Soluții pentru relansarea educației în industria apei

Home Politică Soluții pentru relansarea educației în industria apei
Soluții pentru relansarea educației în industria apei

Inginerii specialiști în sistemele de apă și canalizare sunt o necesitate pentru România! Ei sunt cei care gestionează partea tehnică de aducțiune, funcțiune și conducere a construcțiilor aferente sistemelor de alimentări cu apă și canalizări.

La inițiativa deputatului hunedorean Natalia Elena Intotero (PSD) la Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților a fost organizată zilele trecute o dezbatere cu scopul de a cunoaște situația reală a meseriei de inginer hidrotehnic și soluții de promovare a acesteia în rândurile tinerilor, meserie care asigură un loc de muncă stabil și bine plătit, acum și pe viitor.

La eveniment, alături de inițatorul acestui demers, Natalia Intotero – președintele Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților au mai participat consilierul de stat Roxana Mînzatu, reprezentanți ai Guvernului României, ai mediului universitar, mediului de afaceri și ONG-urilor, dar și reprezentanți ai Inspectoratelor Școlar Județene și reprezentanți ai Consiliilor Județene.

Din dezbateri s-au identificat o serie de soluții concrete la problema insuficienței specialiștilor din domeniu. Printre soluțiile propuse, Facultatea Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcții București a sugerat: prioritizarea specializării Construcții pentru Sisteme de Alimentări cu Apă și Canalizări, posibilitatea reprofesionalizării în domeniu, stimulente pentru studenți, tinerii să fie orientați spre această meserie, specializarea să fie promovată, cursuri postuniversitare, baza materială și umană să fie dezvoltată.

Inițiativele pentru atragerea tinerilor spre acest domeniu au vizat îndrumarea vocațională, prin caravane anuale prin care elevii să afle mai multe despre această meserie sau a unei Săptămâni a Carierei prin care tinerii să cunoască detalii cu privire la specializările menționate.

”Banii europeni sunt de ajutor pentru revitalizarea specializărilor hidrotehnice. Prin fonduri europene, se finanțează stagii de practică la companiile de construcții de apă și canalizare, iar studenții își pot găsi, încă din timpul studiilor, un loc de muncă sigur și de viitor. Concluzia dezbaterii a fost că efortul trebuie să fie comun pentru a promova specializările vitale dezvoltării României. Trebuie să încurajăm tinerii să urmeze meseriile tehnice și să promovăm învățământul tehnologic în sistem dual ca o modalitate de inserție pe piața muncii”, a declarat deputatul social-democrat Natalia Intotero.

Pentru absolvenții claselor a XII-a, care doresc să urmeze o carieră în domeniu, mai jos regăsiți link-uri de la universitățile care organizează specializarea Construcții pentru Sisteme de Alimentări cu Apă și Canalizări:

  • Universitatea Technică de Construcții București

https://hidrotehnica.utcb.ro/vreau-sa-devin-student/studii-de-licenta/admitere/

  • Universitatea Politehnica Timișoara

https://www.ct.upt.ro/admitere/index.htm

  • Universitatea din Oradea

https://arhicon.uoradea.ro/ro/admitere