Ucenicii de astăzi, meseriașii de mâine ai Apa Serv Valea Jiului

Home Educație Ucenicii de astăzi, meseriașii de mâine ai Apa Serv Valea Jiului
Ucenicii de astăzi, meseriașii de mâine ai Apa Serv Valea Jiului

În fața unei probleme crescânde – lipsa de forță de muncă calificată din Valea Jiului, compania de apă și canal Apa Serv Valea Jiului a luat inițiativa de a se implica activ în pregătirea practică a elevilor care au ales să participe în cadrul programului de învățământ profesional dual. Astfel, într-un parteneriat realizat cu Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani, Apa Serv oferă tinerilor șansa de a se califica în meseria de sudor.

Inițiativa educațională nu este doar interesantă, ci și cât se poate de necesară pentru viitorul tinerilor. Proiectul se bucură de suportul practic asigurat în atelierul-școală situat într-un punct de lucru al Apa Serv din Cartierul Aeroport al municipiului Petroșani. Conducerea Apa-Serv a dat dovadă de un angajament profund față de educația tinerilor deja de câțiva ani buni, astfel că elevii sunt pregătiți aici în cele mai bune condiții. Atelierul-școală este dotat cu echipamente și unelte corespunzătoare și cu bancuri de lucru, fiind astfel un mediu propice pentru învățarea meseriei de sudor. Mai mult de atât, aici există și vestiare dar și bănci și scaune, fapt care demonstrează și preocuparea pentru confortul elevilor și care contribuie la o atmosferă normală de învățare. Unul dintre cele mai importante aspecte ale proiectului este acela că Apa Serv a pus la dispoziția elevilor și unul dintre cei mai apreciați profesioniși ai companiei, inginerul Adrian Donisă, acesta fiind desemnat tutore al claselor de învățământ profesional dual care se pregătesc în cadrul companiei.

Adrian Donisă spune că orele de practică derulate în cadrul atelierului-școală sunt meticulos planificate, cunoștiințele noi fiind prezentate gradual, asigurându-se astfel că elevii pot asimila informația cu ușurință. Cu toate acestea, adevărata atracție a elevilor o reprezintă orele de practică, care îi pregătesc pentru provocările reale ale pieței muncii. „Mă bucur că am ocazia să pregătesc  o nouă serie de elevi în cadrul programului de învățământ profesional dual. Meseria de sudori prezintă interes pentru elevii înscriși în program aceștia declarându-se dornici să învețe totul de la A la Z. Pregătirea lor profesională în atelierul Apa Serv începe chiar de astăzi. Sperăm că elevii nu o să aibă doar rezultate bune, la finalul anilor de studiu, dar ne dormim să aleagă să rămână pe piața muncii din Valea Jiului, poate chiar în cadrul companiei noastre care are nevoie acută de specialiști în sudură”, a declarat Adrian Donisă, inginer în cadrul Apa Serv, respeonsabil cu tutoriatul activităților educaționale.

Mai mult de atât, tinerii înscriși în programul de învățământ profesional dual au parte, pe lângă învățarea unei meserii, și de o bursă de studiu în cuantum de 500 de lei net (200 de lei de la stat, 200 de lei oferiți de Apa Serv și 100 de lei de la Primăria Petroșani) acordarea acesteia fiind condiționată însă de prezența lor la școală.

Unul dintre elevii cursanți ne dezvăluie că a ales învățământul profesional dual pentru că, deși știe să sudeze, vrea să devină cu adevărat un profesionist în materie și vede aceste cursuri nu doar ca pe o școală ci ca pe un loc de muncă unde mergi, unde lucrezi și unde ești răsplătit pe merit. Un alt elev dezvăluie că a ales cursurile de sudori pentru că a observat lipsa acestora pe piața muncii și susține că vrea să rămână și să lucreze, acasă, în Valea Jiului, în acest domeniu. Este cert că ucenicii de la Apa Serv sunt mulțumiți nu doar de alegerea făcută în a se orienta profesional spre meseria de sudor, dar și de sprijinul profesionist și financiar de care beneficiază pe perioada studiilor.

Încântată de parteneriatul încheiat și anul acesta cu compania de apă din Valea Jiului, conducerea Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani își exprimă mulțumirile față de implicarea și ajutorul acordat de Apa Serv „Suntem deja la a doua generație de sudori, în cadrul programului de învățământ dual de la liceul nostru, un program prin care elevii învață să își desfășoare meseria în mod profesionist. Ne-am bucurat foarte mult de faptul că Apa Serv Valea Jiului a acceptat acest parteneriat cu liceul nostru și am fost deosebit de încântați de modul în care s-au implicat efectiv în derularea procesului de pregătire practică al elevilor noștri, atât cu seria anterioară cât și cu această nouă serie de ucenici. Le mulțumim, atât domnului ing. Adrian Donisă, tutorele care și-a asumat responsabilitatea aceasta și care s-a dovedit a fi un veritabil îndrumător și dascăl, așa cum îi mulțumim domnului director Cristian Ionică pentru dedicația cu care a susținut acest proiect. Este o mare bucurie pentru liceul nostru că, în acest an, proiectul continuă cu o nouă generație de elevi după ce, grație succesului din prima serie a acestui program de învățământ profesional-dual, am reușit deja să aducem pe piața muncii, 10 sudori calificați. O parte dintre aceștia și-au găsit un loc de muncă în domeniu, unii chiar la companii din București cu salarii mari”, a declarat prof.ing. Gina Obogeanu, director adjunct al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani

Reprezentanții Apa Serv oferă garanția că după finalizarea celor doi ani de pregătire profesională, elevii vor ieși cu un bagaj de cunoștințe practice care să le permită nu doar abilitățile pentru accesarea cu succes a unui loc de muncă dar și posiibilitatea de a avea și alte calificări superioare. Mai presus de toate acestea, Apa Serv este gata să pună la dispoziția absolvenților și un loc de muncă în cadrul companiei, astfel încât tinerii absolvenți să dobândească statutul de colegi cu cei care se ocupă acum de pregătirea lor profesională, după cum arată chiar directorul companiei, ing. Cristian Ionică. „Unul din obiectivele principale ale noastre a fost întotdeauna acela de a le arăta oamenilor, elevilor și tinerilor în mod special, ce facem noi cu adevărat în cadrul acestei companii. Acesta este scopul vizitelor pe care le efectuăm constant cu elevi de la unitățile de învățământ care colaborează cu noi, la stațiile de tratare a apei, la stația de epurare, la Laboratorul de analize și la atelierele noastre de lucru, pentru că suntem convinși că aceia care văd ce facem noi în fiecare zi, ne vor aprecia mai mult activitatea. În același timp, vrem să le arătăm copiilor și tinerilor cât de important este să ai cunoștințe profesionale în domeniul tehnic, cât de important este să cunoști meserie și să le arătăm că, dacă învață o meserie în timpul școlii, atunci inclusiv Apa Serv Valea Jiului este gata să le facă o ofertă de muncă după absolvire și să-i primească în această echipă în care cunoașterea unei meserii și aplicarea ei în folosul oamenilor ne oferă, în fiecare zi, cel puțin un motiv de satisfacție. Așa cum tot un motiv de satisfacție este și interesul cu care acești copii vor să învețe de la noi o meserie și, așa cum deja s-a demonstrat, reușesc acest lucru într-un timp relativ scurt”, a spus ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.