Peste 500 de intervenții ale Salvamont Lupeni în anul 2023. Rata de răspuns la solicitări: 100%!

Peste 500 de intervenții ale Salvamont Lupeni în anul 2023. Rata de răspuns la solicitări: 100%!

O analiză a activității Serviciului Public Salvamont din Lupeni arată că, în cursul anului 2023, salvatorii din municipiul Lupeni au avut 526 intervenții de salvare montană, în aria lor de responsabilitate. Marea majoritate a acestora (459) s-au derulat în perioada sezonului turistic de iarnă, pe pârtiile de schi, dar salvamontiștii din Straja au intervenit și la acordarea de prim ajutor și evacuarea unor turiști accidentați pe munte, în perioada sezonului turistic de vară (în 67 de situații).

Cele mai multe intervenții ale Serviciului Public Salvamont Lupeni au avut loc în Munții Vâlcan, în principal în stațiunea turistică Straja din municipiul Lupeni, unde salvamontiștii au intervenit în 512 situații. De asemenea, echipa Salvamont Lupeni a avut o serie de acțiuni în zona centrală a Munților Retezat, pe care o deservesc de mai bine de trei decenii. Astfel, salvamontiștii au fost solicitați la intervenție în Retezat într-un număr de 14 cazuri.

Potrivit șefului Salvamont Lupeni, George Resiga, din totalul intervențiilor la care a fost solicitată prezența salvamontiștilor din Lupeni, un număr de 385 de victime ale unor accidente în zona montană au fost predate către echipajele de SMURD sau Ambulanță, toate victimele accidentelor din aria de responsabilitate a Salvamont Lupeni fiind, în anul 2023, puse în siguranță de membri echipajelor acestui serviciu public de Salvamont. Cazuistica situațiilor la care salvamontiștii din Lupeni au fost solicitați este și ea una diversă, de la fracturi până la plăgi sau lipotimii sau îngheț.

Important de precizat este faptul că în anul 2023 rata de succes a intervențiilor la care au fost solicitați să intervină salvatorii montani de la S.P.S. Lupeni a fost de 100%.

”Le mulțumesc colegilor mei pentru modul exemplar în care au abordat fiecare intervenție, pentru profesionalismul cu care au intervenit la fiecare situație în care am fost solicitați să intervenim. De asemenea, le mulțumesc tuturor instituțiilor care ne-au sprijinit și în anul 2023, pentru a putea să ne desfășurăm activitatea în bune condiții. Vreau să-i asigur pe turiștii care vizitează zonele Straja, Vîlcan și Retezat, că le suntem prieteni de nădejde pregătiți întotdeauna să răspundem solicitărilor la orice tip de intervenție, dar îi rugăm în același timp să respecte recomandările salvamontiștilor și regulile de bază ale activităților de turism în zona montană”, a declarat George Resiga, șeful Serviciului Public Salvamont Lupeni, unul dintre veteranii Salvamont din România.

În cei peste 60 de ani de activitate, formația Salvamont Lupeni a avut ca zona de activitate partea nordica a Munților Vîlcan între Defileul Jiului și cumpăna apelor Jiu-Cerna, iar din Munții Retezat partea sudică începând din Curmătura Bucurii. În toți acești ani de activitate zona a fost acoperită cu puncte de permanență, atât iarna, cât și vara.