Întâlnire sub semnul onoarei și al amintirilor la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”

Întâlnire sub semnul onoarei și al amintirilor la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”

Echipa de management dar și profesorii prezenți în după-amiaza zilei de vineri, 12 aprilie 2024 în Cancelaria Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” de la Petroșani au avut parte de surpriza primirii unei vizite absolut emoționante.

Personalitate remarcabilă a vieții social-politice și academice din România, reputatul prof.univ.dr. Vasile Dîncu a ținut neapărat ca, în completarea vizitei sale la Petroșani, unde a primit titlul de ”Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani și cel de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani”, să treacă pragul acestei instituții educaționale unde, în urmă cu mai bine de trei decenii, și-a început cariera profesională.

Vasile Dîncu a venit la Petroșani, întâia oară, în 1988, imediat după absolvirea Facultății de Filosofie și Istorie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fiind repartizat – potrivit legislației din acele timpuri – ca profesor la Liceul Industrial Petroșani. Aici avea să descopere, așa cum recunoaște, cu mândrie, de fiecare dată, adevărata importanță a misiunii de dascăl și tot aici avea să înțeleagă și să aprecieze, la justa valoare, minerii, familiile lor, copiii lor și, în general, comunitatea atât de specială a Văii Jiului. Așa cum, tot aici, la Liceul Industrial din Petroșani avea să-și facă primii prieteni și avea să trăiască momente memorabile alături de colegii profesori, de elevi și de părinții acestora, la care a descoperit ”emoția recunoștinței și a unei datorii imense față de o comunitate care te adoptă spontan și unde te simți cu adevărat util.”

Vasile Dîncu a trecut, în aceste zile, din nou, pragul fostului Liceul Industrial din Petroșani, devenit acum Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, cu aceleași emoții cu care a făcut-o prima oară. Fără îndoială a descoperit că, între timp, s-au schimbat și aici, spațiile și oamenii. Dar și că emoțiile revederii acelui loc în care s-a născut identitatea ființei sale sociale, a acelui loc în care  câștigat cele mai importante elemente ale identității sale sociale și politice, au rămas la fel de intense. De aceea întâlnirea cu actuala echipă de dascăli ai acestui liceu a fost una sub imperiul emoțiilor, mai ales să în rândul acestora a regăsit-o pe prof.ing. Zina Galeș, alături de care care a debutat, în 1988, ca dascăl al acestei școli.

Însemnele trecerii prof.univ.dr. Vasile Dîncu în viața Liceului Industrial Petroșani, devenit acum Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” vor rămâne de pe acum nu doar în memoria amintirilor celor care au fost aici profesori sau elevi, ci și în cartea de onoare a acestei instituții, în care Vasile Dîncu a scris următoarele cuvinte: ”Mă întorc cu emoție la liceul tinereții mele. Cele mai frumoase amintiri și primele mele performanțe de dascăl le am de aici. La mulți ani și felicitări tuturor celor care se ocupă de minți și suflete.”

Cuvinte care, așa cum recunoaște actualul director al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”, prof.dr. Mihaela Marița, onorează această școală, venind din partea unui profesor onorat, în aceste zile, pe măsura valorii sale, la Petroșani.