Ingrid Ionela Burcea, copilul-minune din Vulcan, scriitor la 14 ani!

Home Cultură Ingrid Ionela Burcea, copilul-minune din Vulcan, scriitor la 14 ani!
Ingrid Ionela Burcea, copilul-minune din Vulcan, scriitor la 14 ani!

Pentru Ingrid Ionela Burcea, un alt copil-minune din comunitatea Văii Jiului, Ziua Internațională a Copilului a venit anul acesta cu un cadou cu totul și cu totul special. Un cadou de care nu sunt încă foarte sigur dacă Ingrid este cea care-l primește sau cea care-l dăruiește. Mai degrabă, cred că ea se regăsește în ambele ipostaze.

În avanpremiera Zilei Internaționale a Copiilor, mai exact pe 31 mai 2023, Ingrid Ionela Burcea a fost personajul principal al unui eveniment cu adevărat special găzduit la Sala de ședințe a Consiliului local din sediul Primăriei municipiului Vulcan. Pentru că aici a avut loc lansarea oficială a volumului ”Pădurea de după școală”, o fascinantă poveste imaginată și istorisită de Ingrid Ionela Burcea, cartea de debut a adolescentei de 14 ani din Vulcan care-și materializează astfel începutul celui mai frumos vis, acela de a deveni scriitoare.

Un public numeros a răspuns invitației lansate de Casa de editură Exclusiv, sub egida căreia a apărut cartea ”Pădurea de după școală” și a fost prezent la lansarea acestui volum. De la elevi, profesori, părinți și rude ale autoarei și până la reprezentanți la cel mai înalt nivel al conducerii administrației publice locale de la Vulcan au însoțit-o pe Ingrid Ionela Burcea în această frumoasă poveste de viață. ”Ingrid este un copil minunat. Este un copil care citește mult, care învață foarte bine, care este deosebit de cuminte. E un copil care iubește cărțile și, într-un fel, nu mă surprinde că și-a dorit atât de mult să și scrie o carte încât, iată că a și reușit acest lucru, spre bucuria noastră, spre mândria noastră. Îi dorim mult, mult succes în drumul pe care și l-a ales în viață și noi, ca părinți, o asigurăm de tot sprijinul nostru”, a declarat Ibolya Burcea, mama acesteia.

Profesorii Școlii gimnaziale nr. 5, la fel ca și conducerea Liceului ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan, prezenți în număr mare la acest eveniment, se declară, la rândul lor, mândri de succesul elevei lor. ”Este o mândrie pentru școala noastră că avem astfel de copii talentați, pe care ne bucurăm să-i descoperim cu pasiuni care țin de literatură, de creație, de cultură și ne bucurăm că Ingrid Burcea, eleva Școlii 5 din cadrul Liceului Mihai Viteazu este un exemplu edificator care ne onorează și ne bucură. Felicitări!”, spune prof. Dumitru Sandu, directorul Liceului ”Mihai Viteazu” din Vulcan.

Chiar dacă nu a putut fi prezentă la această lansare de carte, prof. Monica Zaharia, directorul Școlii gimnaziale nr. 5 Vulcan a transmit celor prezenți un mesaj emoționant: ”Este o mândrie și un privilegiu pentru școala noastră de a o avea elevă pe Ingrid Burcea. O cunosc pe Ingrid dinainte de a păși pe treptele școlii noastre. Întotdeauna a fost un copil sensibil, cu o înțelegere profundă a lucrurilor, dar mai ales un copil creativ care ascundea un talent artistic extraordinar. Era doar o chestiune de timp să scoată la lumină latura ei artistică. Pentru mine evoluția ei nu este o surpriză și sunt sigură că astăzi este primul eveniment important din viața ei căruia îi vor urma și altele.
Mă bucur din suflet că ai reușit să găsești cea mai bună modalitate de exprimare și valorizare a ideilor, a emoțiilor și a trăilor tale interioare! Felicitări și mult succes în continuare!”

