Premiul literar ”Naji Naaman” pentru poeta Mirela Cocheci

Home Cultură Premiul literar ”Naji Naaman” pentru poeta Mirela Cocheci
Premiul literar ”Naji Naaman” pentru poeta Mirela Cocheci

Confirmări ale prestației literare deosebite pe care le dezvoltă poeta Mirela Cocheci din Valea Jiului vin, în mod constant, din toate colțurile lumii. După ce, numai în primele luni ale anului 2023, aceasta a avut lansări de carte cu larg ecou în mai multe orașe din țară, dar și în Republica Moldova, în Italia sau Spania, zilele acestea i-au adus o altă recunoaștere internațională, care vine, de data aceasta, din Liban.

Astfel, poeziile sale ”Așteptare” și ”Noul Pământ” au fost selectate dintre poeziile altor nu mai puțin de 2692 de poeți din 79 de țări, înscriși în cel de-al XX-lea sezon al valoroaselor Premii literare ”Naji Naaman”. Mirela Cocheci se numără între cei 60 de laureați ai Premiilor ”Naji Naaman”, fiindu-i decernat Premiul pentru Creativitate.

Academicianul libanez Naji Naaman este o personalitate a culturii universale, scriitor și fondator al unora dintre cele mai râvnite și cele mai apreciate premii literare care sunt acordate de Fundația culturală pe care acesta o conduce, în întreaga lume. Lansate în anul 2002, premiile literare Naji Naaman sunt acordate în fiecare an autorilor operelor literare care sunt considerate cele mai emancipate din punct de vedere al conținutului și stilului și care au ca scop reînvierea și dezvoltarea valorilor umane. Despre Naji Naaman, scriitorul român Valeriu Butulescu, care se bucură de o veche relație de prietenie cu acesta, spunea: ””Naji Naaman e om de cultură libanez. Vorbeşte curent câteva limbi. A absolvit Sorbona, dar nu a rămas în Franţa. S-a întors la Beirut care, asemenea Bucureştiului de odinioară a fost cândva Parisul Orientului. Preocuparea sa de intelectual a fost consolidarea punţii culturale dintre lumea arabă şi Europa. Punte pe care unii se străduiesc să o dinamiteze din motive încă neclare. Poet şi prozator de forţă, tradus şi publicat în numeroase limbi, Naji Naaman este înainte de toate un entuziasm promotor al culturii. Scriitorul a înţeles că din cultură e greu să scoţi profit. În plină economie de piaţă, el a lansat conceptul „cultura gratuită”. Editura sa alege atent scriitorii publicaţi. Nu plăteşte drepturi de autor, dar nici nu cere bani pentru publicare, asemenea altor „fabrici de cărţi”, care stimulează mai degrabă grafomania decât cultura. Mai mult, cărţile tipărite sunt donate bibliotecilor, beneficiază de publicitate şi sunt distribuite gratuit solicitanţilor (se plătesc doar cheltuielile poştale). Editura trăieşte şi se întreţine din sponsorizări. Fireşte, un sufletist ca Naji Naaman, răsărit incredibil într-o vreme a mercantilismului fără frontiere, a atras atenţia multor oameni de cultură. A fost invitat şi a primit înalte distincţii în numeroase ţări. A fost de mai multe ori oaspetele României.”

Dincolo de onoarea de a-și vedea munca apreciată de una dintre cele mai respectate Fundații Culturale din întreaga lume, câștigătorii Premiilor Naji Naaman vor avea o parte din textele lor premiate, tipărite în seria literară gratuită a Fundației pentru Cultura Liberă (FCG) Naji Naaman, vor primi certificate și vor deveni membri de onoare ai Casei de Cultură Naji Naaman din Liban.

Numele poetei Mirela Cocheci se alătură acum celorlalți scriitori de poezie din Valea Jiului care, de-a lungul timpului, au fost distinși cu acest valoros premiu literar internațional, printre care se numără Elisabeta Bogățan (laureată în 2012) sau Anca Ciolca (laureată în 2021).

Cele două poezii ale Mirelei Cocheci, distinse cu Premiul ”Naji Naaman” fac parte din volumul ”Sofisme surdomute”, volum apărut în primăvara anului 2023 la Casa de editură Exclusiv, pe care vi le prezentăm, în cele ce urmează:

AȘTEPTARE / O poezie de Mirela Cocheci

Aștept primăvara
să-mi pună în păr
flori de cais…
Aștept vara
să-mi spele fruntea
cu albastrul
unui val de mare…
Dar toamna
cu frunzișul ei despletit
îmi cerne aramă
peste creștetu-mi cernit.
La capăt de drum
câmpu-i pustiu
și plin de suspine.
Dinții iernii
așteaptă să muște…

NOUL PĂMÂNT / O poezie de Mirela Cocheci

Prin biciul haosului,
prin rănile inimii,
prin crucea suferinței,
am ales
să mă purific
și să mă autocreez
ca ființă de lumină,
ca ființă de iubire,
ca ființă suverană
și cu ochii curățați,
ai omului eliberat
și intrat
în conștiința întregului,
am început să văd
Noul Pământ!