ADR Vest, implicată într-un proiect de schimbare a politicilor cu privire la inovarea digitală

Home Economie ADR Vest, implicată într-un proiect de schimbare a politicilor cu privire la inovarea digitală
ADR Vest, implicată într-un proiect de schimbare a politicilor cu privire la inovarea digitală

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest este partener într-un consorțiu european (alături de organizații din Spania, Olanda, Italia, Finlanda și Ungaria) care își propune să îmbunătățeasă implementarea politicilor de dezvoltare regională în domeniul transformării digitale și, prin urmare, să contribuie la o Europă mai inteligentă.

Tehnologiile digitale au potențialul de a remodela industrii și lanțuri valorice întregi și de a permite întreprinderilor mai mici, inovatoare și dinamice să dezvolte și să introducă mai rapid pe piață produse și servicii inovatoare, sporindu-le astfel competitivitatea.

Proiectul a fost lansat săptămâna trecută la Santiago de Compostela, unde a avut loc primul seminar tematic interegional si primele schimburi de bune practică și învățare între parteneri. Pe parcursul a doua zile,  partenerii au prezentat modul de functionare al Huburilor Europene de Inovare Digitala dar si instrumentele de finantare  disponibile pentru digitalizarea  IMM-urilor. In cadrul vizitei de studiu la sediul Televes, o companie globală de tehnologie lider în proiectarea, dezvoltarea și fabricarea de soluții pentru infrastructuri de telecomunicații în locuințe, clădiri și orașe partenerii de proiect au avut ocazia sa vada modul de transformare al unei companii  inspre o companie inovativa cu 100 de cercetatori, aplicatii smart living, smart medical si cu experimente living lab.

Până în 2027, BEST DIH va dezvolta recomandări eficiente și instrumente de politici regionale pentru a sprijini transformarea digitală.

La nivelul Regiunii Vest, proiectul își propune să implementeze bunele practici  în strânsă legătură cu finanțările disponibile prin Programul Regional Vest 2021-2027. În momentul actual, 25% din bugetul PR Vest este destinat obiectivului de politică 1 – O regiune mai inteligentă, ceea ce oferă șansa companiilor dar și ecosistemului regional să genereze mediul favorabil pentru Inovare digitală.

Proiectul BEST DIH este implementat de ADR Vest împreună cu Agenția de Inovare GALICIA (Spania), Asociația Pannon Business Network (Ungaria), Provincia Overijssel (Olanda), Consiliul Regiunii Tampere (Finlanda), Societatea consorțiului pe acțiuni ART-ER, Emilia Romagna (Italia) și Municipalitatea orașului Szombathely (Ungaria), ca membru de politică asociat.

Proiectul, în valoare de peste 1,4 milioane de euro, este co-finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg Europe (https://www.interregeurope.eu/) și se va derula până în februarie 2027.