Surse și perspective artistice despre lume și viață, în viziunea artistei Lili Rub

Home Cultură Surse și perspective artistice despre lume și viață, în viziunea artistei Lili Rub
Surse și perspective artistice despre lume și viață, în viziunea artistei Lili Rub

Cea mai recentă expoziție de artă plastică, vernisată la finalul săptămânii la Galeria Națională de Artă ”Forma” din municipiul Deva, aduce în prim-plan lucrări de dată recentă din creația artistei Lili Rub din Petroșani, sub genericul ”Surse”.

Reprezentantă a unei generații de aur a secției de arte plastice de la prestigiosul Liceu de Arte din Deva, Lili Rub este o pictoriță ale cărei creații sunt fascinante nu doar prin prisma stilurilor și culorilor în care sunt realizate, ci mai ales prin tematica pe care o abordează, desprinsă în bună parte din realitățile vieții cotidiene: războiul, pandemia, explozia comunicațională etc.

Pentru Lili Rub, expoziția de la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva este cu atât mai importantă cu cât, deși a avut numeroase expoziții personale, atât în mari galerii de artă din țară și dincolo de granițele acesteia, niciodată nu a reușit, până acum, să-și expună lucrările, în exclusivitate, în această galerie care, așa cum recunoaște, îi este foarte dragă. ”Despre expoziție aș putea spune, în linii mari că actul creației mele se derulează în principal pe idei ale abstractului. Am încercat în această expoziție să surprind niște surse diferite, care ne marchează pe toți. Am plecat de la sursa războiului, care nu este bineînțeles, una fericită, dar pe care am reprezentat-o în câteva lucrări sub genericul ”Conflict”. După aceea, am adus în această expoziție o lucrare numită ”Ocean ancestral”, o alta care simbolizează sursa banilor, apoi sursa hârtiei într-o serie de colaje pe care mi-a făcut o deosebită plăcere să le realizez și, bineînțeles, reprezentări artistice ale unor astre și telecomunicații”, explică autoarea expoziției, pictorița Lili Rub.

Adeptă declarată a stilului cubist, aceasta aduce în expoziția de la Deva care-i poartă numele, reprezentări artistice ale acestui stil caracteristic creației sale, dar și lucrări ce poartă amprenta stilului expresionist ori minimalist.

Expoziția personală de pictură semnată de Lili Rub este cu atât mai impresionantă cu cât ea vine, așa cum foarte bine evidenția Sorin Oprea, coleg de generație al artistei și curator al acestei expoziții, într-un moment în care tehnologia, pandemia și războiul ne sufocă existența. ”Este admirabil cum într-o astfel de lume, iată, cineva vine și dă formă și culoare muzelor, le face să lucreze, să ne ajute să visăm și să ne ridicăm acolo unde am dorit întotdeauna să ajungem”, spune artistul plastic Sorin Oprea.

La rândul său, artistul Radu Roșianu, exponent al aceleiași generații de artiști hunedoreni din care face parte și pictorița din Petroșani, apreciază că dincolo de liniile clasice în care poate fi descrisă această expoziție, ca fiind o expoziție unitară, cu o compoziție echilibrată, cromatică exuberantă ș.a.m.d., dincolo deci de astfel de clișee consacrate, lucrările semnate de Lili Rub care se regăsesc în expoziția personală de la Deva, nu trebuie vorbite, ci trebuie văzute și trăite, pentru că ele sunt un act al emoției. ”În ceea ce mă privește, nu pot decât să mă uit, să mă emoționez și să mă bucur când văd această expoziție, să o felicit pe Lili pentru demersul ei creator și să-i doresc să creeze în continuare când vrea, cât vrea, cum vrea, efectiv să trăiască emoția actului creator și, prin astfel de evenimente, să ni-l transmită și nouă”, a spus artistul plastic Radu Roșianu, și el desemnat drept curator al acestei expoziții.

Proiectul „SURSE”  reprezintă rezultatul muncii artistice a autoarei din ultimii 4 ani și vă propune abordarea specifică artei contemporane a temelor care preocupă întreaga umanitate, precum conflictul dintre Ucraina-Rusia, cât şi alte teme care reprezintă surse general variabile.

Vernisajul acestei expoziții, care a avut loc vineri, 9 iunie 2023 s-a bucurat de o participare largă a publicului iubitor de artă din județul Hunedoara, care a răspuns astfel invitației de a o descoperii sau, după caz, redescoperii pe una dintre cele mai valoroase creatoare de arte plastice din județul Hunedoara și din România: Lili Rub.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 6 – 16 iunie 2023, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00 și poate fi vizitată gratuit de iubitorii artelor plastice. Lucrările din cadrul expoziției pot fi achiziționate de colecționari sau iubitori de artă interesați.

„SURSE” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Fotografii realizate de Horia Ștefan Trânc