Expoziția foto Geofolk ajunge la Deva în cadrul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara

Home Cultură Expoziția foto Geofolk ajunge la Deva în cadrul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara
Expoziția foto Geofolk ajunge la Deva în cadrul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara

Expoziția itinerantă ”Geofolk” semnată de fotograful Botond Dávid, laureat cu Premiul cetățeanului european, va ajunge la Deva cu prilejul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara ajunse la cea de-a XIV-a ediție. Este vorba despre o expoziție în aer liber care prezintă aproximativ 2.000 de fotografii despre costume populare pline de culoare și bogate în simboluri ale popoarelor lumii, în principal din Europa, dar și din Asia și America de Sud, fotograful parcurgând șaizeci de țări din Uruguay până în Indonezia și China.

„În mod firesc, predomină costumele popoarelor europene, care sunt cele mai apropiate de noi atât din punct de vedere geografic, cât și cultural. Am investit 10 ani de muncă în aceste fotografii, la care am adăugat și documentație descriptivă. Scopul este de a crea o bază de date a costumelor popoarelor lumii care este deschisă publicul larg. Diversitatea costumelor populare, chiar și în cadrul unei singure țări, este fantastică”, a declarat fotograful Botond Dávid.

”Expoziția de fotografii Geofolk vine să îmbogățească oferta culturală a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara ajunse la ediția a XIV-a. Cultura unește oamenii și comunitățile. Orice privitor care va dedica câteva minute expoziției de costume populare va descoperi cu uimire atât deosebirile, dar și asemănările surprinzătoare în culorile alese, în modelele broderiilor sau în compoziția elementelor de port popular. Aceste similitudini se regăsesc chiar și în cazul comunităților despărțite de sute sau mii de kilometri. Colecția Geofolk este cu totul inedită și eu sunt convins că va fi o surpriză plăcută pentru toți devenii. De altfel, acest lucru l-am constatat personal văzând expoziția în centrul Clujului anul trecut sau în orașul Pécs, în Ungaria, chiar în aceste zile”, a afirmat, la rândul său, europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR.

Pentru acest proiect, fotograful Dávid Botond a fost distins, în noiembrie 2021, de Parlamentul European cu Premiul cetățeanului european. „A fost o deosebită onoare să primesc această distincție. Numai în anul 2023 am realizat fotografii cu 509 de vestimentații populare. Am început această muncă în zona mea natală,  unde mai există tradiția purtării costumelor populare cu ocazia sărbătorilor. Apoi, am început să descopăr noi comori din diferite regiuni. Cu cât cunosc mai mult lumea, cu atât mai interesantă și mai diversă mi se pare fotografierea costumelor populare”, a mai spus fotograful din Odorheiu Secuiesc.

Expoziția itinerantă a lui Dávid Botond a fost prezentată în mai multe orașe din Europa, având succes în fiecare loc în care a ajuns. Înainte de a ajunge la Deva, care va fi cel de-al 43-lea loc unde va fi prezentată, expoziția a putut fi văzută la Pécs, în Ungaria.

Expoziția va fi instalată în Piața Unirii din Deva în 15 septembrie, iar vernisajul va avea loc în 17 septembrie, la ora 16.00, evenimentul urmând să cuprindă și un program cultural cu muzică, dans popular și o paradă a costumelor populare.