Destinația Anului 2024 – Rezultate după prima săptămână de votare

Destinația Anului 2024 – Rezultate după prima săptămână de votare

Românii sunt pasionați de vacanțe în România, și dornici de a descoperi noi destinații pe care să le vadă în 2024. Pasiunea se vede în mediul online, unde peste 100 000 de voturi au fost exprimate în prima săptămână de votare pentru competiția „Destinația Anului 2024 în România”.

Cele 120 destinații concurente în 11 categorii s-au mobilizat pentru o prezență cât mai atractivă pe www.destinatiaanului.ro astfel încât să atragă cât mai multe voturi. În joc sunt atât atragerea turiștilor, cât și orgoliul, mândria locală. Iar, pentru că românii sunt mândri de atracțiile din zonele unde locuiesc, situația este una extrem de strânsă până în prezent. Sunt bătălii intense pentru primele poziții, răsturnări de situație spectaculoase și cu posibilitatea până în ultimul minut ca oricare dintre destinațiile înscrise să revendice un loc pe podium.

Cea mai disputată categorie în acest an este „Orașe care inspiră”. Brașov, Timișoara și Oradea se află în acest moment pe primele poziții, dar foarte aproape ca număr de voturi sunt și Cluj Napoca, Suceava, Sibiu, Iași și București, orașe care luptă intens pentru a câștiga sprijinul publicului și pentru a urca în top.

Stațiunile turistice sunt o altă categorie în care alegerea nu e deloc una ușoară. Primele 3 poziții sunt în acest moment ocupate de Bran, Sovata și Băile Felix, dar Gura Humorului, Sinaia și Mamaia se află de asemenea pe poziții apropiate.

O categorie nou introdusă în 2024 este „Sate de poveste„, iar aici topul este momentan condus de un sat Bucovinean (Ciocănești – județul Suceava) și de două sate transilvane (Biertan – județul Sibiu și Sâmbăta de Sus – județul Brașov). Muntenia este aproape de top prin satul Corbi – județul Argeș. Avem aici și o destinație din Republica Moldova care acumulează tot mai multe voturi: satul Văleni din raionul Cahul.

O categorie aparte este cea a „Tărâmurilor cu istorie și tradiție” – prezentată de berea Caraiman. „Plutonul fruntaș” include în acest moment câștigătoarea en-titre Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, dar și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Costești, Piatra Roșie) și Maramureșul Istoric, dar cu siguranță merită cercetate toate cele 11 destinații finaliste pentru o vacanță de neuitat în România.

Iubitorii de natură pot descoperi Regiuni Eco-turistice, categorie prezentată de Asociația de Ecoturism din România. 12 finaliste își dispută aprins titlul la această categorie, iar în acest moment favorită pare Delta Dunării, urmată de Țara Hațegului, Țara Dornelor și Ținutul Zimbrului – Neamț.

Pe lângă destinații – localități sau regiuni, Destinația Anului premiază și atracții turistice, iar în ultimii ani s-au dezvoltat foarte multe locuri noi pe care să le vizitezi ca parte a unei vacanțe încântătoare.

Categoria „Atracții Cultural-Educative”, prezentată de BCR este condusă momentan de Castelul Corvinilor – Hunedoara, talonat îndeaproape de Castelul Bran și de Muzeul Astra-Sibiu. O categorie cu 13 destinații finaliste de mare valoare, printre care Cazinoul Constanța, Palatul Culturii din Iași și Străzi Deschise București concurează pentru podium câștigând zeci de voturi în fiecare minut.

O categorie iubită mai ales de cei mici, „Distracție și aventură” aduce multe surprize în acest an. Mini-Transilvania Parc din județul Harghita, Valea cu Povești din județul Brașov și Dino Parc Râșnov sunt în acest moment în frunte.

Competiția este foarte strânsă și la categoria „Cazări epice – Resort-uri”. Poza momentului arată Green Village Resort, Zaga Zaga Vrancea și Club Vila Bran pe primele poziții ca număr de voturi. Iar în categoria „Boutique”, concurența este atât de acerbă încât primele 5 clasate în acest moment se află la mai puțin de 100 de voturi distanță una de alta: Castel Daniel din județul Covasna, Hadar Chalet din județul Buzău, Valea celor XII din județul Neamț, Nooks by Adybeca din județul Bihor și Atra Doftana din județul Prahova.

Atracțiile gastronomice nu pot lipsi dintr-o vacanță memorabilă, iar cele 11 finaliste ale acestei categorii prezentate de METRO ne dau o invitație irezistibilă. Casa Timiș, Valea Verde, Mama Cozonacilor sau punctul gastronomic local „Casa VLC” din județul Harghita sunt în acest moment pe primele locuri după numărul de voturi.

O categorie nou-introdusă, Wellness, ne îmbie la dulcea relaxare. Dar unde? Poate la Therme București, la Panoramic Colibița, destinațiile cu cele mai multe voturi în acest moment în categorie, sau poate la Akasha Wellness Retreat, Alma Health & Spa, Ana Hotels Europa Eforie – atracții care adună tot mai multe voturi.

Cu 100,000 de voturi exprimate în primele 7 zile de votare, și încă 16 zile rămase până la încheierea acestei etape pe 8 mai 2024, rezultatele momentului pot fi oricând răsturnate, pe măsură ce toți mai mulți români intră și votează pe pe platforma destinatiaanului.ro. Mobilizarea comunității din jurul unei destinații poate înclina balanța decisiv. Votul publicului va conta pentru o treime din scorul total, alături de o treime obținută prin votul unui juriu format din peste 100 de experți și lideri de opinie, și de opinia publică națională reprezentată prin rezultatele Cercetării Sociologice Destinația Anului.

Ateneul Român va fi scena pe vor fi anunțate destinațiile turistice câștigătoare în fiecare categorie în cadrul Galei Destinația Anului® 2024, prin susținerea Primăriei Municipiului București ca Gazdă. Până atunci, fiecare vot contează. Echipa Destinația Anului® vă invită să alegeți destinația preferată în fiecare din cele 11 categorii și să vă bucurați de frumusețea României!

Destinația Anului®  estet o competiție de interes național organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Alianța Pentru Turism, Institutul Orașelor Vizionare (IOV), Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Re-Patriot, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București și Asociația de Ecoturism din România (AER).

La ediția competiției de anul trecut, câștigătorii au fost: Municipiul Brașov (categoria Orașe care inspiră), Ținutul Mănăstirilor Bucovina (categoria Tărâmuri cu istorie și tradiție), Țara Hațegului (categoria Comori Naturale), Mamaia (categoria Stațiuni turistice), Palatul Culturii Iași (categoria Atracții Cultural-Educative), Dino Parc Râșnov (categoria Parcuri de Distracție și Aventură), Green Village Sfântu Gheorghe (categoria Resort), Hotel Pleiada Iași (categoria Boutique), Valea Verde Retreat (categoria Experiențe Gastronomice).