Troiță ridicată pe Taia în memoria scriitorului Ioan Dan Bălan

Home Stiri la zi Troiță ridicată pe Taia în memoria scriitorului Ioan Dan Bălan
Troiță ridicată pe Taia în memoria scriitorului Ioan Dan Bălan

Dincolo de nemuritoarele sale opere literare, mărturia trecerii prin lumea pământeană a scriitorului petrilean Ioan Dan Bălan, intrat în legendă la finalul anului 2022, la vârsta de 71 de ani, este evidențiată și de un monument, care a fost ridicat în memoria lui în munți, pe Valea Tăii, în apropiere de ”coliba” în care acesta și-a conceput și scris, în bună parte, creațiile literare deosebit de valoroase.

Monumentul este, de fapt, o troiță pe soclu de piatră, pe care e amplasată o cruce de fier. Pe soclu a fost încastrată o fotografie a scriitorului, alături de mesajul: ”Mult am iubit aceste locuri și oamenii de-aici, De sus, din cer, voi veghea asupra lor!”

Crucea a fost sfințită, în data de 10 iunie 2023, în prezența soției scriitorului, Elisabeta Bogățan dar și a unui grup de prieteni. Slujba de sfințire a troiței a fost oficiată de preotul Leon Tetileanu. Lângă troiță a fost amplasată și o băncuță de lemn, loc de popas, de odihnă și reculegere în amintirea celui care a fost Ioan Dan Bălan, întru veșnică pomenire.

Fotografii: Vasile Laurențiu Sorin