Despre cartea scrisă de Ingrid Burcea am încercat să spun și eu, ca editor, câte ceva. Însă cel mai bine a surprins esența acestei povești pentru adolescenți, prof. Malvine Socaci, viceprimarul municipiului Vulcan. ”Am reușit, în aceste câteva minute de când am primit cartea domnișoarei Ingrid Burcea să citesc câteva capitole din aceasta. Ceea ce pot să vă spun din ceea ce am înțeles deja, este că avem de a face cu o tânără care a citit foarte mult. Mă uit la ea și văd sclipirea de inteligență din ochii ei, o ascult și văd cât de elegant își alege cuvintele, iar din felul în care a ales numele personajelor din povestea sa, se vede că are o bază solidă de cultură generală, nu doar în ceea ce privește poveștile copilăriei, ci și lecturi aprofundate. Se vede, spre exemplu, că l-a citit pe Shakespeare, pentru că numele unor personaje precum Mercutio sau Arthur nu sunt alese la întâmplare. Cartea este una scrisă simplu, elegant, cursiv și incintant, motiv pentru care cred că ea se va bucura de succes în rândul cititorilor. Felicitări, Ingrid, pentru curaj, pentru talent, pentru cultura și educația pe care demonstrezi că le-ai acumulat și pentru exemplul pe care îl dai tuturor tinerilor din municipiul Vulcan”, a spus prof. Malvine Socaci.

Alături de aceasta, lansarea de carte s-a bucurat de interes și din parte altor reprezentanți ai administrației locale, consilierii locali Daniel Lehăceanu și Pompiliu Barbu, administratorul public Marius Danci și primarul Cristian Merișanu fiind prezenți la acest eveniment. ”Trebuie să vă mărturisesc că, deși sunt în Primărie de mai bine de un deceniu, nu am avut până acum ocazia să particip aici, nici ca oaspete, nici ca gazdă la o lansare de carte. Iată de ce, cred că avem de-a face cu un eveniment deosebit, care onorează întreaga noastră comunitate și care confirmă că Vulcanul are o seamă de copii și tineri absolut fenomenali, pe care avem bucuria și obligația de a-i descoperi, de a-i încuraja, de a-i susține și de a-i promova. Faptul că Ingrid Burcea este, la doar 14 ani, autor al unei cărți este un lucru absolut admirabile, pentru care o felicit, așa cum felicitările mele se îndreaptă și către părinții săi și către profesorii săi, care o îndrumă și o sprijină în  materializarea acestui vis al ei atât de frumos și atât de onorant pentru noi toți”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Sub imperiul unor emoții puternice, dar firești, tânăra scriitoare Ingrid Ionela Burcea le-a mulțumit tututor celor care au fost prezenți la această lansare de carte și i-a îndemnat să citească ”Pădurea de după școală” și să-i transmită, mai apoi, un feed-back. ”Pentru mine astăzi este una dintre cele mai fericite zile din viața mea. Un vis pe care l-am avut de mică, de când am început să citesc primele cărți de povești și pe care, mai apoi, l-am amplificat în dorința de a scrie o poveste, se materializează odată cu apariția acestei cărți. Este un moment fericit, pentru care le mulțumesc părinților mei, familiei mele, profesorilor mei, editorului și Primăriei Vulcan pentru sprijinul acordat în organizarea acestei lansări de carte. Nu vă ascund faptul că deja am finalizat textul și pentru volumul al doilea, care este o continuare a poveștii ”Pădurii de după școală” și, după încurajările pe care le-am primit astăzi, abia aștept să ne reîntâlnim la lansarea acestei a doua cărți”, a declarat Ingrid Ionel Burcea.

Cartea ”Pădurea de după școală” a tinerei adolescente din Valea Jiului are 150 de pagini, este editată în condiții grafice de lux și costă 15 lei. Cartea poate fi achiziționată direct de la autoare și de la membrii familiei.

Felicitări, Ingrid Ionela Burcea! Și mulțumiri că ai ales Casa de editură Exclusiv!