Pe 1 Mai e ”Ziua Minelor Deschise” la Petrila, în ”Valea Jiului Vibrantă”

Home Cultură Pe 1 Mai e ”Ziua Minelor Deschise” la Petrila, în ”Valea Jiului Vibrantă”
Pe 1 Mai e ”Ziua Minelor Deschise” la Petrila, în ”Valea Jiului Vibrantă”

Remarcabil eveniment cultural-artistic, dar și de remember al activităților din mineritul Văii Jiului și prilej de distracție pentru cei care doresc să sărbătorească într-un fel cu totul și cu totul special ziua de 1 Mai – Ziua Internațională a Muncii, ”Ziua Minelor Deschise” este prilejul și evenimentul cel mai potrivit.

”Ziua Minelor Deschise”, un eveniment cultural ce poartă amprenta artistului petrilean Ion Barbu va avea loc în data de 1 Mai 2023 la Petrila, în perimetrul fostei mine de cărbune devenită, grație voluntarilor Asociației ”Planeta Petrila” și ai celor reuniți în consorțiul ”Valea Jiului Implicată”, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, ”Exploatarea Culturală Petrila”. Anul acesta evenimentul se află în fața ediției cu numpărul patru.

Aici se vor desfășura, pe parcursul zilei de 1 Mai o serie de activități menite să-i aducă laolaltă pe cei care cred în succesul acestui proiect de reconevrsie culturală a fostei exploatări miniere de la Petrila, dar și în conservarea istoriei acestui așezământ. ”Ziua Minelor Deschise revine pentru ediția a patra, deschizând în 2023 programul pentru regenerarea Minei Petrila prin inițiative culturale. Sărbătorim un nou an de acțiuni informale la Exploatarea Culturală Petrila, greu încercată de vreme și vremuri. La precedentele ediții chemam toți oamenii muncii să ia în primire mina, anul acesta vă invităm din nou să fim împreună pentru a le da viață din nou, după închiderea activității miniere”, spune Mihai Danciu, președintele Asociației ”Planeta Petrila”.

Evenimentul va începe la ora 10 și va conține tururi ghidate la mină, o dezbatere cu privire la regenerarea patrimoniului cultural, inaugurarea unor instalații realizate de Ion Barbu, ateliere pentru copii, recitaluri artistice, videomapping, plimbări cu ciclodrezina și velocipedul, demonstrații de robotică. De la ora 17:00 la Centrul Pompadou de la fosta Mină Petrila va avea loc Adunarea Generală a Asociației Planeta Petrila, în cadrul căreia se va oficializa adeziunea noilor membri, vor fi prezentate acțiunile derulate de până în prezent și planurile pentru 2023-2024.

Evenimentul este organizat de Asociația ”Planeta Petrila” și Idealgram, fiind finanțat de Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură.

Evenimentul este realizat complementar activităților programului Funcțional Areas in the EU, derulat în cadrul ”Valea Jiului Vibrantă”, precum și activităților realizate în cadrul evenimentului ”Unitate în Diversitate în Valea Jiului”, organizat de către Asociația Umanitară Kandila împreună cu Tabăra Viața.

”În perioada 29 aprilie – 6 mai 2023, în Valea Jiului, vor fi organizate diverse activități sub emblema Valea Jiului Vibrantă, în continuare proiectului pilot desfășurat în august 2022. Cartierul Dallas din Vulcan, meleagurile din apropierea Uricanului și a Aninoasei, Mina Lonea, Mina Petrila, Mina Lupeni și Muzeele din Petroșani vor vibra în perioada 29 aprilie – 6 mai prin activitățile comunității din Valea Jiului și a invitaților din întreaga țară și de peste hotare. Vă invităm să vă alăturați nouă în revitalizarea spațiilor publice din Valea Jiului și construirea unui viitor vibrant și sigur pentru comunitatea noastră locală. Valea Jiului este mereu surprinzătoare, frumoasă și dornică să ne ofere cât mai mult zi de zi. Depinde de noi să valorificăm aceste oportunități și să tratăm cu respect ceea ce ne înconjoară. Prima ediție Valea Jiului Vibrantă 2023 reunește inițiativele organizațiilor membre Valea Jiului Vibrantă, iar pe lângă înfrumusețarea spațiilor publice și activitățile de petrecere a timpului liber pentru toate vârstele, vom discuta despre viitorul nostru, despre comunitate, despre natura care ne înconjoară, despre diversitate și despre importanța colaborării. (Adina Vințan, membru Valea Jiului Implicată) Ne dorim să începem sezonul cald împreună, cu voie bună, discuții productive și multă distracție. Ca urmare, comunitatea civică locală vă invită la Valea Jiului Vibrantă!”, spune Adina Vințan, coordonator al consorțiului de ONG-uri Valea Jiului Implicată.

Pentru mai multe detalii privind aceste subiecte, doritorii de informații pot accesa pagina de Facebook a evenimentului Valea Jiului Vibrantă sau websiteul www.valeajiuluiimplicata.org.

Participarea la toate aceste evenimente este gratuită!