Turneul Național „Vioara lui Enescu 2023” ajunge la Deva

Home Cultură Turneul Național „Vioara lui Enescu 2023” ajunge la Deva
Turneul Național „Vioara lui Enescu 2023” ajunge la Deva

Cea de-a XII-a ediție a Turneului Național „Vioara lui Enescu 2023” ajunge vineri, 19 noiembrie 2023, de la ora 19:00, în sala „Pro Arte” a Colegiului Național „Decebal” Deva.

Tată și fiică, violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru vin în premieră în această formulă la Deva, cu Turneul Național „Vioara lui Enescu” 2023.

Cele două două viori, aflate în patrimoniul Muzeului ,,George Enescu”, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite în mâinile celor doi violoniști, Gabriel Croitoru și Simina Croitoru.

În sălile de concert, celor doi violoniști li se va alătura pianistul Horia Mihail, alături de care Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Național „Vioara lui Enescu”, acum mai bine de un deceniu.

„Sunt 11 ani de când ducem muzica clasică și vioara lui Enescu în orașele și satele din România. Vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, pentru al doilea an alături de mine în acest turneu, se dovedește o importantă continuatoare a tradiției violonistice românești ce provine de la maestrul George Enescu. Vă așteptăm cu drag la aceste recitaluri, unde, împreună cu prietenul și solistul Orchestrelor și Corurilor Radio, Horia Mihail, vom încerca să vă transpunem într-o altă lume, una mai bună, sperăm noi” , spune Gabriel Croitoru.

Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covârşitoare, în schimb, are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească.”

Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau „vioara tenor”, aceasta a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obișnuită.

Cele două instrumente au fost puse la dispoziție și se află în patrimoniul Muzeului Naţional ,,George Enescu”.

PROGRAMUL CONCERTULUI „VIOARA LUI ENESCU” 2023:

  • Dmitri Șostakovici – 5 piese pentru două viori și pian
  • Nicolas Louis – Fantaisie brillante (L’Amitié) pentru două viori și pian, op. 140
  • Hubert Bauersachs – Liebeslied pentru două viori și pian, în sol major, op. 29
  • Edmund von Weber – Trio sur „La gazza ladra” pentru două viori și pian, în re major, op. 3
  • Carl Kämmerer – Ländler pentru două viori și pian
  • Moritz Moszkowski – Suita pentru două viori și pian, op. 71

Intrarea la eveniment este liberă.