Emoționantă ceremonie de absolvire pentru Generația 75 a Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani

Home Educație Emoționantă ceremonie de absolvire pentru Generația 75 a Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani
Emoționantă ceremonie de absolvire pentru Generația 75 a Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani

Pentru absolvenții promoției 2023 a Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani, ceremonia de absolvire găzduită luni, 3 iulie 2023 în Aula Magna a avut emoții aparte.

Asta deoarece, așa cum a reliefat în discursul său, rostit cu acest prilej, rectorul instituției de învățământ superiuor din Valea Jiului, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, această promoție de studenți absolvenți ai studiilor de licență de la Facultatea de Mine este una cu totul și cu totul specială. ”Vorbim despre o generație de absolvenți care marchează momentul aniversar al înplinirii celor 75 de ani de la înființarea Institutului de Mine din Petroșani, ei fiind absolvenți ai Facultății de Mine, a cărei istorie se confundă practic cu întreaga istorie a Universității din Petroșani, indiferent de denumirile pe care acestea le-au purtat de-a lungul timpului. Apoi, vorbim despre o generație care și-a început anii de studenție în plină perioadă de pandemie și a fost nevoită să studieze, aproape doi ani, în condițiile de restricții impuse de aceasta. În același timp însă, vorbim despre o generație de ingineri care devin specialiști în domeniul ingineriei miniere într-un moment în care exploatarea resurselor minerale utile cunoaște transformări esențiale. Îmi exprim convingerea că buna pregătire pe care au acumulat-o în acești primi 4 ani de facultate îi va face competitivi pe piața muncii și îi va determina să continue studiile, la masterat și doctorat”, a declarat prof.univ.dr. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Tot asemenea prețioase cuvinte de apreciere pentru absolvenții Facultății de Mine au transmis, în cadrul ceremoniei de absolvire, și președintele senatului universitar, conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrășcoiu, dar și prorectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Maria Lazăr. La ceremonie au mai fost, de asemenea, prezenți, ceilalți doi prorectori ai Universității, conf.univ.dr.ec. Codruța Dura și conf.univ.dr.ing. Codruț Petrilean, dar și decanii facultăților de Inginerie Mecanică și Electrică (conf.univ.dr.ing. Ilie Uțu) și de Științe (conf.univ.dr.ec. Imola Drigă).

Decanul Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani a evidențiat, în mesajul său, faptul că promoția 2023 a acestei facultăți este una specială din mai multe perspective. ”Prima ține de faptul că debutul vostru universitar a avut loc în condiții de pandemie cu multe incertitudini și nevoia de adaptare imediată la învățământul la distanță pentru care universitățile românești, în marea lor majoritate, nu erau pregătite. Ați avut apoi posibilitatea ca în ultimii ani de studiu să faceți diferența dintre online și învățământul universitar față-în față și probabil sunteți generația care înțelege cel mai bine cât este de important pentru un inginer să fie familiarizat cu ultimele cuceriri ale tehnologiilor dar și cât este de important să aibă contact direct, nemijlocit, pe teren sau în laborator, cu obiectul muncii sale. Sunteți deci generația cea mai potrivită să explice tinerilor care vin în urma voastră, și nu doar lor, că nu ar trebui să se grăbească prea tare să înlocuiască toate interacțiunile umane, sociale sau profesionale cu funcțiile atât de impersonale ale oricărui proces automatizat și că învățământul online sau hibrid ar trebui să mai aștepte până nu ne vom fi pierdut complet umanitatea. Sunteți speciali și pentru faptul că absolviți astăzi o facultate puternic ancorată prin programele de studii pe care le coordonează în cea mai acută problemă a contemporaneității și anume „gestionarea resurselor Terrei”. Știm cu toții însă, că dincolo de denumirea ei generică, Facultatea de Mine înseamnă mai mult decât minerit: înseamnă spirit antreprenorial și pentru afaceri, grija pentru calitatea produselor și a vieții, înseamnă dorința și nevoia de dezvoltare a unei infrastructuri sigure prin lucrările speciale pe care doar inginerul constructor și topograful minier le pot proiecta și executa, înseamnă grija pentru sănătatea și securitatea la locul de muncă și, înainte de toate grija față de mediul înconjurător. Iată cum, prin facultatea absolvită astăzi deveniți specialiști în domenii de maximă importanță pentru societate, fie că vorbim din perspectiva apartenenței la spațiul Comunitar European, care știm cu toții, se află în avangarda unei adevărate revoluții verzi, fie că vorbim din perspectivă minieră, sens în care este de remarcat faptul că, deloc întâmplător, cele mai mari puteri economice ale momentului sunt și cei mai mari mineri ai planetei: China, SUA și Rusia totalizând în prezent cca. 50% din producția minieră globală”, a spus conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinț, decanul Facultății de Mine.

Generația de absolvenți cu numărul 75 a Facultății de Mine numără 166 de absolvenți ai ciclului I (licență) și pe cei 122 de absolvenți ai ciclului II (master). Dintre aceștia, în cadrul ceremoniei de absolvire a fost menționată și aplaudată la scenă deschisă studenta Ștefania-Gabriela Putere, absolventă a programului de studii Ingineria și Protecția Mediului în Industrie, care, obținând media generală 9,43 a devenit “Șefa promoției 2023 a Facultății de Mine” de la Universitatea din Petroșani.

Vivat! Crescat! Floreat! Promoția 2023, Facultatea de Mine – Universitatea din Petroșani! Și… Noroc bun!