Campanie de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 derulată de ITM Hunedoara

Campanie de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 derulată de ITM Hunedoara

În primele luni ale anului 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au derulat o serie de acțiuni de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare, organizând 3 sesiuni de comunicare în orașele Hațeg, Petroșani și Lupeni, la care au participat 27 de angajatori și 90 de salariați, unde au fost prezentate modificările legislative referitoare la negocierile colective, participanții primind lămuriri specifice domeniilor de activitate în care activează.

Pe parcursul celor două luni de campanie (februarie și martie 2024), în cadrul controalelor efectuate la agenții economici, au fost informați un număr de 41 de angajatori mici și mijlocii și 763 de salariați.

”Obiectivul principal al acestei campanii este de a informa angajații și angajatorii cu privire la drepturile individuale și colective ale acestora. Legea nr. 367/2022 privind dialogul social reglementează drepturile şi libertăţile sindicale, respectiv dreptul de asociere/afiliere, de negociere colectivă şi acţiune colectivă, cât şi obligativitatea clauzelor contractelor individuale şi colective de muncă, protecţia individuală a lucrătorilor şi reprezentanţilor lor în exercitarea drepturilor, care sunt recunoscute de Codul Muncii la nivelul tuturor angajatorilor”, a declarat Adrian Florin Bozdog, Inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.

Campania națională de informare şi conştientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările şi completările ulterioare, se desfăşoară în perioada februarie 2024 – decembrie 2024.