ca toate jaloanele cuprinse în PNRR să fie îndeplinite la termen și în conformitate cu cerințele Comisiei Europene.
 
„Noi, în Parlament, la fel ca toți românii, trebuie să înțelegem ce are de gând domnul Ciucă cu PNRR și cu pensiile speciale, pentru că din declarațiile miniștrilor dânsului vedem că tind mai degrabă să accepte să piardă niște bani din PNRR, bani pentru autostrăzi, școli și spitale și să mențină în continuare aceste pensii speciale, un jalon extrem de important. Nu vedem decât declarații care se bat cap în cap de la miniștri și funcționari de rang inferior din acest Guvern PNL-PSD. Vrem să știm părerea și poziția premierului Nicolae Ciucă”, a declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu.
USR a mai depus o solicitare, la Senat, la mijlocul lunii februarie 2023, pentru ca premierul Nicolae Ciucă să vină în Parlament să dea explicații despre proiectul PSD-PNL care, în loc să realizeze reforma cerută de Comisia Europeană, salvează pensiile speciale. Premierul a ignorat solicitarea, la fel cum ignoră și interesul românilor.
Ulterior, Comisia Europeană a confirmat ceea ce a susținut USR, arătând că proiectul Guvernului PSD-PNL are un impact foarte mic asupra cheltuielilor bugetare cu pensiile speciale. Adică, nu face nicio reformă a pensiilor speciale.
Între timp, pe primele două luni ale anului 2023, din bugetul de stat s-au cheltuit cu pensiile speciale 2,24 miliarde de lei, în creștere cu 13% față de aceleași luni ale anului trecut. Cu alte cuvinte, cu fiecare lună în care PSD și PNL refuză să elimine pensiile speciale, din buzunarele românilor se duc tot mai mulți bani spre conturile specialilor.

USR solicită PSD-PNL să deblocheze și proiectul USR pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiect blocat din mai 2022 de actuala coaliție a specialilor.